Ekstrem svangerskapskvalme er en sykdom

Noen gravide blir så kvalme at de må legges inn på sykehus.

SVANGERSKAPSKVALME: Å være kvalm når man er gravid er veldig vanlig Foto: Scanpix
SVANGERSKAPSKVALME: Å være kvalm når man er gravid er veldig vanlig Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kraftig svangerskapskvalme heter hyperemesis gravidarum på det medisinske fagspråket.

Å være kvalm når man er gravid er veldig vanlig. For de fleste begynner kvalmen rundt uke seks, og varer til uke 12/13. Det skriver helsenorge.no på sine nettsider. Men for noen kvinner kan kvalmen føre til så mye oppkast at kvinnen blir syk og må få behandling.

- "Vanlig" svangerskapskvalme oppleves av de fleste gravide, det er ubehagelig, men ikke farlig. Hyperemesis rammer 1-2 av hver 100 gravide, og da er kvalmen og oppkast så uttalt at hun blir syk, sier Jone Trovik, som er overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus og leder av Norsk gynekologisk forening.

Ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, kjennetegnes ved ekstrem kvalme, vekttap og liten mulighet til å holde mat og drikke nede, ifølge Hyperemesis Gravidarum Norge.

LES OGSÅ: Kraftig svangerskapskvalme

Alvorlig sykdom

LEGE: Jone Trovik er overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus og leder av Norsk gynekologisk forening Foto: Privat
LEGE: Jone Trovik er overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus og leder av Norsk gynekologisk forening Foto: Privat Vis mer

På grunn av lite mat og væske blir man helt "slått ut". Ifølge Jone Trovik har ekstrem svangerskapskvalme disse konsekvensene:

 • Man kan få saltforstyrrelser som er farlige.
 • Mangel på næring og spesielt vitaminmangel kan være farlig for kvinnen.

- Disse kvinnene er like kvalme som ved cellegiftbehandling, de klarer ikke å håndtere arbeid eller ta seg av hus og hjem og må innlegges på sykehus for behandling, sier Trovik.

Hun presiserer at hyperemesis gravidarum ikke er en psykisk tilstand.

- Det er ikke innbilt, kvinnen kan ikke bare "ta seg sammen". Det er en sykdom.

1-2 prosent av alle gravide rammes, og er ifølge Trovik den vanligste grunnen til sykehusinnleggelse tidlig i svangerskapet.

LES OGSÅ PÅ MAMMANETT: Hyperemesis gravidarum

Diagnosering av ekstrem svangerskapskvalme

- Hvordan stilles diagnosen?

- Vi har ikke en test som gir diagnosen, men grad av kvalme er vesentlig. Et spørreskjema kan gradere alvorlighet av kvalmen. Det tas ofte urinprøve for å sjekke ketoner, og på sykehus kontrolleres også saltinnhold i blodet, forteller Trovik.

Hvorfor noen kvinner blir kvalme under svangerskapet, og andre får ekstrem kvalme, finnes det ingen gode svar på.

- Vi vet ikke årsaken, men vi vet noe om risiko, sier Trovik.

 • De som har lett for å bli kvalm ellers (bilsyk, sjøsyk)
 • Har mor eller søster hatt hyperemesis eller har man selv hatt det i tidligere svangerskap så har man økt risiko.

LES OGSÅ: Kvalme og oppkast i svangerskapet

Ubehandlet kan føre til død

- Vanlig svangerskapskvalme er verst i andre svangerskapsmåned, og stort sett overstått etter 12 uker. Hyperemesis varer gjerne til både fjerde og femte måned, og for noen varer det ut hele svangerskapet.

- Hyperemesis gir dårlig livskvalitet. Fravær fra jobb og familieliv. Ubehandlet kan man faktisk dø, men det er heldigvis svært sjeldent i våre dager, sier Trovik

- Hvilke konsekvenser får hyperemesis for fosteret?

- Vi vet at kvinnen har dårlig ernæring når hun er så syk. Hvis hun legger på seg for lite i løpet svangerskapet, under 7 kilo, har fosteret økt risiko for å bli født for tidlig og være veksthemmet, sier Trovik.

LES OGSÅ LEGESVAR: Tegn på graviditet

Behandling

Hvis man lider av hyperemesis behandles kvinnen på sykehus. Da kan behandlingen ofte være, ifølge Jone Trovik:

 • Kvalmestillende
 • På sykehus gir man væske og saltløsning intravenøst
 • Ernæring til kvinnen enten som sondemat med tynn slange ned til magesekk/tarm eller intravenøst via kateter på halsen

De fleste kvinner slipper heldigvis innleggelse på sykehus som følge av kvalme under svangerskapet. Ifølge helsenorge.no er det en rekke ting man kan gjør hvis man er ”vanlig” kvalm:

 • Spise lite og ofte, for eksempel annenhver time
 • Spise tørre kjeks eller ristet brød
 • Spise ingefærkjeks
 • Spise litt med en gang du våkner, og ta deg god tid med å stå opp fra sengen
 • Unngå mektig og sterk mat
 • Drikk rikelig med væske, men unngå kaffe
 • Sett deg ned etter at du har spist
 • Beveg deg sakte og unngå brå bevegelser
 • Beveg deg hver dag og få mosjon og frisk luft

LES OGSÅ: Termindato - terminkalkulator, slik beregnes din fødselstermin

Har du spørsmål om svangerskap, fødsel eller barseltid? Ta kontakt med vår jordmor Marit Karlstrøm eller gynekolog Liv Bente Romundstad

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring