Plexus-skade under fødsel

Under fødselen ble sønnen til Gyda T. Nervik (35) sittende fast. Han måtte dras ut med kraft, noe som førte til plexus-skade armen. Det er svært viktig å oppdage slike skader, for at barnet skal få tilbake mest mulig normal funksjon.

PLEXUS-SKADE: Lille Tobias fikk skadet nerver fra nakken under fødselen fordi han ble dratt ut med kraft. Høyre arm ble derfor lammet, men ved hjelp av opptrening har han blitt bedre. Foto: Privat
PLEXUS-SKADE: Lille Tobias fikk skadet nerver fra nakken under fødselen fordi han ble dratt ut med kraft. Høyre arm ble derfor lammet, men ved hjelp av opptrening har han blitt bedre. Foto: Privat Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gyda Helene Thorsen Nervik (35) har født to barn, og begge fødslene ble kompliserte. Under første fødsel satt datteren fast mens hun ble dratt ut med vakuum.

- Fødselslegen lyktes med å gjøre et symfysegrep, slik at skulderen som satt fast i bekkenet mitt løsnet, og datteren min ble født uten varige mén. Hun var en stor baby, og veide 4100 gram. Da jeg ble gravid med nummer to, en gutt, var jeg redd han skulle bli enda større, og at også han kom til å sitte fast.

Ettersom første fødsel ble lang og komplisert, fikk Gyda oppfølging ved Ullevål under sitt andre svangerskap, på grunn av fødselsangst. Hun ønsket en god journal, slik at jordmor ved andre fødsel skulle se at skulderen til babyen satt fast under første fødsel, og derfor være obs på at det kunne skje igjen.

- Denne fødselen gikk mye raskere, men i likhet med storesøster, satt Tobias fast.

Han var en stor gutt på 4500 gram. For å få ham ut, ble han dratt etter nakken.

- Det ingen visste på dette tidspunktet, var at skulderen hans satt fast, sier Gyda.

LES OGSÅ: Maten gravide bør unngå

Varig skade

Tobias er snart 18 måneder gammel. Under fødselen ble noen av nervene som går fra nakken og ut til armen skadet. Dette førte til at den lille gutten ble lam i høyre arm. Han klarte å bevege fingrene noe, men resten av armen var helt slapp.

BEKYMRET FØR FØDSELEN: Gyda har hatt to tøffe fødsler, da hun har fått to store babyer, hvor begge satt fast i fødselskanalen. Foto: Privat
BEKYMRET FØR FØDSELEN: Gyda har hatt to tøffe fødsler, da hun har fått to store babyer, hvor begge satt fast i fødselskanalen. Foto: Privat Vis mer

- Skaden ble oppdaget med en gang, og legen konkluderte med tydelig plexus-skade. Dagen etter ble vi fulgt opp av en fysioterapeut, som forklarte hvordan vi skulle trene opp armen hans. Skulderen skulle tøyes tre ganger daglig, for å holde leddet mykt.

Gyda forklarer at omfanget av skaden måles ut ifra hvor raskt babyen klarer å bøye albuen. Det tok lang tid hos Tobias, noe som tyder på at skaden er stor.

- Da han var fire måneder og ennå ikke hadde klart å bøye albuen, skulle han få nervetransplantasjon. Operasjonen ble avlyst da han klarte å bøye armen på kontrolltimen i forkant av operasjonen. Det var rett før han ble seks måneder.

Gyda forklarer at legene har sagt at Tobias kommer til å preges av fødselsskaden resten av livet. De trener fortsatt mye, og gjør så godt de kan for at armen skal bli så bra som mulig.

- Vi har fått god oppfølging, og fysioterapeut og kiropraktor har hjulpet oss mye, slik at Tobias har blitt overraskende bra. Man ser ikke skaden så tydelig lenger. Han foretrekker å bruke venstre hånd, men han bruker også høyrearmen, og klarer blant annet å spise med skje. Utviklingen har vært over all forventning!

Tobarnsmoren forklarer at det var veldig tungt at det samme skjedde også under fødsel nummer to, og at det ble en varig skade.

- Vi vet at skaden alltid vil være der, men vi vet ikke hvordan den vil prege Tobias i årene fremover. Han må på årlig ultralyd for frem til han blir ferdig utvokst, for å se til at skulderleddet ikke glir ut av ledd. Men ettersom fremgangen har vært så god, er vi veldig optimistiske nå.

LES OGSÅ: Slik foregår en normal fødsel

Slik oppstår en plexusskade

- En plexusskade skjer når babyen blir sittende fast i fødselskanalen – noe som kan gå utover helsa til både mor og barn. Babyen må ut fort, og da bruker man i noen tilfeller kraft, noe som kan føre til plexusskader, sier Lars-Eldar Myrseth.

Myrseth er håndkirurg ved Oslo Ortopedsenter. Han har i flere år jobbet ved Rikshospitalet som har landsdekkende funksjon for kirurgisk behandling av plexusskader, hvor han har hatt ansvar for plexusskader.

- Plexusskader blir oftest oppdaget i løpet av babyens første levedøgn, da det vil være merkbart om babyen kun beveger den ene armen. I noen tilfeller oppdages det etter at babyen har kommet hjem, men de fleste får diagnosen tidlig.

Hvert år blir det født mellom 60 og 120 barn med plexusskader (1-2 plexusskader per 1000 fødsler). Operasjonsfrekvensen har holdt seg stabil på cirka en operasjon per 10 000 fødsler, altså mellom fire og åtte spedbarn som må opereres med primær nerverekonstruksjon per år i Norge, ifølge Myrseth.

- Vi har nerver i «fem etasjer» i nakken, som styrer ulike deler av armen og hånda. Hvor omfattende plexusskaden er, kommer an på hvilke nerver som blir skadet. Det vanligste er at de øverste nerverøttene blir skadd, noe som gir lammelser i skulder og overarmsmuskulatur. De fleste får en forbigående lammelse, som vil gå over i løpet av dager eller noen få uker. I slike tilfeller vil barnet som oftest få tilbake normal funksjon i armen, forklarer Myrseth.

LES OGSÅ: Smertelindring ved fødsel

Kan bli nødvendig med operasjon

Ifølge Myrseth er det stor internasjonal enighet om at operasjon skal gjennomføres, dersom barnet ikke klarer å bøye albuen mot tyngdekraften innen fire-femmåneders måneder. Statistikk viser at det vil gi bedre funksjon, og det er mye tryggere å operere små babyer nå enn for 15-20 år siden.

- Om barnet ikke klarer å bøye albuen innen tre måneders alder, blir det satt opp tid til operasjon, som gjennomføres når babyen er fire-fem måneder. Dersom babyen klarer å bøye albuen innen den tid, avlyser vi operasjonen. Om lammelsene fortsatt er der, gjennomfører vi operasjonen.

Skadeomfanget vil være avgjørende for hvor vellykket operasjonen blir, men de aller fleste får bedre funksjon i armen.

- Noen blir overraskende bra, og får tilbake tilnærmet normal funksjon, mens noen få ikke merker forskjell, sier Myrseth.

Stimulering og daglig tøyning er viktig for å opprettholde bevegeligheten i barnets arm.

Kan være nødvendig for å redde liv

- Hva tenker du om at slike skader kan oppstå, selv om man på forhånd vet om risikoen – slik som i Gydas tilfelle?

- Det er vanskelig å svare på. Hvis jeg isolert sett skal sitte på min lille spesialistkrakk og si hva som er riktig for å unngå plexusskader, vil jeg anbefale keisersnitt. Men om alle skulle ha født ved hjelp av keisersnitt, ville det ha oppstått veldig mange andre komplikasjoner. Det er tross alt veldig få barn som får plexusskade under fødsel, sier han, og legger til:

- For å unngå plexusskader, forsøker man å få ut babyen så skånsomt som mulig. Men plutselig står man i en presset situasjon, hvor beslutninger må tas raskt. Da står valget mellom å få ut en død baby som er intakt, eller en levende baby med en handikappa arm. Så brutalt kan det være, men i slike situasjoner er ikke valget så vanskelig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring