Sykdommer som gir risiko for gravide eller fosteret

Infeksjoner og sykdommer under svangerskapet kan få alvorlige konsekvenser for mor og barn.

GRAVID: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
GRAVID: Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gravide bør være ekstra påpasselige med hygiene og kosthold. Infeksjoner, kroniske sykdommer og komplikasjoner i svangerskapet kan være skadelig for mor og barn. Dette er en oversikt over noen sykdommer gravide ikke bør få.

Røde hunder:

Denne sykdommen blir man vaksinert mot i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Skulle man derimot ikke være vaksinert, og blir smittet som gravid, er det lite man kan gjøre.

- Det finnes ingen behandling, og fosteret kan få alvorlige skader som døv og blindhet, forteller gynekolog Kristin Offerdal.

Vannkopper:

Man blir ikke automatisk vaksinert mot vannkopper gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. De fleste har hatt sykdommen, men er man usikker og planlegger å bli gravid, anbefaler Offerdal at man tar en blodprøve og sjekker.

- Dette er en svært smittsom sykdom som kan gi alvorlige fosterskader i starten av svangerskapet. Får den gravide sykdommen på slutten, risikerer hun å smitte fosteret som kan gi alvorlig sykdom hos den nyfødte.

Toksoplasmose:

Toksoplasmose er en infeksjonssykdom forårsaket av en parasitt. Parasitten finnes i jorda, i uvaskede grønnsaker og i utilstrekkelig varmebehandlet kjøtt. Smitte kan overføres via katter som er bærere av parasitten. Som gravid bør man derfor avstå fra å skifte kattedoer eller klappe katter i utlandet.

- Blir man smittet av parasitten for første gang som gravid (primærinfeksjon) kan dette føre til abort eller fosterskader som synshemning, hjerneskader med mental retardasjon eller andre seinskader, forteller gynekologen.

Zika-virus:

Dette viruset er vanligst i Sør-Amerika, og finnes ikke i Norge. Gravide som blir smittet har ofte lite symptomer, men for fosteret kan virusinfeksjonen få fatale følger.

- Disse barna fødes med for små hjerner. Dette gir alvorlige nevrologiske utfall, store funksjonshemninger og noen vil ikke overleve, forklarer gynekologen.

Kjønnssykdommer:

Når det gjelder kjønnssykdommer, forteller Offerdal at det er svært sjelden gravide i Norge blir smittet av dette.

- Gonorè og syfilis kan gi fosterskade, men kan behandles med antibiotika. Det er lav forekomst av dette i dag. Klamydiainfeksjon fører ofte til en spontanabort i tidlig svangerskap, eller sykdom hos barnet etter fødsel, sier hun.

Kroniske sykdommer

Kroniske sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, revmatisk lidelse eller stoffskiftesykdom kan forverres under et svangerskap.

- Har man dette bør man gå til kontroller for å sjekke at man holder seg stabil, sier gynekologen.

Overvekt

Ifølge Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, er om lag én av tre gravide overvektige eller sliter med fedme.

- Overvekt hos gravide er assosiert med uvanlig høy fødselsvekt, noe som øker risikoen for fødselskomplikasjoner. Det gir også økt risiko for svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes. Mer sjeldne, men alvorlige utfall som dødfødsel, dødsfall i nyfødtperioden, og ulike typer medfødte misdannelser ses også ved overvekt hos mor, forteller hun.

Svangerskapsforgiftning (preeklampsi)

Ifølge Folkehelseinstituttet (Fhi) oppstår svangerskapsforgiftning som oftest i siste halvdel av svangerskapet. Hos mor kjennetegnes svangerskapsforgiftning av høyt blodtrykk og proteiner i urinen. I lette tilfeller kan mor og baby være upåvirket av tilstanden, mensS i alvorlige tilfeller kan svangerskapsforgiftning bli livstruende for begge.

- Barnet risikerer dårlig vekst, redusert trivsel og lav fødselsvekt på grunn av redusert morkakefunksjon. Den eneste behandlingen ved alvorlig svangerskapsforgiftning er forløsning av barnet og morkaka. Svangerskapsforgiftning er derfor en viktig årsak til at fødsler blir satt i gang før termin, forteller Schjelderup.

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes skjer når insulinproduksjonen under graviditeten ikke øker tilstrekkelig for å møte det økte behovet som oppstår i svangerskapet. Fedme og overvekt er risikofaktorer for svangerskapsdiabetes.

- Det forhøyede blodsukkernivået hos mor gjør at fosteret vokser raskere. Risikoen for å fødes med høy fødselsvekt (over 4500 gram) øker, og dette er forbundet med høyere risiko for fødselskomplikasjoner. Svangerskapsdiabetes øker sjansen for svangerskapsforgiftning, forklarer jordmoren.

Svangerskapskvalme (hyperemesis)

Schjelderup forteller nesten alle kvinner opplever kvalme og oppkast når de er gravide, men alvorlig svangerskapskvalme forekommer hos mellom èn og tre av alle svangerskap.

Ifølge helsenorge kjennetegnes alvorlig svangerskapskvalme av vedvarende og intens kvalme, brekninger og oppkast flere ganger i døgnet, vekt- og væsketap (dehydrering), slapphet, svimmelhet og tørste, konsentrert, mørk urin og naturlig nok en svekket allmenntilstand.

- Alvorlige tilfeller (hypermesis) gir dehydrering, vekttap og væske- og elektrolyttforstyrrelser. Årsaken til hyperemesis er ikke kjent, men tilstanden anses å være et resultat av både hormonelle og genetiske faktorer, sier jordmora og utdyper:

- Hos mor fører hyperemesis ofte til redusert livskvalitet. Svangerskapskvalme kan gi ernæringssvikt med påfølgende vekttap og vitaminmangel. Ved høyt vekttap eller lav vektøkning hos mor under svangerskapet har noen studier vist økt risiko både for prematur fødsel og for lav fødselsvekt ved termin.

Forstyrrelser i stoffskiftehormonet tyroksin

Stoffskiftehormonet tyroksin er avgjørende for normal hjerneutvikling hos fostre og barn. Forstyrrelser i tyroksinproduksjonen kan oppstå av lavt jod-inntak, hormonforstyrrende miljøgifter eller ved autoimmune sykdommer hos mor, opplyser Schjelderup.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring