Gravid uke 37

Nå starter permisjonen, og hvis barnet blir født nå regnes det ikke lenger som for tidlig født.

FOSTER UKE 37: Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER UKE 37: Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 35 uker i graviditetsuke 37. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 48 centimeter.
Fosterets vekt: 2960 gram.
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Denne uken er starten på permisjonstiden din. Det gir deg større muligheter for å hvile og lade opp de siste ukene før fødsel. Nå kan det kanskje være på tide å begynne å pakke en bag med ting du vil trenge når du reiser inn på sykehuset for å føde, eller finne frem ting du trenger til fødselen hvis du skal føde hjemme.

Hva skjer i kroppen din nå?

Kanskje veksler humøret ditt en del i disse ukene. Mange føler mer behov for ro, og mindre behov for å være sosial. De fleste opplever også at de får dårligere hukommelse. Det er vanlig å føle seg mer sårbar og nærtagen, bli lettere sint, rørt, glad og irritert. Hormonendringene kan oppleves som en berg-og-dalbane, og kan for mange være svært slitsomt.

GRAVID I UKE 37: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVID I UKE 37: Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Oxytocinnivået som er på sitt aller høyeste hos rundt fødselsøyeblikket, øker tilknytningen til det lille barnet som er helt avhengig av deg/dere når det kommer til verden. Det er med andre ord dette som gjør oss til gode foreldre fra starten av, at vi elsker det barnet som kommer helt betingelsesløst.

Ikke alle opplever umiddelbart denne tilknytningen og lykkefølelsen, og trenger mer tid til å venne seg til den nye situasjonen og knytte seg til barnet. Det er også normalt. Følelsene vil i tiden etter fødsel kunne svinge, det er helt vanlig. Men vedvarende nedstemthet kan være et tegn på fødselsdepresjon. Ta kontakt med lege eller helsestasjon hvis du trenger å snakke med noen, eller hvis du tror at du kan ha fødselsdepresjon. Det er viktig at man søker hjelp, fødselsdepresjon er ikke noe man skal takle alene.

Utvikling hos fosteret

Om barnet blir født nå vil det regnes som fullbårent, og ikke prematur. Fosteret er for det meste ferdig utviklet og klar for livet utenfor livmoren. De siste ukene vil ikke vekten til fosteret øke like mye, men den vil fortsette å legge på seg frem til fødselen.

Gravid uke 36 | Gravid uke 38 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring