Bekkenløsning

Ved graviditet blir bekkenleddene påvirket av svangerskapshormoner og dette kan gi bekkenleddsmerter. Hos de aller fleste går plagene tilbake etter fødselen.

BEKKENLEDDET: Bekkenløsning er en tilstand som gir smerter i leddene på forsiden eller baksiden av bekkenet Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
BEKKENLEDDET: Bekkenløsning er en tilstand som gir smerter i leddene på forsiden eller baksiden av bekkenet Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bekkenløsning, også kalt bekkensmerter, bekkenleddsmerter eller bekkenleddsmertesyndrom, er en tilstand som forårsaker ubehag eller smerter i leddene på forsiden eller baksiden av bekkenet. Det skjer når den mekaniske bevegelsen av de tre bekkenleddene blir ustabil.

Både kvinner og menn kan få bekkensmerter, men kvinner er mer utsatt. Bekkensmerter er mest vanlig under graviditet, men kan også være et resultat av skade, leddgikt eller artrose.

BEKKENLEDDSMERTER: Rundt 12 000 gravide kvinner rammes hvert år, de aller fleste blir bra, men noen fortsetter å ha betydelige plager også etter fødselen. Video: Oslo Universitetssykehus HF Les mer om bekkenleddsmerter på Lommelegen.no: https://www.lommelegen.no/graviditet-og-f%C3%B8dsel/artikkel/bekkenleddsmerter-slik-far-du-det-bedre/69825633 Vis mer

Symptomer

Bekkenleddsmerter inkluderer milde til skytende smerter eller stivhet i bekkenet. Dette kan omfatte:

 • Ryggsmerter eller hoftesmerter når man bøyer seg forover
 • Smerter nedover i bena, nedre rygg eller hofter mens man går, eller går i trapper
 • Rygg eller hoftesmerter mens man sitter eller står på ett ben
 • Rygg eller hoftesmerter når man snur seg i sengen
 • Rygg eller hoftesmerter når man flytter bena fra hverandre
 • Rygg eller hofte smerter under samleie.
SMERTER I BEKKENET: Smertene kan lokaliseres flere steder i bekkenet. Noen har smerter bare foran i symfysen, andre har smerter i alle 3 bekkenledd Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SMERTER I BEKKENET: Smertene kan lokaliseres flere steder i bekkenet. Noen har smerter bare foran i symfysen, andre har smerter i alle 3 bekkenledd Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Bekkenløsning ved graviditet

Fysiologisk bekkenløsning: Bekkenløsning skjer for at barnet skal kunne passere gjennom fødselskanalen og er vanligvis helt uproblematisk. Dette er en normal prosess hos alle gravide og kalles fysiologisk bekkenløsning, ifølge helsenorge.no.

Symptomgivende bekkenløsning: Dersom du får så store plager og smerter fra bekkenet at det hemmer daglige gjøremål, kalles tilstanden symptomgivende bekkenløsning. Dette er ufarlig, men plagsomt. De fleste blir smertefrie noen uker etter fødselen.

Hos gravide kan symptomene på bekkenløsning utvikle seg plutselig eller gradvis over tid. De kan også bli verre ettersom barnet vokser, og kvinnen bærer mer vekt. I tillegg til symptomene nevnt ovenfor kan gravide også oppleve symptomer som:

 • Lårsmerter
 • Klikking eller skraping i hofter og bekken
 • Smerte i området mellom vagina og anus (perineum).

Emosjonelle symptomer er også vanlig ved bekkenløsning under svangerskap. Man kan oppleve:

 • Tristhet
 • Depresjon
 • Frustrasjon
 • Sinne
 • Skyldfølelse
 • Isolasjon

Årsakene til bekkenløsning

Årsakene til bekkenløsning varierer antageligvis. Man har lenge trodd at det kun skyldtes hormonelle forandringer og oppmykning av leddbånd, men en stor undersøkelse som så på studier gjort mellom 2000 og 2013 viste at det er mange faktorer som spiller inn i bekkenløsning. Tingene som viste seg å ha en mulig innflytelse på utvikling av bekkenløsning eller bekkenleddsmertesyndrom, inkluderer hormonnivåer, andre sykdommer som diabetes, tidlig menstruasjonsdebut, mange tidligere fødsler, genetiske forhold, og visse typer spiral satt inn rett etter fødsel.

Differensial diagnose

Differensialdiagnose er betegnelse på alternative sykdommer som forklaring på et spesielt symptom eller funn.
Differensial diagnoser ved bekkenløsning inkluderer

 • Osteitis pubis: bekkensymfyse slitasje og betennelse
 • Bekkenleddsbetennelse (sakroiliakaleddbetennelse)
 • Korsryggproblemer
 • Hoftesmerter
 • Morkakeløsning (placenta abruptio): Morkaken løsner fra livmoren for tidlig. Dette fører til at barnet ikke får korrekt næring og surstofftilføring. Alvorlig tilstand som krever øyeblikkelig behandling på sykehus.
 • Ligamentsmerte: Livmoren er festet til bekkenet ved hjelp av kraftige ligamenter. Disse ligamentene strekker på seg ettersom livmoren vokser og dette kan gi ufarlige smerter.
 • Midlertidig osteoporose i hofteleddet.

Behandling av bekkenløsning

Behandling inkluderer trening, smertestillende, antidepressiva, kirurgi, og andre medisiner avhengig av den underliggende årsaken til bekkenløsningen. Det er også viktig å se på risikofaktorer for vedvarende smerte etter fødsel. Dette inkluderer bekkenløsning senere i svangerskapet, høy smerte og alvorlig begrensing av aktiviteter på grunn av smerter og vanskeligheter med å gå, høy scoring på forskjellige kliniske tester som evaluerer bekkenløsning, smerte i mer enn ett ledd, og asymmetrisk leddbåndsoppmykning.

LES MER: Slik letter du bekkenløsningsplagene

Prognose

For de fleste er prognosen god, men det er viktig å få korrekt behandling som kan involvere alt fra medisiner til fysioterapi, kirurgi og psykiatrisk hjelp.

LES OGSÅ:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring