Forløpet til medikamentell abort

Dette skjer med kroppen din når du tar en abortpille før uke 12.

RASK VIRKNING: I de fleste tilfeller er aborten over etter 4-6 timer fra en tar Misoprostol. Det er også vanlig å ha blødninger i noen uker etter en medikamentell abort. Foto: Scanpix
RASK VIRKNING: I de fleste tilfeller er aborten over etter 4-6 timer fra en tar Misoprostol. Det er også vanlig å ha blødninger i noen uker etter en medikamentell abort. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I dag tas nesten alle selvbestemte aborter i Norge med piller. I løpet av 16 år er metoden for å ta abort endret fra kirurgi til medikamenter.

Det har vært en nedgang i ventetid fra 11 til 7 dager etter at man innførte medikamentell abort.

– Det må man se på som positivt, sier gynekolog Mette Løkeland, som har forsket på forekomsten av medikamentell abort i Norge mellom 1998-2013.

I april disputerte Løkeland for en doktorgrad om bruk av medikamentell abort i Norge. Hun har analysert data fra over 220 000 kvinner som har tatt medikamentell abort, registrert i Abortregisteret.

LES OGSÅ: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Derfor tar kirurgisk abort lenger tid

En kirurgisk behandling trenger mer planlegging enn medikamentell, fordi man må sette av tid på operasjonsstuen.

– I tillegg har det vært vanlig praksis mange steder å vente til graviditeten har vært minst 6-7 uker før man har utført kirurgisk abort. Nedgangen i ventetid skyldes trolig enklere logistikk og tilgang til abort tidligere i graviditeten for medikamentell abort, forklarer Løkeland.

Det burde være mulig å korte ventetiden enda mer hvis kvinnene ønsker det, mener gynekologen. Litt betenkningstid er likevel bra.

– Et snitt rommer også de kvinnene som ønsker litt mer tid til å tenke seg om slik at snittet ikke bare reflekterer logistikken i avdelingen, men også kvinnen sitt behov, påpeker hun.

LES OGSÅ: Blødninger tidlig i svangerskapet

En fordel å ta abort så tidlig som mulig

Dagens medikamentelle aborter tas tidligere i svangerskapet enn før. Nå tas 8 av 10 aborter innen svangerskapsuke 9.

– Er det en fordel at aborten tas så tidlig som mulig?

– Det er helt klart en fordel at abort blir tatt så tidlig som mulig. Behandlingen er mer effektiv og med færre komplikasjoner når den blir gjort tidlig. I tillegg kan en ut fra økningen i andelen medikamentell abort gjort før 9. uke anta at de fleste kvinnene også ønsker å få utført dette så raskt som mulig når de får sjansen til det, sier Løkeland.

En medikamentell abort er også mer skånsom for kroppen enn kirurgisk. Det er positivt å unngå et kirurgisk inngrep, ifølge gynekologen.

– Selv om kirurgisk abort er et trygt inngrep, er det alltid litt mer risiko involvert når en bruker instrumenter og anestesi enn ved å ta noen piller som framprovoserer en abort. Det er et generelt medisinsk prinsipp at en skal unngå kirurgi hvis det finnes en ikke-kirurgisk metode som er like effektiv og trygg eller mer enn den kirurgiske, påpeker Løkeland.

LES OGSÅ: Mener hormonforstyrrende stoffer øker risiko for spontanabort

FÆRRE ABORTER: I fjor ble det utført 14 061 svangerskapsavbrudd. Det er fem prosent færre enn året før.  Foto: Scanpix
FÆRRE ABORTER: I fjor ble det utført 14 061 svangerskapsavbrudd. Det er fem prosent færre enn året før. Foto: Scanpix Vis mer

Slik virker en abortpille

Hvis en kvinne har funnet ut at hun er gravid og ikke vil beholde barnet, bør hun ta kontakt med fastlegen sin eller direkte med en avdeling som utfører abort, råder Løkeland.

Dette skjer ved medikamentell abort

  • Først tar du en tablett Mifepristone som du svelger.
  • Etter 24-48 timer plasserer du fire tabletter Misoprostol i skjeden, eller legger de under tungen. (Det er færre bivirkninger hvis du legger de i skjeden enn under tungen)
  • Dersom du har kommet lengre enn 8 uker i graviditeten må du kanskje ta litt flere Misoprostol. Da tar du to tabletter ekstra hver 3. time inntil aborten er gjennomført.

I de fleste tilfeller er aborten over etter 4-6 timer fra en tar Misoprostol.

– 95 prosent trenger ikke ekstra behandling. Derimot er det vanlig å ha blødninger i flere dager, og av og til uker etter en medikamentell abort, opplyser Løkeland.

LES OGSÅ: Færre tar abort i Norge

Som en spontanabort

– Kan en medikamentell abort sammenlignes med en slag fødsel?

– Medikamentell abort er ikke som en fødsel, men som en spontanabort. Den første pillen (Mifepristone) gjør at slimhinnen hvor graviditeten er implantert blir dårligere. Livmoren vil lettere kunne trekke seg sammen og livmorhalsen blir mykere, slik at graviditeten kan komme ut. På den måten kan den første pillen gjøre at svangerskapet blir avsluttet, forklarer Løkeland.

Misoprostol får livmoren til å trekke seg sammen slik at graviditeten støtes ut.

EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland FOTO: Studio 1 fotografene Foto: Studio 1 fotografene
EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland FOTO: Studio 1 fotografene Foto: Studio 1 fotografene Vis mer

– Dette er tilsvarende den prosessen kroppen vil starte selv ved en spontanabort. I de tilfellene ved spontanabort hvor kroppen ikke har støtt ut graviditeten av seg selv, får kvinnen også Misoprostol for å få livmoren til å tømme seg, sier Løkeland.

LES OGSÅ: Angrer på medisinsk abort

Vanlig å oppleve smerter etter medikamentell abort

– Mange opplever moderate til sterke smerter etter en medikamentell abort. Hva er grunnen til dette?

– De kjenner at livmoren trekker seg sammen for å tømme seg. Det er tilsvarende det mange kjenner ved menstruasjon, men bare sterkere, forteller gynekologen.

Det kan være litt annet utseende på blodet enn det man gjenkjenner fra en vanlig mens, ifølge Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

– Økt tretthet er ganske vanlig. Det skjer en omstilling av hormonene i kroppen, som kan være en påkjenning på flere måter, som gjør at kroppen trenger mer hvile enn ellers, har Romundstad nylig forklart en av Lommelegens lesere.

De vanligste komplikasjonene etter en medisinsk abort er:

  • infeksjon
  • rester (at man ikke har blødd ut alt)
  • man fortsatt er gravid

– At man fortsatt er gravid forekommer nokså sjelden. En infeksjon kjennetegnes av sykdomsfølelse, feber, stram lukt på blodet eller ømhet/smerter i nedre del av magen. Det kan være en infeksjon uten at man får feber, opplyser Romundstad.

Opplever du smerter, ubehag i magen eller synes formen ikke bedres raskt, anbefaler gynekologen at du får gjort en gynekologisk undersøkelse.

LES OGSÅ: Kjøper graviditetstester på nett

Lurt å ta graviditetstest

Alle kan ta medikamentell abort. Det eneste unntaket er hvis personen er allergisk mot et av medikamentene, som er svært sjelden.

– Får kvinnen noen oppfølging etter medikamentell abort?

– Det avhenger av avdelingen. Man behøver ikke rutinemessig oppfølging etter aborten, men det kan være lurt å teste for om behandlingen har vært vellykket med en graviditetstest, råder Løkeland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring