Uteblitt menstruasjon, men negativ graviditetstest

Lar mensen vente på seg, og du har testet negativt? Hva er årsaken til dette? Gravid eller ikke gravid?

IKKE GRAVID: Kan du stole på det? Foto: Aleksandra Gigowska / Shutterstock / NTB
IKKE GRAVID: Kan du stole på det? Foto: Aleksandra Gigowska / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gått over tiden for forventet menstruasjon, og det er en viss mulighet for at du kan være gravid, men testen viser bare en strek. Kan du stole på resultatet?

Kan du likevel være gravid?

En vanlig menstruasjonssyklus er på 25–35 dager regnet fra første dags blødning til neste første dags blødning. I gjennomsnitt er syklus på 29 dager og nokså konstant hos den enkelte kvinne, bortsett fra de tidlige årene etter første menstruasjon og i perioden før siste menstruasjon (menopausen).

Hvis menstruasjonen er forsinket, men du likevel har fått negativ graviditetstest utelukker det ikke at du kan være gravid. Det kan skyldes at testen er tatt for tidlig, før produksjonen av svangerskapshormonet hCG i morkaken er stort nok til at det kan måles.

Det kan skyldes at testen er tatt for tidlig, før produksjonen av svangerskapshormonet hCG i morkaken er stort nok til at det kan måles. Dagens følsomme urintester vil normalt gi utslag noen dager før forventet menstruasjon, cirka 14 dager etter eggløsning/befruktning.

LES OGSÅ: Tidlige tegn på graviditet

Ustabil syklus

Noen kvinner har ustabil syklus på grunn av ustabil eggløsning. Inntrer graviditet i en syklus med forsinket eggløsning, vil det ta lengre tid før graviditetstesten blir positiv. Hvis du har brukt eggløsningstester, kan du forvente menstruasjon 14 dager etter eggløsning, og du kan da starte å ta graviditetstester.

Bør du oppsøke lege dersom mensen ikke kommer?

Hvis du er usikker på om du kan være gravid tross negativ test, kan du hos legen få tatt en blodprøve for å teste for hCG.

Hvis menstruasjonen uteblir i mer enn tre måneder, kan du søke lege for utredning. Det gjelder både for dem som har barneønske, og for dem hvor graviditet ikke er aktuelt.

Hvis du bruker prevensjon og ikke får menstruasjon

Hvis du bruker prevensjon og ikke får menstruasjon til forventet tid, da bør du ta en graviditetstest. Husk at noen prevensjonsmetoder (spesielt spiral) beskytter dårligere mot graviditet som sitter utenfor livmoren, ved graviditet bør denne muligheten utelukkes ved gynekologisk undersøkelse og ultralyd.

Kan det være andre årsaker?

De vanligste årsaker til uteblitt menstruasjon er hormonforstyrrelser, for eksempel PCOS (polycystisk ovarie syndrom), omfattende trening, slanking og psykiske årsaker. Årsak til uteblitt menstruasjon vil kunne utredes hos fastlegen eller hos gynekolog.

Kilder: 1) Emetodebok for seksuell helse,: Menstruasjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring