Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

- Fra 30-årsalderen øker risikoen for komplikasjoner

BLIR STADIG ELDRE: De siste årene har den gjennomsnittlige alderen på førstegangsfødende kvinner i Norge bare gått en vei - oppover!  Foto: Juliana Wiklund / NTB Scanpix
BLIR STADIG ELDRE: De siste årene har den gjennomsnittlige alderen på førstegangsfødende kvinner i Norge bare gått en vei - oppover! Foto: Juliana Wiklund / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mammanett.no: Foreløpige tall fra Medisinsk Fødselsregister viser at mors alder ved førstegangsfødsel fortsatt er økende.

Ifølge Fhi var gjennomsnittlig alder hos førstegangsfødende kvinner 28,7 år i 2014, noe som er opp fra 28,5 år i 2013.

Høyeste gjennomsnittsalder på førstegangsfødende finner vi i Oslo med 30,8 år, mens den laveste er i Nord-Trøndelag med 26,3 år.

LES OGSÅ: Så mye reduseres fruktbarheten etter fylte 30

FORSKNING: Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hva årsakene er og hvilke konsekvenser det kan få at kvinner og menn venter med å få barn.  Foto: Høgskolen i Bergen
FORSKNING: Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hva årsakene er og hvilke konsekvenser det kan få at kvinner og menn venter med å få barn. Foto: Høgskolen i Bergen Vis mer

Ønsker å gjøre mer før de blir foreldre

Anne Britt Vika Nilsen er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskolen i Bergen. Hun har forsket på mors alder ved fødsel og årsakene til at menn og kvinner stadig venter lengre med å bli foreldre. Hun sier at disse årsakene er sammensatte.

– Kvinner i dag har mulighet til å velge å vente med å få barn, det er ønskelig at unger par reflekterer over de biologiske begrensningene før det er for sent, sier hun.

I en panelstudie hvor 3500 kvinner og menn snakket om sine holdninger til det å få barn, kom det blant annet frem at 28-åringene hadde et ønske om å «gjøre andre ting» før de ble foreldre.

– Enkelte har ikke hatt noe barneønske enda, noen føler seg for umodne til å få barn og andre har ikke hatt en passende partner, sier hun.

– Ellers har mange et ønske om å ha en bedre økonomisk situasjon, være ferdig med utdanning og å ha fast arbeid samt en passende bolig først, legger hun til.

LES OGSÅ: Nann Karin ble mamma for første gang som 46-åring

Økt risiko for tidlig fødsel og dødfødsel

Anne Britt Vika Nilsen har i sin doktorgrad også sett på hvilke konsekvenser det kan få at kvinner og menn venter med å få barn.

– Den økte alderen kan bety at man vil kunne oppleve problemer med å bli gravid når man ønsker det og at risiko for uheldige utfall av fødselen øker, sier hun.

I sine studier kom hun frem til at man allerede fra 30-34-årsalderen har en økt risiko for tidlig fødsel og dødfødsel. Når kvinnene passerer 35 år øker denne risikoen ytterligere, i likhet med andre risikofaktor som overvekt, fedme og røyking. Det kom også frem at det med høyere alder kan oppstå flere medisinske komplikasjoner i svangerskapet, som svangerskapsdiabetes og høyt blodtrykk. I tillegg oftere komplikasjoner i forbindelse med fødselen som krevde bruk av keisersnitt, vakuum eller tang.

LES OGSÅ: Hvor fort blir man gravid?

Uheldig utvikling

Vika Nilsen mener denne utviklingen er uheldig i forhold til de konsekvensene det medfører.

– Som for eksempel behov for hjelp for å bli gravid og økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet og uheldige utfall av fødselen. Så vidt jeg kjenner til er det ikke vist at det er psykologiske fordeler ved å vente med barn. Jeg mener at det er viktig at man som unge kvinner og menn er observant på dette, slik at de ikke utsetter foreldreskapet unødvendig, sier hun.

– Slik det er i dag så er hele den reproduktive perioden forskjøvet med fem år i forhold til forrige generasjon, legger hun til.

LES OGSÅ: - Ikke vent for lenge med å gå til legen når graviditeten uteblir

Saken er tidligere publisert hos Mammanett.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring