Hvor lenge bør man vente før man blir gravid på ny etter en spontanabort?

Ny, norsk studie gir svaret: Tidligere anbefaling om å vente 6 måneder er ikke nødvendig.

Hvor lenge bør man vente før man blir gravid på ny etter en spontanabort?
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

10-15% av alle graviditeter ender med en spontanabort (1).Dette kan oppleves som traumatisk for et par, og i tillegg å måtte vente i månedsvis med å forsøke å bli gravide igjen - kan gjøre situasjonen enda mer vanskelig.

Nå viser det seg at det ikke lenger er noen medisinsk grunn for å vente.

Gammel anbefaling fra WHO: Vent 6 måneder

Verdens helseorganisasjon har siden 2007 anbefalt å vente hele seks måneder med å bli gravid på ny etter en spontanabort, på grunn av økt risiko for komplikasjoner i det påfølgende svangerskapet.

- Disse anbefalingene har i stor grad vært basert på relativt små studier, ifølge Maria Magnus. Hun er seniorforsker ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI (3).

Ingen sammenheng mellom tid og komplikasjoner

En stor, norsk studie fra FHI, har undersøkt hvorvidt komplikasjoner i nytt svangerskap varierte med hvor lenge kvinnen hadde ventet med å bli gravid igjen etter en spontan eller planlagt abort. Forskerne så på komplikasjoner som svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes, prematur fødsel og om fosteret har for lav eller for høy fødselsvekt.

Studien foregikk mellom 2008 til 2016. Et stort antall fødende har deltatt i denne forskningen, med totalt 49 058 fødsler etter en foregående spontanabort og 23 707 fødsler etter en foregående planlagt abort.

– Vi fant ingen sammenheng mellom det å bli gravid kort tid etter en spontan eller planlagt abort og det å få komplikasjoner i det nye svangerskapet, forteller Maria Magnus i en pressemelding. Hun er sisteforfatter av studien.

Hvor lenge bør man vente før man prøver å bli gravid på ny?

– Våre funn støtter at par som har opplevd en spontan eller planlagt abort kan bestemme selv når de er klare for å bli gravide igjen, og at de ikke nødvendigvis behøver å vente i seks måneder for å unngå komplikasjoner i det neste svangerskapet, avslutter Magnus.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring