Gjentatte spontanaborter - habituell spontanabort

Spontanabort er svært vanlig, men ved tre eller flere etterfølgende spontanaborter bør man oppsøke lege for utredning.

FLERE SPONTANABORTER: Tilstanden Habituell abort «repeterte spontanaborter» defineres som tre påfølgende svangerskap som ender med abort ved omtrent samme tid i svangerskapet. Foto: NTB Scanpix
FLERE SPONTANABORTER: Tilstanden Habituell abort «repeterte spontanaborter» defineres som tre påfølgende svangerskap som ender med abort ved omtrent samme tid i svangerskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Spontanabort er svært vanlig, opp til 30 prosent av alle graviditeter ender som spontanabort. De fleste skjer veldig tidlig, kanskje så tidlig at man knapt hadde rukket å skjønne at man var gravid, med en blødning som kommer noen dager/en uke etter forventet mens, sier Jone Trovik, gynekolog og overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus.

Ifølge Norsk gynekologisk forening anbefales det utredning ved tre eller flere spontanaborter. Da heter det på fagspråket habituell spontanabort. Per definisjon betyr dette Tre eller flere etterfølgende spontanaborter før 20. svangerskapsuke med samme partner.

LES OGSÅ: 10 spørsmål og svar om spontanabort

Risiko for spontanabort øker med kvinnens alder

Ifølge Trovik er den vanligste årsaken til spontanabort at fosteret ikke er forenelig med liv.

- Den vanligste årsak til spontanabort er at det er noe galt med fosteranlegget, det er dessverre ikke «liv laga» og naturens måte å avslutte et svangerskap som ikke var levedyktig. Jo lengre man er kommet i svangerskapet jo mindre er risiko for at man aborterer, forklarer hun.

LEGE: Jone Trovik, gynekolog og overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus. Foto: Privat
LEGE: Jone Trovik, gynekolog og overlege på Kvinneklinikken ved Haukeland sykehus. Foto: Privat Vis mer

Trovik forklarer at risiko for spontanabort øker med kvinnens alder.

- Den aller største risiko for spontanabort er alder, først og fremst hos kvinnen. Ca 25% opp til 30-års alder, 50% ved 45 år. Vi er født med alle våre egganlegg, det vil si at jo flere år som er gått før egget blir brukt til en graviditet, jo lengre tid har det vært mulighet for at noe uheldig kunne påvirke det egget. Det er det samme som gjør seg gjeldende med å kunne oppnå spontan graviditet, jo eldre kvinnen er jo vanskeligere å bli gravid. 20-årene er best biologisk, dessverre for dem av oss som ikke har en sosial situasjon der vi prøver å bli gravid før i 30-årene eller senere, forklarer Trovik.

LES OGSÅ: Svangerskap utenfor livmor

Sjeldent å gjennomgå tre spontanaborter

Sammenliknet med risiko for en spontanabort er stadig gjentatte spontanaborter mye sjeldnere, rundt 1%.

- Tilstanden Habituell abort «repeterte spontanaborter» defineres som tre påfølgende svangerskap som ender med abort ved omtrent samme tid i svangerskapet.

Altså alle spontanabortene enten:

  • Tidlig - i første «trimester»
  • Tredjedel, det vil si før 12. uker/tre måneder
  • Sent i 2. trimester, i 4-5.måned.

- Etter 5. måned betegnes dette som for tidlig fødsel, ikke spontanabort, sier Trovik.

GYNEKOLOG SVARER: - Jeg har hatt tre spontanaborter på 6 måneder. Hva gjør jeg nå?

Årsaker

Ved enkeltstående aborter er den vanligste årsak feil i fosteranlegget. Ved gjentatte spontanaborter vil man utføre en kromosonanalyse av foreldrene, ifølge Trovik.

- Men når det kommer gang etter gang vil man undersøke foreldrenes arvestoff for å finne om det er noen underliggende risiko hos en av dem. Hvis det ikke påvises noen slik arvelig feil, eller annen sykdom eller risiko, vil det være desto større grunn til optimisme - det er faktisk fortsatt gode muligheter for å oppnå en normal graviditet, sier Trovik.

Årsaker til gjentatte spontanaborter kan være:

  • Kromosomfeil hos foreldrene
  • Sykdom hos mor som hormonforstyrrelser, noen autoimmune sykdommer der immunapparatet går til angrep på kroppen selv, inkludert graviditeten.
  • Noen kvinner har økt blodlevringstendens som også kan gi økt risiko for spontanabort. Hvis dette påvises kan man gi medisinsk behandling mot grunntilstanden og så øke sjansen for vellykket svangerskap.
  • Forhold ved livmoren kan også gi økt risiko, hvis man har en skillevegg i livmoren kan den fjernes.
  • Noen ganger kan det være muskelknuter (en godartet svulst) som sitter på en slik måte at den buker inn i livmorhulen . Dette kan behandles ved operasjon på livmoren.
  • Sene aborter kan skyldes at livmorhalsen er svekket, for eksempel på grunn av tidligere operasjon. Det har vært forsøkt behandlet både med operasjon (sy igjen livmorhalsen) eller medisin (progesteron) men det er usikkert i hvilken grad disse behandlingene faktisk har effekt.
SPONTANABORT: Den vanligste årsaken til spontanabort at fosteret ikke er forenelig med liv. Foto: NTB Scanpix
SPONTANABORT: Den vanligste årsaken til spontanabort at fosteret ikke er forenelig med liv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utredning

Jone Trovik forklarer det gjøres en rekke undersøkelser av en kvinner med gjentatte spontanaborter:

- Kan man gjøre noe selv for å forebygge?

- Egentlig svært lite utover å helst ikke være for gammel når en starter å prøve på å bli gravid. Men man bør helt klart unngå klart farlige ting som røking og alkohol, leve slik vi anbefaler alle gravide som huske folinsyretablett, sier Trovik.

LES OGSÅ: Tidlige tegn på graviditet

Behandling

Hvis det påvises tilstander hos kvinnen som nevnt over, vil disse årsakene til habituell abort behandles.

- Når man ikke finner noe av dette så er det grunn til optimisme og å gi tidlig oppfølgning og støtte i neste svangerskap. Tender love and care! Vi vet ikke hvorfor det virker men at det gjør det, sier Trovik

- Det er ikke vist at for eksempel sykemelding generelt bedrer utkomme, men for yrker med spesiell risiko passer man ekstra på at de ikke skal utsettes for det. Type «tunge løft» er derimot ikke vist å være noen generell risiko for spontanabort som sådan. Heller ikke å ha samleie. Så egentlig å leve normalt, men sunt er det beste rådet, oppfordrer gynekologen.

Utsatte yrker kan være de som jobber med stråling eller generelt giftige stoffer.

Les også: Truende abort

Revisjon

Opprinnelig publisert 17.10.2016.Revisjon 19.11.2018 v Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring