Forstoppelse og treg mage hos gravide

Forstoppelse er vanlig under graviditet er vanlig. Symptomer er hard avføring, mageknip og luftsmerter. Her er trygge råd som hjelper.

GRAVIDE HAR OFTE TREG MAGE: Tregere tarmbevegelser hos gravide forårsaker forstoppelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRAVIDE HAR OFTE TREG MAGE: Tregere tarmbevegelser hos gravide forårsaker forstoppelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forstoppelse hos gravide kaller obstipasjon i det medisinske fagspråket. Treg mage og hard avføring er andre vanlige betegnelser.

Forstoppelse refererer til endring i avføringsvaner med hard avføring og sjeldnere avføring enn normalt.

LES OGSÅ: Hva er normal avføring?

Hvor vanlig er det å få treg mage når man er gravid?

Treg mage og forstoppelse er en vanlig plage i graviditeten, svært mange gravide opplever dette. Mellom 16 til 39 prosent av alle gravide opplever forstoppelse. Dette er høyere enn forekomsten hos ikke-gravide kvinner på samme alder som til sammenligning er 7%. (1)

SYMPTOMER: Treg mage kan faktisk være et av de første symptomene på graviditeten, dette kan forekomme helt fra svangerskapets begynnelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER: Treg mage kan faktisk være et av de første symptomene på graviditeten, dette kan forekomme helt fra svangerskapets begynnelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er årsaken?

Gravide kvinner kan også bli forstoppet av samme årsaker som den generelle befolkningen; som for lite fiber i kosten, lite mosjon og for lite væskeinntak, men vi vet også at det finnes graviditetsrelaterte hormoner som kan fremme forstoppelse.

Luftplager, oppblåsthet og forstoppelse under graviditet skyldes sannsynligvis hormonelle forandringer som påvirker tarm og tarmbevegelsene. Når man er gravid har man økt konsentrasjon av hormonet progesteron, og dette hormonet reduserer aktiviteten av glatt muskulatur i tarmen. Progesteron hemmer også sannsynligvis et annet hormon som heter motilin, et hormon som medvirker til å stimulere tarmaktivitet. (1) Når livmoren vokser, øker også presset på tarmen. Resultatet blir slappere muskler i tarmen og tarmen jobber tregere med å skyve innhold videre.

Noen gravide bruker jerntilskudd, og jerntilførsel gir ofte forstoppelse.

Symptomer på forstoppelse

 • Avføringen er hard, tørr, vanskelig å trykke ut
 • Sjeldnere avføring enn tre ganger i uken.
 • Stadig trykketrang og press fra avføring. Du kan kjenne at tarmen ikke er tømt og at det strammer i magen.
 • Strammingen og smertene sitter særlig på venstre side. Der ligger den nederste delen av tykktarmen og endetarmen, hvor tarminnholdet er tørrest og mest sammentrykket.
 • Mageknip og luftsmerter er også vanlig ved forstoppelse.
 • Forstoppelse kan også medvirke til utviklingen av hemoroider, som også er vanlig hos gravide. Man kan kjenne små utposninger utenfor eller i endetarmen, og noen ganger kommer det litt frisk blod utenpå avføring, hvis det går hull på hemoroidene.
 • Ved svært hard og kompakt avføring kan du også få en analfissur - en rift i endetarmen som gir smerter, og være medvirkende til at du holder igjen avføring - noe som bare vil forsterke problemet.

LES OGSÅ: Hva er hvit, grå, lys eller gul avføring tegn på?

RIKTIG KOSTHOLD HJELPER: Fiberrike matvarer som grove kornprodukter, frukt og grønt forebygger forstoppelse. Som gravid er det viktig at du spiser mye av dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RIKTIG KOSTHOLD HJELPER: Fiberrike matvarer som grove kornprodukter, frukt og grønt forebygger forstoppelse. Som gravid er det viktig at du spiser mye av dette. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Råd: Slik forebygger du å bli treg i magen

 • Fysisk aktivitet og rikelig med drikke kan hjelpe
 • Spis fiberrike matvarer som grove kornprodukter, frukt og grønt
 • Bløtlagte linfrø og svisker kan ha god effekt
 • Bytt gjerne ut vanlig melk med syrnede melkeprodukter. Husk å drikke rikelig hvis du spiser mye fiber. Hvis ikke kan effekten være at du blir enda mer forstoppet.
 • Jordmor eller lege kan gi deg flere råd.

(2)

LES OGSÅ: Lommelegens fiberrike kornblanding

STOPP! Ikke bruk utrygge avførende legemidler. De kan i verste fall starte for tidlig rieaktivitet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOPP! Ikke bruk utrygge avførende legemidler. De kan i verste fall starte for tidlig rieaktivitet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling av forstoppelse hos gravide

Rådene ovenfor om kosthold og mosjon bør alltid prøves før man vurderer medikamentell behandling.

Hvis du bruker jerntilskudd er det svært viktig å snakke med legen om dette. Hvis det ikke er nødvendig at du bruker jerntabletter bør du i samråd med lege slutte å ta dette hvis du blir forstoppet. (4)

TRYGT FOR GRAVIDE:

Det er begrenset forskning på avføringsmidler til gravide, men de reseptfrie medisinene nedenfor skal (innenfor anbefalt dosering) være trygge for gravide å bruke.

 • Laktulose (Duphalac, Levolac): Laktulosemikstur er et ufarlig tarmregulerende middel som kan brukes i svangerskapet. Det kan variere fra person til person hvor mye som trengs. Laktulose smaker søtlig og kan virke kvalmende på noen. En bivirkning som kan forekomme de første dagene, er luft i tarmen ledsaget av mageknip.
 • Loppefrø: Avføringsmidler basert på loppefrø er et annet alternativ. Spør på apoteket.
 • Miniklyster (Microlax): Hvis bruk av disse midlene ikke fører frem, kan det være aktuelt å bruke miniklyster (Mikrolax) et par ganger. (2, 3, 4)

IKKE TRYGT FOR GRAVIDE:

OBS: Det finnes flere avføringsmidler på markedet som ikke skal brukes av gravide fordi de kan stimulere aktivitet i livmor (rier). Snakk derfor alltid med lege hvis du har behov for andre legemidler enn de nevnt ovenfor. (4)

LES OGSÅ:

Kilder 1) Uptodate maternal adaptations to pregnancy gastrointestinal tract 10.08.17 2) Helsenorge 10.08.17 3) UIO Farmasi 2014 4) LVH 10.08.17 5) Relis.no 10.08.17

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring