Morkakeprøve

En prøve fra morkaken kan avklare om fosteret har kromosomfeil, visse genfeil og noen arvelige stoffskiftesykdommer.

MORKAKEPRØVE: Ved hjelp av ultralyd fører en fostermedisiner (spesialisert gynekolog) en nål gjennom bukveggen og tar vevsprøve fra morkaken. Foto: NTB / Scanpix / Science Photo Library
MORKAKEPRØVE: Ved hjelp av ultralyd fører en fostermedisiner (spesialisert gynekolog) en nål gjennom bukveggen og tar vevsprøve fra morkaken. Foto: NTB / Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Morkakeprøve, medisinsk navn "chorionbiopsi", er en av flere metoder innen fosterdiagnostikk. Ved denne undersøkelsen hentes det ut en vevsprøve fra morkaken, som deretter analyseres.

Les også: Dette sjekkes på ultralydundersøkelsen

Fosterdiagnostikk

Fosterdiagnostikk eller "prenatal diagnostikk" er metoder for å påvise sykdom eller misdannelser hos foster i mors liv.

Hvem får tilbud om fosterdiagnostikk?

I Norge får alle gravide som er 38 år eller eldre, ved termin, tilbud om utredning. Dette er fordi risikoen for flere misdannelser øker ved økende alder hos mor. Man kan også få tilbud hvis man selv har genetisk sykdom, hvis man bruker fosterskadelige medikamenter eller hvis man tidligere har fått barn med alvorlige misdannelser. I noen tilfeller kan man få utført fosterdiagnostikk uten at disse kravene er oppført, etter en totalvurdering. Lege eller jordmor kan gi mer informasjon om tilbudet.

Når utføres morkakeprøve?

En morkakeprøve gjøres etter at 10. svangerskapsuke er over. Fordelen med morkakeprøve framfor fostervannsprøve er at man får prøvesvaret tidligere i svangerskapet. Dersom den gravide velger å ta abort kan dette da gjøres relativt tidlig. Dette har stor betydning for den gravide kvinnen, da graviditeten kan stanses før den blir synlig i form av voksende mage. Noen vil også hevde at det er en etisk målsetting og ikke vente for lenge ut i svangerskapet før en eventuell abort utføres.

Ulempen med morkakeprøve er at undersøkelsen er ressurskrevende. Det har blitt litt vanligere med morkakeprøver i Norge de siste årene. I 2004 ble det analysert 165 morkakeprøver i Norge. I 2016 var tallet oppe i 400. Men det har nylig vært en nedgang i totalt antall invasive tester på grunn av godkjenning av blodprøver av mor som ikke-invasiv metode for fosterdiagnostikk. Dette var tidligere forbudt i Norge.

Morkakeprøve gjøres som oftest hvis det er høy risiko for at fosteret er sykt, for eksempel hvis en av foreldrene er bærer av en alvorlig sykdom. Analyse av morkakevev kan også gjøres i tilfeller der det er særlig viktig med et raskt svar og når morkakeprøve er den eneste undersøkelsen som egner seg.

Slik tas prøven

Først vil legen se hvor morkaken ligger med ultralyd, for å finne det beste stedet for å ta prøven. Prøven tas med en tynn nål, enten gjennom skjeden og livmorhalsen eller gjennom bukveggen. Gjennom nålen suges det ut en liten vevsbit fra morkaken.

Etterpå bli du bedt om å legge deg og hvile en stund før du kan dra hjem. Du bør unngå fysisk arbeid i ett døgn framover.

Du må regne med noe menstruasjonslignende smerter samme dag prøven tas.

Hvis prøven er tatt gjennom skjeden, kan du ha litt blødning eller brunaktig utflod i noen dager.

Forsiktighetsregler

De første 3-4 dagene etter at prøven er tatt bør du la være å bade i badekar eller svømmehall, og unngå samleie på grunn av økt risiko for infeksjon. Dusje er helt greit.

Risiko ved prøven

De invasive metodene medfører en liten risiko for tap av fosteret. Dette vil du få grundig informasjon om fra legen. Abortrisikoen er omtrent som ved fostervannsprøve; mellom 0,5 og 1 %. En eventuell abort som følge av prøvetakingen vil skje i de nærmeste dagene etter inngrepet.

Svar på prøven

Å få svar på en komplett kromosomanalyse tar mellom 2 og 3 uker. Moderne laboratorietekniske metoder kan imidlertid gi et foreløpig svar på visse analyser i løpet av få dager. Dette er hurtigtester som leter etter de vanligste mutasjonene. Før og etter undersøkelsen får man oppfølging fra gynekolog og avdeling for medisinsk genetikk.

Dersom noe er galt

Hvis morkakeprøven viser at noe er galt, vil du få grundig informasjon om sykdommen eller funksjonshemningen det gjelder. En del gravide ønsker å avbryte svangerskapet. Foreligger svaret før utgangen av 12. svangerskapsuke, begjærer kvnnen selv abort. Svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke kan innvilges etter søknad, avhengig av alvorlighetsgraden på sykdommen og en helhetsvurdering fra abortnemnd.

Kilder:

Denne saken ble oppdatert og utvidet av legestudent Brage Ulvmoen 08.11.2018. Opprinnelig publisert 04.09.06 av Cecilie Arentz Hansen, lege.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring