GBS-infeksjon hos gravide

Denne streptokokkinfeksjonen er normalt ufarlig, men for gravide og nyfødte kan det medføre alvorlige komplikasjoner.

GBS: Den ellers uskyldige bakterien, kan medføre plager og alvorlige infeksjoner hos gravide og barnet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
GBS: Den ellers uskyldige bakterien, kan medføre plager og alvorlige infeksjoner hos gravide og barnet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gruppe B streptokokker, også kalt GBS, kan man ha i kroppen uten at dette forårsaker sykdom. Hvis disse bakteriene smitter fra mor til barn under fødsel kan de derimot forårsake alvorlig sykdom.

Hva er GBS?

Gruppe B-streptokokker (GBS) er en type bakterie som normalt mange friske mennesker har uten at det gir sykdom eller plager.

Hos voksne finnes bakterien ofte i genitalområdet og i de nedre deler av fordøyelseskanalen, mens særlig hos barn kan den være å finne i luftveiene.

Hvorfor kan GBS hos gravide skape problemer?

Hos gravide og hos nyfødte spesielt kan denne bakterien skape problemer, og kan gi potensielt alvorlige infeksjoner. Den gravide kvinnen kan blant annet få urinveisinfeksjoner, infeksjoner av amnionvæsken (fostervannet), eller infeksjoner i livmoren etter fødselen. Barnet kan også få bakterien fra moren under selve fødselen, og noen av disse barna kan videre utvikle en alvorlig infeksjon som følge av dette, som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. (1)

Hvor mange gravide har GBS?

Utbredelse 10-35% av gravide kvinner er bærere av GBS-bakterien, men kun et fåtall av disse utvikler sykdom som følge av dette. 50-70% av barn som fødes av gravide kvinner som bærer GBS-bakterien blir smittet (bakteriene overføres til barnet), og 1-2% av disse barna utvikler såkalt GBS-sykdom. (2)

LES OGSÅ: Toksoplasmose hos gravide: Kan jeg beholde katten?

Hvilke symptomer får gravide på GBS?

GBS-bakterien kan gi infeksjoner hos den gravide ulike steder i kroppen - symptomene vil følgelig avhenge av hvilken type infeksjon som foreligger. De vanligste infeksjonstypene inkluderer:

Urinveisinfeksjoner:

GBS-bakterien er en viktig årsak til urinveisinfeksjoner hos gravide. Urinveisinfeksjoner hos gravide deles inn i urinveisinfeksjoner uten symptomer (asymptomatisk bakteriuri), nedre urinveisinfeksjoner (blærebetennelse / cystitt) og øvre urinveisinfeksjoner (nyrebekkenbetennelse / pyelonefritt). Symptomgivende nedre urinveisinfeksjon vil gi en hyppig, sviende vannlating, mens man ved en mer alvorlig øvre urinveisinfeksjon ofte får nedsatt allmenntilstand, feber og bankeømhet over flanken. GBS-bakterien som årsak til urinveisinfeksjon oppdages ved dyrkningsprøver som tas ved testing av urinen. Urinveisinfeksjoner hos gravide, uansett bakterie, skal behandles med antibiotika.

For mer om urinveisinfeksjoner hos gravide generelt, se her.

Korioamnionitt:

Korioamnionitt er en infeksjon av fostervannet og omliggende strukturer, som er en infeksjon som særlig GBS-bakterien kan forårsake hos gravide. Klinisk kan denne infeksjonen arte seg med feber og ømhet over livmoren, samt rask puls hos både mor og foster. Korioamnionitt er en viktig årsak til for tidlig fødsel. Behandling av tilstanden innebærer antibiotika og tidlig forløsning.

Endometritt:

Endometritt er en infeksjon av endometrium, som er slimhinnen som kler innsiden av livmoren (det er for øvrig deler av denne slimhinnen som støtes ut ved hver menstruasjon). GBS-bærere er mer utsatt for infeksjoner i endometrium etter fødselen, såkalt postpartum endometritt. Symptomene på dette innebærer feber, frysninger og ømhet over livmoren. Tilstanden behandles med antibiotika.

Andre infeksjoner:

Andre infeksjoner hos mor som GBS-bakterien kan medføre:

LES OGSÅ: Gravide bør unngå smitte av den femte barnesykdommen

Når bør man oppsøke lege?

Ved sykdom / infeksjoner hos gravide kvinner skal man ha svært lav terskel for å søke lege, da helsen ikke bare er viktig for kvinnen selv, men også det ufødte barnet. Ved symptomer på eller mistanke om noen av de ovennevnte infeksjonene må den gravide straks kontakte lege for utredning og behandling.

BAKTERIEPRØVE: En bakterieprøve fra området bakterien mistenkes, for eksempel skjeden, kan dyrkes og påvise bakterien. Man kan også finne bakterien ve å dyrke urin, når GBS er årsak til urinveisinfeksjon.Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
BAKTERIEPRØVE: En bakterieprøve fra området bakterien mistenkes, for eksempel skjeden, kan dyrkes og påvise bakterien. Man kan også finne bakterien ve å dyrke urin, når GBS er årsak til urinveisinfeksjon.Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Hvordan stilles diagnosen?

GBS-bakterien kan påvises ved å ta en bakterieprøve fra det aktuelle området der infeksjonen mistenkes. I Norge er det ikke rutinemessig prøvetaking (screening) av gravide kvinner for å påvise GBS-bakterien, men disse rutinene er annerledes fra land til land. I Norge tester man urinen hos gravide kvinner under svangerskapskontroller, og ved påvisning av GBS-bakterier i urinen skal dette behandles og følges videre opp da det er en sterk indikator på at kvinnen er bærer av bakterien i genitalområdet - noe som gir risiko for overføring til barnet ved fødsel.

Prøvetaking med tanke på GBS-bakterien gjøres også av kvinner med tidlig start av rier eller tidlig fostervannavgang uten rier. (1) (2)

LES OGSÅ: Gravid: Vanlige plager

Hvordan behandles GBS-infeksjon hos gravide?

Kvinner som er bærere av GBS-bakterien skal antibiotikabehandles under fødselen, noe som reduserer sjansen for at barnet smittes. GBS-relaterte infeksjoner skal også behandles når de måtte oppstå i løpet av svangerskapet. (1)

LES OGSÅ: Flyreise og graviditet

Hvilke konsekvenser har GBS for barnet?

50-70% av barna av gravide kvinner som bærer GBS-bakterien, blir smittet av bakterien, og av disse utvikler 1-2% alvorlig infeksjon. De fleste barna smittes tidlig i relasjon til fødselen, enten ved at bakteriene beveger seg oppover i vaginalkanalen, eller under selve utpressingen.

Noen barn utvikler GBS-sykdom først 1 uke og senere etter fødselen, men årsaken til dette er ikke helt kjent.

GBS-infeksjon hos nyfødte medfører en dødelighet på rundt 5%, men denne er betydelig høyere hvis barnet er født for tidlig. Tilstanden behandles med antibiotika hos nyfødte.
(1) (2)

LES OGSÅ HOS KK MAMMA: GBS - Bakterien gravide bør vite om

Våre leger har svart på spørsmål om GBS:

Kilder 1) Uptodate.com 2) Helsedirektoratet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring