Kvalme og oppkast hos gravide

Gravid og kvalm? Svangerskapskvalme er en vanlig plage i første del av graviditeten. I noen tilfeller kan alvorlig kvalme og oppkast medføre behov for medisinsk behandling.

KVALME OG OPPKAST: Særlig morgenkvalme er en vanlig plage mange forbinder med graviditet. Noen ganger kan plagene bli betydelige. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KVALME OG OPPKAST: Særlig morgenkvalme er en vanlig plage mange forbinder med graviditet. Noen ganger kan plagene bli betydelige. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Svangerskapskvalme (emesis gravidarum) er så vanlig at det ofte blir betegnet som en normal del av tidlig graviditet. Rundt 90% av gravide opplever kvalme i løpet av graviditeten. Morgenkvalme kan i seg selv gi mistanke om graviditet. Symptomene starter oftest i 4.-6- svangerskapsuke og gir seg rundt uke 16-20.

I noen tilfeller blir plagene relater til kvalme og oppkast så alvorlig at de omtales som sykelig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum). Denne tilstanden kan medføre vektnedgang og være behandlingstrengende.

Les også: Graviditetstest

Risikofaktorer:

Det er noe variasjon i nøyaktig hvor alvorlig svangerskapskvalme skal være før det defineres som sykelig. De fleste risikofaktorene er derfor felles for mild og alvorlig sykdom. Følgende faktorer gir økt risiko:

 • Kvinner som tidligere har opplevd kvalme i forbindelse med østrogenbaserte prevensjonsmidler (p-piller, p-sprøyte, p-stav) eller migrene
 • Kvalme i tidligere svangerskap
 • Døtre av mødre som hadde alvorlig svangerskapskvalme
 • Tvillingsvangerskap
 • Halsbrann og sure oppstøt

Hvorfor fører graviditet til kvalme?

Akkurat hvordan graviditet fører til kvalme er foreløpig ukjent. Det eksisterer flere forskjellige teorier. Økte nivåer av østrogen og progesteron er foreslått som en mulig årsak, siden hormonene påvirker muskulatur i mage og tarmsystemet. Men nivået av hormonene samsvarer dårlig med tidspunktet i graviditeten hvor svangerskapskvalme er hyppigst. Noen studier har vist sammenheng med magebakterien helicobacter pylori, men de fleste kvinner med infeksjonen utvikler allikevel ikke sykelig svangerskapskvalme. Ulike vitaminmangler og genetiske faktorer er også foreslått som mulige forklaringsmodeller. Ingen av teoriene kan alene forklare tilstanden fullstendig.

Behandlingsbehov ved alvorlige plager

Svangerskapskvalme kan bli behandlingstrengende hvis det medfører redusert apetitt og vektnedgang. Ved mye oppkast kan tilstanden også føre til alvorlig dehydrering eller elektrolyttforstyrrelser. Dette er på grunn av tap av væske og magesyre, og er helt uavhengig av årsaken til at man kaster opp.

 • Væskebehandling: Ved dehydrering og elektrolyttforstyrrelser kan det bli aktuelt å tilføre væske og salter direkte i blodbanen. Dette gjøres på sykehus.
 • Kostholdsendringer: For å minimere plager anbefales man å kutte ut mat som forsterker kvalmen. Noen har også effekt av å spise små og hyppige måltider, da sterk sultfølelse kan forsterke plagene.
 • Medikamenter: Allergimedisiner (Antihistaminer) kan ha effekt mot kvalme og er trygge å bruke under graviditet. Den kvalmestillende medisinene Afipran (metoklopramid) kan også benyttes etter kontakt og vurdering av lege. Annen behandling kan være aktuelt i alvorlige tilfeller.

Ta kontakt med jordmor eller lege hvis du er særlig plaget av svangerskapskvalme. Rikelig væskeinntak kan forebygge dehydrering ved oppkast. Benytt da gjerne væske som også inneholder salt og sukker, og ikke kun vann.

Våre leger har svart på spørsmål om svangerskapskvalme

Kilder:

 • Refuerzo, J. Smith, J. Uptodate: Clinical features and evaluation of nausea and vomiting of pregnancy. 2017.
 • BMJ: Best practice. Nausea and vomiting in pregnancy. 2018.
 • RELIS: Behandling av svangerskapskvalme. 2016

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring