Amming på offentlig sted i utlandet

Hvordan er det å amme på offentlig sted i andre land? Se hva du kan forvente deg.

DISKRÉT AMMING: Så lenge du er diskrét når du ammer, tolererer stort sett de fleste land det.  Foto: Scanpix
DISKRÉT AMMING: Så lenge du er diskrét når du ammer, tolererer stort sett de fleste land det. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lommelegen.no: I Norge tar vi det nærmest som en selvfølge å kunne amme på offentlig sted uten å motta kritiske blikk.

Selv om det er sosialt akseptert å amme offentlig i Norge, betyr det ikke at resten av verden deler samme syn.

Her er er en liten oversikt over hvordan land i Europa, USA og De forente arabiske emirater forholder seg til amming på offentlig sted:

Amming i Frankrike

– Det er generelt sett mindre sosialt akseptabelt å amme på offentlige steder i Frankrike enn i Norge, men dette varierer selvfølgelig fra sted til sted. Hvis man ønsker å amme på offentlige steder i Frankrike bør man nok prøve å gjøre det litt mer diskret enn i Norge, råder Véronique Minassian, ved Den franske ambassade i Norge:

– Man kan bli utsatt for bemerkninger som ikke nødvendigvis er så hyggelige.

Sammenlignet med Norge vil man sjeldnere se kvinner som ammer offentlig i Frankrike.

– Dette kan nok ha sammenheng med at det er mindre sosialt akseptert, men også at fødselspermisjonen i Frankrike er mye kortere enn i Norge, rundt 3 måneder, og at langt færre franske kvinner ammer like lenge som norske kvinner. Det er relativt vanlig at franske foreldre foretrekker flaske framfor amming på grunn av kort fødselspermisjon, sier Minassian.

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

Amming i Tyskland

– I Tyskland varierer dette ganske mye: i storbyene har man et stort sett avslappet forhold til offentlig amming og det er en vanlig skue. Her ser jeg lite forskjell til Norden eller Norge. I landlige og mer tradisjonelle områder kan det være noe annerledes, men det er vanskelig å si noe veldig konkret om det. Storbyene er vel mest relevante her - også står de for fremskritt og nye tilnærminger, sier Manuel Kliese, seniorrådgiver ved Innovasjon Norge Tyskland.

GODE AMMEKLÆR: Ammetopper og amme-bher gjør det lettere og mer diskrét for kvinner å amme offentlilg.  Foto: Scanpix
GODE AMMEKLÆR: Ammetopper og amme-bher gjør det lettere og mer diskrét for kvinner å amme offentlilg. Foto: Scanpix Vis mer

Amming i Italia

– Mødre blir oppmuntret til å amme barna sine, og blir beskyttet av retningslinjene fra Helsedepartementet. Likevel kan noen være av en annen oppfatning, og vi har hatt noen uverdige episoder mot kvinner som har ammet på offentlig sted, opplyser Angela Giusti, PhD, forsker ved National Institute of Health, CNESPS.

Hun synes at vestlige kulturer har et forvridd syn på kvinnekroppen.

– Det er mer sosialt akseptert å se bryster i offentlige kommersielle formål enn å se et bryst i forbindelse med amming og næring. Det er ikke bare et spørsmål om mat, men det handler også om menneskerettigheter, påpeker hun.

Giusti er svært engasjert i temaet og har skrevet en artikkel om det på National Institute of Healths nettside, epicentro.iss.it

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Amming i Spania

Spanske kvinner ammer i gjennomsnitt i 6,8 måneder, viser en undersøkelse fra det spanske helsedepartementet, 2011-2012.

– Under ammeperioden kan mor og barn fortsette med sitt normale liv. Siden amming ikke følger en etablert timeplan, er det derfor vanlig at barnet trenger å bli ammet på offentlige steder. Det er også alles ansvar å tillate at barnet får bli ammet, sier Paloma Casilla, som er en del av kommunikasjonsavdelingen til Asociación Española de Pediatría.

PROVOSERENDE? De færreste kvinner vil amme for å provosere andre. Likevel er det mange som føler seg støtt.  Foto: Scanpix
PROVOSERENDE? De færreste kvinner vil amme for å provosere andre. Likevel er det mange som føler seg støtt. Foto: Scanpix Vis mer

Amming i Danmark

– Kort sagt er det kvinners rett til å amme offentlig og når de har bruk for det. Dette har dog vært et hett debattema i Danmark etter noen litt spesielle episoder, sier Julie Ryland, kommunikasjonssjef i VisitDenmark Norge.

For to år siden var det en demonstrasjon på Rådshusplassen i København den 17. juni i 2013. Der samlet hundrevis av kvinner seg for å demonstrere for mødres rett til å amme offentlig. Reaksjonen skjedde etter at Likestillingsombudet gav en kafeeier rett til å avvise en kvinne fordi hun ammet sin baby, ifølge Kristeligt Dagblad.

I Danmark har de fleste steder en ganske så avslappet holdning til amming i hverdagen, gitt under visse forutsetninger.

– Dette er med en underliggende forståelse om at man ikke skal «sitte og strutte med puppene», men amme diskret for å ikke støte noen. Mine danske kollegaer sier at dette nok er holdningene til dagens foreldregenerasjon, mens besteforeldrene nok et mer konservativt forhold til amming, forteller Ryland.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Amming i England

Undersøkelser viser at folk flest ikke har noe imot kvinner ammer i offentligheten, ifølge NHS Choices. De mener at jo mer det blir gjort, jo mer normalt vil det bli.

De råder kvinner til å planlegge litt før de går ut:

  • Tenk gjennom hvor du vil føle deg komfortabel med å amme når barnet ditt blir sulten. Spør gjerne venner som ammer om råd - kanskje de vet om noen ammevennlige steder?
  • Ikke føl at du bør amme på et offentlig toalett. Du ville ikke spist der selv, så ikke føl at barnet ditt skal spise der heller.

Ifølge likestillingsloven av 2010, er det diskriminerende å behandle en kvinne ufordelaktig fordi hun ammer. Det er ulovlig å be en ammende kvinne om å forlate et offentlig sted, som for eksempel kafé, butikk eller offentlig transportmiddel.

Likevel er det ikke alle i Storbritannia som deler dette synet.

I fjor fikk en 35 år gammel mor mye medieoppmerksomhet da hun skulle amme sin 12 uker gamle datter på luksushotellet Claridge's restaurant i London. Da ble hun nemlig bedt om å dekke til brystet sitt med en serviett av en kelner, ifølge Daily Mail.

Som en protest til dette møtte over 40 mødre opp utenfor Claridge's og satte seg til for å amme, i regi av kampanjen «Free to Feed». Ammeprotesten ble dermed en politisk sak i England.

PROTESTAMMING: Carla Mastroianni (30) fra ammekampanjen «Free to Feed». Her ammer hun utenfor Claridge's hotel i protest.   Foto: Pa Photos/NTB Scanpix
PROTESTAMMING: Carla Mastroianni (30) fra ammekampanjen «Free to Feed». Her ammer hun utenfor Claridge's hotel i protest. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ PÅ MAMMANETT: Seks vanlige ammeproblemer

Amming i De forente arabiske emirater

– Ja, det er akseptabelt å amme offentlig hvis man dekker seg til, sier Kari Granjord, førstesekretær ved Den Norske Ambassaden i Abu Dhabi.

I De forente arabiske emirater (UAE) er det kun 15-20 prosent av befolkningen som er emirater, mens resten er andre arabere og gjestearbeidere. Gjestearbeidere kan være alt fra nepalesisk bygningsarbeider til britisk forretningsadvokat, med variasjoner over benevnelser.

– Det er ingenting i arabisk kultur som tilsier at dette ikke er lov. Her i UAE har alle kjøpesentre fine stellerom med muligheter for amming. Mine kollegaer (lokale, men ikke emirater) har sett flere amme i offentlige parker. Selv har jeg faktisk sett det noen få ganger. Det er ikke så vanlig som hjemme, men det tror jeg heller er fordi kjøpesentrene, hvor mange tilbringer fritiden sin, har tilrettelagt så godt for babyer, opplyser Granjord og legger til:

– Klimaet tilsier at man ikke bringer babyene ut når det er for varmt, fuktig eller for mye sand og støv i luften.

LES OGSÅ: Seks vanlige misforståelser om graviditet

MIDDAG FOR TO: I Norge er vi nok litt mer vant til å se dette ute blant folk enn hva andre land er.  Foto: Scanpix
MIDDAG FOR TO: I Norge er vi nok litt mer vant til å se dette ute blant folk enn hva andre land er. Foto: Scanpix Vis mer

Amming i USA

Det er stadig flere som ammer barna sine i USA.

En undersøkelse fra Centers for Disease Control and Prevention viser at 79 prosent av alle nyfødte ble ammet i 2011, men de færreste ammet likevel like lenge som myndighetene anbefaler, som er fullamming til barnet er seks måneder, ifølge American Academy of Pediatrics (AAP).

Bare 49 prosent av barna ble ammet til de var seks måneder, og 27 prosent ble ammet til de var 12 måneder.

Halvparten av alle spedbarn i USA blir passet på av noen andre enn foreldrene. Halvparten av disse spedbarna er i barnehage, mens den andre halvparen er hos dagmamma eller familie.

Selv om det er blitt vanligere blant amerikanere å se kvinner amme barna sine, kan det fortsatt tidvis provosere frem kommentarer og blikk fra voksne.

De fleste statene i USA mener at det er en hver kvinnes rett til å amme barnet sitt hvor hun lovlig kan være med babyen sin. Det er bare fem stater i USA som ikke har noen lover knyttet til amming, ifølge AAP.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring