Reduserer amming sjansen for å bli gravid?

Kan amming hindre graviditet? Og når kan man bli gravid igjen? Gynekologen svarer.

KAN FORHINDRE NY GRAVIDITET: ...men kan være risikabelt å bruke som prevensjon. FOTO: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB
KAN FORHINDRE NY GRAVIDITET: ...men kan være risikabelt å bruke som prevensjon. FOTO: Evgeny Atamanenko / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kan bli raskt gravid etter fødsel

Når morkaken avstøtes ved fødselen, mister den nybakte mor kjønnshormonene, og normalt vil hypofysen reagere og starte utsendelse av FSH og LH for start av ny menstruasjonssyklus. Etter cirka tre uker vil du igjen kunne bli gravid hvis du ikke ammer.

Hvis du ikke ønsker å bli gravid er det da viktig å komme raskt i gang igjen med å bruke prevensjon. En del kvinner har nok overraskende erfart at man kan bli gravid før man har fått menstruasjon tilbake. Som kjent skjer eggløsning før menstruasjon.

Amming utsetter ny eggløsning

Hos kvinner som ammer dannes hormonet prolaktin i hypofysen som hemmer utsendelse av FSH og LH og dermed hindrer ny eggmodning og eggløsning mulighet for ny graviditet.

Noen dager etter fødselen er barselkvinnens hormoner helt i bunn med meget lavt østrogennivå, omtrent som i overgangsalderen. Ved hver amming stiger nivået av prolaktin som hemmer FSH og LH.

Eggstokken vil gå i dvale uten eggmodning og østrogenproduksjon. Ved fullamming regner man med at det – hos de fleste kvinner – i minst tre måneder er beskyttelse mot ny graviditet.

Etter hvert som intervallene mellom ammingen blir lengre, vil prolaktinproduksjonen avta, og syklus kan starte med eggmodning og eggløsning. Dette kan for eksempel skje når du slutter å gi nattmåltidet eller det gis morsmelktillegg. Prevensjon er da viktig.

Hvilke typer prevensjon kan man bruke når man ammer?

Hvis du ammer bør du helst unngå p-pille med både østrogen og gestagen, da den kan redusere melkeproduksjonen, og i stedet velge gestagen prevensjon som den østrogenfri pille, prevensjonsstav, prevensjonssprøyte eller hormonspiral.

Amming og nytt barneønske

Hos noen kvinner kommer fruktbarheten med mulighet for ny graviditet først tilbake når de helt slutter å amme. Hvis du ønsker fort å forsøke å bli gravid igjen, så er det nok lurt å stoppe å amme, så man hindrer at prolaktinhormonet skal hemme en normal syklus.

Du bør være oppmerksom på at sjansen for graviditet reduseres med økende alder. En kvinne på 40 år bruker for eksempel dobbel så lang tid på å bli vellykket gravid som en kvinne på 35 år. Det skyldes at eggene i eggstokken ikke er fornyet siden de ble dannet fosterlivet. Noen egg kan simpelthen være for gamle til å bli befruktet, eller har lettere for etter befruktning å bli abortert på grunn av kromosomfeil.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring