Gravid: Vanlige plager

Kvalme, halsbrann, treg mage, ødemer, leggsmerter og tretthet er noen av de vanligste plagene. Dette kan du gjøre for å lette plagene.

SVANGERSKAPSPLAGER: Sannynligheten er stor for at du må gjennom noen plager mens du er gravid. Den gode nyheten er at plagene bare er midlertidige - du blir kvitt dem! Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SVANGERSKAPSPLAGER: Sannynligheten er stor for at du må gjennom noen plager mens du er gravid. Den gode nyheten er at plagene bare er midlertidige - du blir kvitt dem! Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gratulerer med svangerskapet!

I denne artikkelen vil du finne en oversikt over alminnelige plager som kan oppstå under graviditeten samt råd hva du selv kan gjøre mot det. I tillegg opplyses det om noen faresignaler du bør se etter.

LES OGSÅ: Tidlige tegn og symptomer på graviditet

Kvalme og oppkast

Opptil 85 % av kvinnene er plaget med kvalme og/eller oppkast i 1. trimester av svangerskapet. Dermed er det en vanlig plage i starten av graviditeten. Noen kan oppleve å være kvalm og/eller plaget med oppkast også utover 20. svangerskapsuke (1).

Husk at det er en vanlig plage i først trimesteret av svangerskapet (1), (2) og at det som regel går over av seg selv (2). Ofte er det nok med noen tilpasninger i hverdagen.

 • For eksempel opplever de fleste bedring av å spise hyppige, men små måltider (1).
 • Det er også rapportert at hvile kan hjelpe (1).
 • Dersom man likevel vurderer å foreta seg andre tiltak kan akupressur ved håndleddet (1), (2), akupunktur (1), (2) og ingefærkapsler (250 mg x 4) hjelpe (1), (2).
 • Generelt gjelder at man bør prøve å unngå legemidler i første trimesteret (2). Antihistaminer (= allergitabletter) kan hjelpe mot kvalme, men man bør rådføre seg med lege før man starter opp med allergitabletter.

Dersom man opplever vekttap, manglende evne til å ha i seg mat eller væske på mer enn et døgn eller føler seg slapp er det anbefalt at man tar kontakt med lege (3) siden det kan føre til forstyrrelser i kroppens væskebalanse og blodsaltene (1).

LES OGSÅ: Kraftig svangerksapskvalme (hyperemesis gravidarum)

UNNGÅ HVIS DU HAR HALSBRANN: Kaffe vi bare forverre plagene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
UNNGÅ HVIS DU HAR HALSBRANN: Kaffe vi bare forverre plagene. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Halsbrann

Både den voksende magen og hormonet progesteron kan være en mulig årsak til at man kan oppleve halsbrann under svangerskapet. 72 % av alle kvinner opplever halsbrann i siste delen av svangerskapet (1).

Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?

 • Ikke-medikamentelle tiltak omfatter tilpasning av kostholdet.
 • Gravide kvinner som opplever halsbrann bør unngå store og fettholdige måltider (1).
 • Å spise regelmessig kan bidra til å lindre symptomene (3).
 • Inntaket av mat som er sterkt krydret eller røkt bør minkes eller unngås (1).
 • Kaffe frarådes (1), (3) siden det kan forverre plagene (3).
 • Dersom gjennomføring av ovennevnte tiltak ikke gir tilstrekkelig lindring kan det være aktuelt med antacida (1) (= medisiner som binder magesyre, for eksempel Titralac®, Novaluzid®) som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
 • En annen alternative er alginsyrepreparater (1) (for eksempel Galieve®, Gaviscon®).

Tegn på mulig bakenforliggende alvorlig sykdom: Det er viktig å skille halsbrann fra smerter i øvre del av magen som kan henge sammen med en svangerskapsforgiftning (1).

Les mer om halsbrann

Forstoppelse

Forstoppelse er vanlig under graviditeten siden tarmbevegelsene kan på grunn av hormonet progesteron avta. Forstoppelse forekommer hos mellom 11 – 38 %. Kvinner som har slitt med forstoppelse før de ble gravid er som regel mer plaget enn resten (1). Kvinner som er nødt til å ta jerntilskudd kan også bli plaget av forstoppelse.

Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?

 • Det er viktig med fiberrik kost (grove kornprodukter, poteter, frukt, bær og grønnsaker) og tilstrekkelig væskeinntak samt regelmessig fysisk aktivitet (1).
 • Ellers kan svisker eller inntak av bløtlagde linfrø hjelpe (3).

Dersom disse tiltakene ikke hjelper tilstrekkelig bør det tas kontakt med jordmor eller lege som kan vurdere bruk av avføringsmidler.

Les mer om forstoppelse hos gravide

Ødemer ("vann i kroppen")

Ødemer er en vanlig plage i graviditet som gir hevelser i kroppen. Man regner med at mer enn 50 % av gravide får ødemer i løpet av graviditeten (2). Ødemer kan omfatte hovne ankler og føtter samt smerter. Bena kan kjennes tunge og det kan oppstå kramper i bena om natten (1).

LES OGSÅ: Behandlingsmetoder ved ufrivillig barnløshet

Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?

 • Det kan oppleves lindrende å sitte med bena hevet (1).
 • Å legge seg ned og hvile iblant vil også kunne virke avlastende(1).
 • Ellers kan bruk av kompresjonsstrømper lindre symptomene.
 • I følge norsk legemiddelhåndbok skal ødemer under graviditeten ikke behandles medikamentell (2).

Hva annet kan det være?

Dersom kun den ene leggen er hovent og det er i tillegg smertefull bør du ta kontakt med lege for å få avklart om det kan være en bakenforliggende blodpropp (3).

Les mer om ødem

Utflod

Økt utflod er vanlig og normal under graviditeten. De følgende symptomer kan derimot tyde på en mulig bakenforliggende infeksjon der lege bør kontaktes (1):

 • Kløe
 • Smerter
 • Ubehaglig lukt.

Les mer om økt utflod

Bekkensmerter / bekkenløsning / ryggsmerter

Det antas at sirka 20 % av alle kvinner som er gravide får bekkensmerter under svangerskapet (1). Intensiteten av smertene kan variere. Plagene kan påvirke aktivitetsnivået og kan forstyrre søvn. Kvinner som opplever bekkenløsning bør ved trening ikke gå utover smertegrensen sin (2).

 • Gravide kvinner med tegn på bekkenløsning bør henvende seg til lege eller jordmor for å bli henvist videre til en tilrettelagt behandling hos fysioterapeut (1). Et slikt behandlingsopplegg omfatter spesielle og tilrettelagte, stabiliserende øvelser (1), (3).
 • Andre mulige tiltak er akupunktur (1), (2), vanngymnastikk (1) og fysikalsk behandling (1).
 • Det kan også hjelpe å legge seg på siden med en myk pute mellom knærne (3).
 • Godt og støttende skotøy kan virke lindrende (3).

Les mer om bekkenløsning

Tretthet og søvnproblemer

Det er normalt å oppleve tretthet under svangerskapet, særlig i første trimesteret (1). Også søvnvansker er vanlige. Søvnvansker øker som regel mot slutten av graviditeten (3).

Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?

 • Husk at trettheten vanligvis blir bedre etter første trimesteret (1).
 • Dersom man føler seg meget trøtt kan det hjelpe å hvile og å få avlastning både hjemme og på jobb (1).
 • Når det gjelder søvn finnes det ingen spesifikk råd annet enn å akseptere situasjonen og huske på at det ikke er farlig (3).

Hva annet kan det være? Ved uttalt tretthet kan det være aktuelt med kontakt med lege for å få avklart en mulig bakenforliggende jernmangel, lavt blodprosent eller lavt stoffskifte.

Les mer - tretthet: hva kan være årsaken?

Strekkmerker

Strekkmerker på huden er vanlig hos gravide kvinner. Det finnes dessverre lite forskning per i dag om hva som hjelper, men det er hittil ikke påvist at kremer har effekt (1), (3).

Les mer om strekkmerker

KRAMPER: Leggkramper er vondt! Å tøye ut muskelen som har fått krampe hjelper der og da. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KRAMPER: Leggkramper er vondt! Å tøye ut muskelen som har fått krampe hjelper der og da. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Leggkramper:

Omtrent 50 % av alle kvinner får kramper i leggene under graviditeten, hovedsakelig i andre halvdelen av svangerskapet. De kan oppleves som smertefulle, men er ikke skadelig og de er vanligvis ikke varige (1).

Hva kan man gjøre for å lindre symptomene?

Massasje, tøyningsøvelser og bevegelse (for eksempel å stå opp når krampene oppstår) kan avhjelpe noen kvinner (1), (3).

Les mer om leggkramper

Kilder: 1) Helsedirektoratet - najonal faglig retningslinjer for svangerskapsomsorgen 2) Legemiddelhandboka 3) Helsenorge

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring