Seks vanlige misforståelser om graviditet

Gravide bør ikke lytte til alle «gode råd».

IKKE HØR PÅ ALLE «GODE RÅD»: Noen misforståelser lever i beste velgående. Foto: NTB scanpix/shutterst
IKKE HØR PÅ ALLE «GODE RÅD»: Noen misforståelser lever i beste velgående. Foto: NTB scanpix/shutterst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sjeldent er man så opptatt av å leve sunt og unngå fare som når man er gravid. Og rådene for hva man kan gjøre og ikke florerer.

Her er noen råd du IKKE bør høre på.

1. Gravide bør ikke bruke Paracet

En studie utgitt i tidsskriftet Science Translational Medicine hevder at gravide ikke bør bruke Paracet når det er en gutt i magen. I følge forskerne kunne virkestoffet paracetamol ramme fosterets testikler.

Resultatet av denne studien er imidlertid svært omstridt og ifølge Statens legemiddelverk er det ikke farlig for gravide å bruke Paracet i moderate mengder.

– Vi har såpass mye kunnskap om bruken av paracetamol i svangerskap i mange land, og har ikke sett noen tegn til denne typen problemer. Statens Legemiddelverk ser på alt som kommer av artikler og forskninger og vurderer om det har betydning for våre anbefalinger. Denne forskningen har ingen betydning og paracetamol er fortsatt førstevalg av smertestillende under graviditet, har Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket tidligere sagt til Lommelegen.no.

Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer! Foto: NTB Scanpix
Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Madsen mener at forskningen ikke tar hensyn til det hele bildet.

– Gravide kan få sterke smerter og da finnes det ingen gode alternativer til paracetamol. Vårt råd er da å bruke paracetamol og følge den anbefalte doseringen som står bak på pakningen. Paracetamol skal ikke brukes lengre enn nødvendig og ikke i større doser enn nødvendig, påpeker han.

Ibux (Ibuprofen) er et legemiddel gravide ikke bør bruke.

HØYGRAVID OG UT PÅ BILTUR: Trafikksikkerhet er viktig - også for det ufødte barnet i magen! Foto: NTB scanpix
HØYGRAVID OG UT PÅ BILTUR: Trafikksikkerhet er viktig - også for det ufødte barnet i magen! Foto: NTB scanpix Vis mer


2. Bilbelte er farlig for fosteret

Mange tror at man ikke kan bruke bilbelte når man har et barn i magen – eller at man må bruke en spesiell beltestyrer («bilbelte for gravide»).

Ifølge Carina Henske hos Trygg Trafikk er dette helt feil. – Gravidbeltet er kun for komfort, og har ingen sikkerhetsfunksjon, slår hun fast.

Det er viktig at gravide bruker bilbelte og at man bruker det riktig; hoftedelen av bilbeltet skal alltid ligge langt nede over hoftekammene under magen. Det må også være strammet godt nok. Beltet som går diagonalt over kroppen skal plasseres mellom brystene og på siden av den gravide magen.

JODA, MEN VELG RIKTIG ØVELSER: Ikke alle mageøvelser fungerer når magen vokser Foto: NTB Scanpix
JODA, MEN VELG RIKTIG ØVELSER: Ikke alle mageøvelser fungerer når magen vokser Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Unngå å trene magen når man er gravid

Kan man på noen måte skade fosteret eller seg selv om man trener magemuskler under graviditeten?

I følge fysioterapeut Jill Jahrmanns, forfatter av boken «kule mager», er det ikke farlig å trene magen, men hun skriver at det kan være hensiktsmessig å velge andre mageøvelser enn rette bukøvelser som situps.

Årsaken er at når den gravide magen vokser, vil de rette magemusklene dele seg på midten. Når magen blir større klarer ikke musklene lenger å kontrahere seg (dra seg sammen) når du trener de tradisjonelle rette bukøvelsene som situps. Det er derfor ikke lenger noe poeng å gjøre disse mageøvelsene.

Akkurat når dette skjer er svært individuelt, mager vokser i forskjellig takt og størrelse på forskjellige tidspunkt. De fleste vil trolig selv kjenne når de ikke lenger klarer å aktivere magemusklene på samme måte som tidligere. Da kan man gå over til andre øvelser for magen.

– Noen får mer lyst, noen får mindre lyst. Men farlig er det ikke!  Foto: NTB Scanpix
– Noen får mer lyst, noen får mindre lyst. Men farlig er det ikke! Foto: NTB Scanpix Vis mer


5. Sex kan skade det ufødte barnet

La oss med en gang slå det fast: Ja, det er greit å ha sex mens man er gravid! Mange kvinner og menn er unødig bekymret for at sex kan skade fosteret. En helt grunnløs bekymring.

Ja, du kan selvsagt ha sex når du er gravid. Finn stillingen du og din partner fungerer best - stor mage trenger ikke være noen hindring.

Hormonell endring kan gjøre at enkelte gravide opplever at sex er bedre enn noensinne. Andre vil oppleve at lysten varierer eller blir fraværende. Det kan hende med både mannen og kvinnen.

ALVORLIG ELLER HELT UFARLIG: Blødning kan være et tegn på spontanabort, eller ufarlig blødning fra slimhinne.  Foto: NTB scanpix
ALVORLIG ELLER HELT UFARLIG: Blødning kan være et tegn på spontanabort, eller ufarlig blødning fra slimhinne. Foto: NTB scanpix Vis mer


6. Blødning betyr abort

Spontanabort er ganske vanlig og forekommer mellom 10-20 prosent av alle påbegynte svangerskap.

Mange gravide frykter spontanabort og bekymrer seg for at det skal ramme dem.

Så mange som 1 av 4 opplever en blødning mens de er gravide.

De fleste forbinder nok blødning med en truende spontanabort. Men det mange ikke vet, er at langt flere opplever en ufarlig blødning enn de som gjennomgår en abort.

Med andre ord - ingen grunn til å tenke at "løpet er kjørt" selv om man skulle blø.

Uansett: Snakk med lege eller jordmor hvis du er gravid og blør.

NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor. Foto: NTB scanpix
NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor. Foto: NTB scanpix Vis mer


7. Kvitt deg med katten hvis du blir gravid

Nok en misforståelse.

Toksoplasmose en sykdom som forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii.

Denne sykdommer er ikke farlig for folk flest, men dersom man er gravid kan parasitten i noen tilfeller gi alvorlig infeksjon hos fosteret som igjen kan føre til spontanabort eller misdannelser.

Det er hos katter man finner denne parasitten mest. Hos kattene formerer parasitten seg og smittsomme former skilles ut via kattens avføring.

– I utgangspunkt er det ikke farlig å ha katt når man er gravid, men dersom du ikke har katt fra tidligere vil vi ikke anbefale å anskaffe katt når du er gravid eller under planlegging av graviditet, har Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter, tidligere fortalt Lommelegen.

- Om du har katt fra tidligere, kan kanskje noen andre gjøre rent i kattekassen. Det er også en fordel om kattekasen rengjøres daglig. Bruk hansker ved hagearbeid, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring