Transportfødsel: Hva gjør du om du ikke rekker frem til sykehuset?

Mange reagerer på at et stort antall fødeavdelinger er lagt ned. Eivår (35) er blant kvinnene som har opplevd å føde langs motorveien.

LANG TRANSPORTVEI: Ikke-planlagte fødsler utenfor institusjoner gir mer enn tre ganger så stor risiko for at barnet dør under, eller i løpet av, det første døgnet etter fødselen. Foto: NTB Scanpix
LANG TRANSPORTVEI: Ikke-planlagte fødsler utenfor institusjoner gir mer enn tre ganger så stor risiko for at barnet dør under, eller i løpet av, det første døgnet etter fødselen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

115 fødeavdelinger har blitt fjernet her til lands. Nå er det 45 fødesteder igjen. Dette fører til en stor økning i antall transportfødsler. Ikke-planlagte fødsler utenfor institusjoner gir mer enn tre ganger så stor risiko for at barnet dør under, eller i løpet av, det første døgnet etter fødselen, ifølge undersøkelse omtalt i DM.

Jordmor Aina Wendelborg mener det er problematisk på flere måter at så mange fødeavdelinger legges ned.

– Det handler om selve transporten under fødsel, og størrelsen på fødeavdelingen. De få fødeavdelingene som nå er igjen, blir nærmest som fødefabrikker. Det er bekymringsfullt når man forstår hva en fødsel innebærer, og hva kvinnen, babyen og paret trenger for å ha størst mulighet for en ukomplisert fødsel og en fin fødselsopplevelse. Høyt tempo, mer generelle prosedyrer og ukjente fødselshjelpere i et system som gir liten mulighet for kontinuitet og individuell oppfølging, er svært ugunstig for fødselsprosessen.

Dobling i antall transportfødsler

Wendelborg forklarer at hun virkelig har begynt å se konsekvensene av politikernes langsiktige nedleggelsesstrategi. Antall transportfødsler har blitt doblet de siste årene, da mange kvinner har lang avstand mellom hjem og fødeavdeling.

– Dette handler ikke bare om økt risiko for komplikasjoner, det svekker kvinnens verdighet. Tenk hvordan det er å ligge fastbundet i en ambulanse på en humpete, svingete vei, med sterke rier, store smerter, oppkast og frykt for å ikke rekke frem. Så må man kanskje stoppe i veikanten fordi babyen kommer. Det er også starten på et nytt liv, sier Wendelborg, og fortsetter:

JORDMOR: Aina Wendelborg. Foto: Privat
JORDMOR: Aina Wendelborg. Foto: Privat Vis mer

– Når dette er fødselsomsorgen vi tilbyr kvinner i distriktene i dag, og det å føde under transport blir mer regelen enn unntaket, da reagerer jeg som jordmor og mor til egne barn.

Kan være traumatisk

Det er ikke alle som rekker frem til fødeavdelingen i tide, noe som kan føre til mye stress og bekymring hos den fødende. Man må huske at dette er en problemstilling som gjelder både friske fødende, og de med kjent risiko.

– Ved risiko, er det ikke gitt at man får luftambulanse på grunn av værforholdene, og ambulanse på svært dårlige veier kan være det eneste alternativet. Mange gravide kvinner har raske og ukompliserte fødsler, men man har ingen garanti for at det ikke skjer noe som gjør at kvinnen trenger kyndig assistanse. Om man ikke har minimum jordmor og nødvendig utstyr i nærheten, kan det bli kritisk. Ingen skulle behøve å føle seg utrygge når det nærmer seg fødsel, på grunn av et svekket fødetilbud.

Wendelborg understreker at en fødsel er en aktiv prosess, og en kraftanstrengelse som trenger støtte via tyngdekraft og bevegelse.

– De fleste har behov for å stå oppreist, og mange og får lindring ved å bevege seg. Mange trenger også ro rundt seg, og tilgang på mat og drikke. Det får man absolutt ikke i en bil eller ambulanse. Om man er fastbundet under fødsel, vil det påvirke fødselen fysisk og følelsesmessig. Unødvendig smerte, stress og frykt hos mor, vil også kunne påvirke barnet.

Hva gjør du om du ikke rekker frem i tide?

Dersom man er hjemme eller på vei til fødeavdelingen, alene i bil og opplever at fødselen er ordentlig i gang, er det veldig viktig å beholde roen. Wendelborg sier at ro smitter over – det er viktig å ikke skape kaos og uro rundt en kvinne som føder. Man må heller ikke forlate henne, men være tilstede.

– Partneren er ofte den viktigste personen for kvinnen i en slik situasjon, og er uansett den som kjenner henne best; også når det kommer profesjonell hjelp til unnsetning. Vær ved hennes side hele tiden. Da vil hun kunne føle mer trygghet, noe som også er bra for babyen.

Det kan virke skummelt for partner når fødselen brått er i gang, og man forstår at man ikke rekker frem til sykehuset i tide. Da er det viktig å huske at det faktisk er naturlig å føde.

– Kroppen er helt fantastisk, og den «vet» hva den skal gjøre. Dette er instinkter. Partner eller den som er der sammen med kvinnen, trenger ikke å kunne fødsel. Men signaliser gjerne tillit til henne som fødende. Det er alltid lettere om man vet litt generelt om hva fødsel er på forhånd, via et fødselsforberedende kurs eller lignende. Det er smart uansett hvordan fødselen blir.

Wendelborg forklarer at det er lurt at kvinnen som skal føde, skjermes så godt det lar seg gjøre. Det er viktig å lage det litt privat og lunt, dersom hun er eksponert for innsyn. Om det er kaldt ute, og man er i egen bil, er det viktig å sørge for at det er varmt og godt når babyen kommer.

– Babyen er gjerne blå, og det er helt normalt. Det er viktig å tørke babyen og legge den på mammaens mage, og dekke til så den holder seg god og varm. Hold nese og munn fri så babyen får puste. Det er alt som må gjøres. Man trenger ikke å tenke på navlestrengen før man kommer til sykehuset, sier Wendelborg, og fortsetter:

– Pass også på at den nybakte mammaen holder seg varm! Har man ikke rukket å tilkalle hjelp og telefonassistanse før babyen kommer, gjør det rett etterpå. Ringe 113 eller direkte til fødeavdelingen. Ta vare på dette øyeblikket, så godt det lar seg gjøre. Det vil bli husket for alltid.

LES OGSÅ: Gravid uke for uke

Fødselen var brått i gang

Eivår Reppen (35) var gravid for andre gang, og hadde termin 29. desember i fjor. Hun var sykemeldt hele svangerskapet på grunn av ekstrem svangerskapskvalme – istedenfor å gå opp i vekt, hadde hun gått ned 10 kilo. Hun var sliten og lei, og ventetiden føltes lang. Men da fødselen først satte i gang, skulle det vise seg å gå voldsomt fort.

– Klokken 03.00 natt til 21. desember våknet jeg av murringer i magen. Det ga seg etter at jeg var på do og tisset, og jeg sov et par timer til. Jeg følte at kroppen var litt rar og urolig, og det kjentes ut som at jeg hadde kynnere. Etter hvert kom kynnerne regelmessig, og jeg vekket mann og barn.

Mannen til Eivår, Mats-Henning, var ikke lett å vekke. Etter å ha vært på et fødselsforberedende kurs noen dager tidligere, hadde han lært at det var best å være hjemme lengst mulig. Eivår var enig i dette, og siden hun hadde minimalt med smerter, begynte hun å pakke med seg klær og andre ting hun ville ta med til sykehuset.

Klokken 07.15 ringte Eivår til fødeavdelingen ved Stavanger universitetssykehus. Hun forklarte at det var cirka to minutter mellom riene, og da ble hun bedt om å komme med én gang. Datteren på 12 år ble kjørt til skolen, og Eivår og Mats-Henning satte snuten mot sykehuset.

– Det tok ikke lang tid før riene var skikkelig i gang, og jeg skjønte at vi hadde knapt med tid. Forrige fødsel var rask, derfor visste jeg at risikoen for en styrtfødsel var stor, og det var noe jeg ikke ønsket, sier Eivår.

LES OGSÅ: Tegn på at fødselen begynner

GIKK OVER ALL FORVENTNING: EIvår sammen med datteren, Carmen Romeo. Foto: Privat
GIKK OVER ALL FORVENTNING: EIvår sammen med datteren, Carmen Romeo. Foto: Privat Vis mer

Måtte stoppe langs veien

Etter å ha kjørt i cirka 10 minutter, gikk vannet. Eivår forklarer at det var sånn som skjer på film – hun kunne høre at det skvulpet. Mats-Henning ringte til fødeloftet, og forklarte at de neppe kom til å rekke frem i tide, da pressriene hadde begynt for fullt. Jordmoren som snakket med Mats-Henning ringte samtidig til AMK.

– Vi ble bedt om å stoppe inntil veibanen på E39, og da hadde stressnivået mitt nådd maks. Jeg ropte etter ambulanse, for jeg kunne kjenne at babyen var på vei ut, forklarer Eivår.

Etter kort tid kunne Eivår høre sirenene, men ambulansen var på andre siden av veien. De måtte kjøre et stykke til, før de kunne snu og komme frem til Eivår og Mats-Henning.

– Vi følte at det tok en evighet før de kom til oss, og jeg hadde så ekstreme smerter at jeg knapt klarte å tenke. Jeg var livredd for at babyen skulle komme ut med navlestrengen rundt halsen, eller at hun skulle falle ned på gulvet i bilen. Det var heller ikke veldig kult å ligge halvnaken i passasjersetet, med morgentrafikken fykende forbi oss...

LEGESVAR: Redd for sykdom og komplikasjoner etter fødsel

Kunne kjenne at hodet var på vei ut

Eivår kunne kjenne at babyen kom lengre og lengre ned i bekkenet, og til slutt kunne hun kjenne at hodet var på vei ut.

– Akkurat da parkerte ambulansen foran oss, og en hyggelig, ung dame stakk hodet inn i bilen vår. Jeg husker at hun sa hei, og det eneste jeg klarte å gjøre var å rope «hjelp meg!»

Denne damen bekreftet at babyens hode var på vei ut, og Eivår ble enda mer redd. Hun ønsket at det skulle være en jordmor tilstede.

– Heldigvis kom jordmor rett etter ambulansesjåføren, og jeg ble så utrolig lettet! Hun ba meg om å presse, og da kom verdens søteste, lille baby.

Fra vannet gikk, til den lille jenta var ute, gikk det knapt 15 minutter.

Eivår roser mannen sin fordi han klarte å beholde roen – han ble trygt veiledet av jordmor over telefonen, som sa at hjelp var på vei, mens hun forklarte hva han skulle gjøre.

– Han fikk ikke vært med på selve fødselen, fordi han snakket med lege og ambulansepersonell i det øyeblikket. Han ble ganske overrasket da han kikket inn i bilen og fikk se at babyen hadde kommet!

Gikk over all forventning

Datteren fikk navnet Carmen Romeo. Mellomnavnet fikk hun fordi hun ble født i pappa sin Alfa Romeo.

– Rett etter fødsel ble Carmen pakket inn i tepper og dyner, slik at hun skulle holde på varmen. Deretter ble jeg lagt på båre og fraktet inn i ambulansen. Vi ble godt mottatt på sykehuset, og vi følte at vi var i trygge hender. Etter å ha tatt en dusj, følte jeg meg ganske pigg. Endelig var ni måneder med ekstrem kvalme over, sier Eivår.

Carmen var i fin form, og hun har utviklet seg som normalt – selv etter en litt røff start på livet. Det verste som ventet i etterkant av fødselen, var bilvasken.

– Mats-Henning fikk litt av en jobb med å vaske bilen – passasjersetet var jo fullt av fostervann og blod. Under svangerskapet spøkte vi med at jeg sikkert kom til å føde i bilen, da vi bor et lite stykke unna sykehuset. Derfor hadde vi bestemt oss for å kjøre til sykehuset i den gamle Jeep-en. Dessverre gikk det litt fort i svingene, og vi endte opp med å ta den nyeste bilen, ler Eivår.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring