Halsbrann og sure oppstøt hos gravide

Svært vanlig plage ved graviditet. Her er rådene som hjelper deg.

REFLUKS: I siste delen av graviditeten er svært mange plaget med halsbrann og sure oppstøt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
REFLUKS: I siste delen av graviditeten er svært mange plaget med halsbrann og sure oppstøt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sure oppstøt (halsbrann) har den medisinske betegnelsen gastroøsofageal refluks. Sure oppstøt er oftest mest plagsomt mot slutten av svangerskapet.

Hvorfor får gravide ofte plager med halsbrann?

Årsaken er at med økende størrelse på livmoren utover i svangerskapet, blir det økt press mot magesekken, noe som igjen kan føre til at mageinnhold (mat, magesyre) kan bli presset opp til spiserøret, svelget og munnen. Dette skjer lettest når du ligger, bøyer deg framover eller sitter og presser på do. Magesaften kan svi og brenne, og føre til smerter bak brystbeinet og ubehag i halsen.

Kan det være noe annet?

Tegn på mulig bakenforliggende alvorlig sykdom: Det er viktig å skille halsbrann fra smerter i øvre del av magen som kan henge sammen med en svangerskapsforgiftning, ifølge nasjonale retningslinjer for svangerskapsomsorg.

https://www.lommelegen.no/graviditet-og-f%C3%B8dsel/graviditet/artikkel/halsbrann-og-sure-oppstot-hos-gravide/70733750

Noen råd:

  • Hyppige, små måltider og fettfattig kost.
  • Forsøke å unngå måltider 3–4 timer før sengetid.
  • Unngå mat som du vet du får refluks av (dette er individuelt og kan gjelde sjokolade, kaffe, tomatsauser, krydret mat, paprika, løk, sitrusfrukt, juice).
  • Bygg opp hodeenden av sengen. Det hjelper å sove med overkroppen høyt.
  • Unngå stramme klær.

LES MER: Behandling av sure oppstøt

MINDRE PLASS I MAGESEKKEN: Livmoren og det voksende fosteret gjør at det stadig blir mindre plass til involler. Magesekken blir presset opp, og magesyre blir presset oppover i spiserøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MINDRE PLASS I MAGESEKKEN: Livmoren og det voksende fosteret gjør at det stadig blir mindre plass til involler. Magesekken blir presset opp, og magesyre blir presset oppover i spiserøret. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Er det noen medisiner som gravide kan ta?

Hvis rådene over ikke hjelper tilstrekkelig, kan syrenøytraliserende medikamenter av disse to typene forsøkes:

  • antacida (Titralac, Link, Novaluzid)
  • alginsyre (Gaviscon)

Disse medikamentene regnes som trygge å bruke for gravide, og de er effektive mot plagene.

Hvis man trenger mer hjelp?

Ikke bruk andre medikamenter uten å snakke med legen din.

Dersom medisinene som nevnt i forrige avsnitt ikke virker, kan man i noen tilfeller bruke medikamenter av typen H2-blokkere (for eksempel Ranitidin, Zantac, Pepcid .) eller protonpumpehemmere (for eksempel Losec, Lanzo, Omeprazol) Disse er reseptpliktige, og kan brukes i samråd med legen, om plagene er store nok. Sikkerhet under bruk i svangerskap er ikke grundig nok undersøkt og dokumentert, men det er ikke påvist fosterskade ved bruk av disse i siste 2/3 av svangerskapet.

Grunnen til at den første ikke-reseptpliktige gruppen medikamenter (antacida) er tryggere og anbefales i første omgang, er at de ikke absorberes fra mage-tarmkanalen, og følgelig ikke når fosteret via blodforsyningen, mens H2-blokkere og protonpumpehemmere, absorberes i kroppen og blodsirkulasjonen, og følgelig også når fosteret, med i hvert fall teoretisk mulighet for påvirkning av fosteret, selv om en ikke har observert dette.

Gravide og ammende kan få gratis rådgivning om medikamenter hos Tryggmammamedisin.no som driftes av RELIS. RELIS er en offentlig tjeneste etablert for å bidra til riktig medisinbruk gjennom informasjon om medisiner.

LES OGSÅ: Gravid uke for uke

Kilder

Full revisjon av Brynjulf Barexstein, lege. Januar 2019.
Oppdatert 15.08.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 15.08.2006. Opprinnelige kilder: Kilder:-Sosial- og helsedirektoratet. Retningslinjer for svangerskapsomsorgen IS 1179, 5/2005

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring