Gravid uke 13

Endelig i 2 trimester. Endringer skjer i kroppen, vekten din begynner å øke, og mange føler seg mer tørste og sultne.

EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary
EN GUTT: Bilde av et foster i graviditetsuke 13. Nå kan man se kjønnet til fosteret - her er det helt tydelig et guttefoster. Foto: NTB Scanpix/ Science Photo Libary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 11 uker i graviditetsuke 13. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 8 centimeter
Særlig i første trimester, men også ut i andre trimester, måler man såkalt CBL lengde, som står for crown-rump length, altså lengden fra hodet til rompen. Når fosteret blir større, slutter man å måle CBL. Lengden vil fram til uke 20 være oppgitt i CBL.
Fosterets vekt: 35 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Uke 13, starten på 2 trimester

Uke 13 markerer starten for 2 trimester. For veldig mange markerer dette en lettelse da de fleste av spontanaborter skjer i 1 trimester.

2 trimester er også et trimester der mange, men ikke alle, føler seg bedre enn i 1 trimester. Kvalme og uvelhet kan slippe taket, og ofte føler man seg gradvis litt mindre sliten. I løpet av trimesteret vil du også kunne føle babyen sparke, noe som er en stor begivenhet for mange,- både for mor, partner og eventuelle kommende storesøsken. Men i uke 13 er det for tidlig til å kjenne babyen sparke, selv om den er aktiv i magen, så man må smøre seg med litt tålmodighet.

Trening

Hvis man føler seg i bedre form kan det være lurt å forsøke å være i aktivitet. Minst 30 minutter med fysisk aktivitet er anbefalt daglig.

Moderat trening, enten i form av kondisjonstrening eller styrketrening, eventuelt begge deler, er å anbefale. Du skal ikke presse deg, det er viktig at du lytter til kroppen og formen din, og du skal ikke oppleve smerter eller ubehag under trening. En god intensitet er at du tar i sånn at du blir andpusten, men du skal klare å holde en samtale.

Styrketrening, særlig av musklene i magen og ryggen er gunstig. Flere typer kondisjonstrening som gir lite belastning på leddene og bekkenbunnen er fordelaktig i et svangerskap. Noen eksempler er rask gange, svømming og sykling - gjerne på en stasjonær sykkel slik at risikoen for fall er eliminert.

Ikke glem å trene bekkenbunnen! Bekkenbunnen får virkelig kjørt seg både i graviditeten og under fødselen, så bekkenbunnsøvelser er veldig lurt å gjøre jevnlig under hele graviditeten.

Enkelte aktiviteter bør man unngå som gravid, dette er aktiviteter der det er risiko for at man faller eller får støt mot magen. Eksempler på dette er kampsport, håndball, struping, ridning, med mer. Rådfør deg med lege eller jordmor hvis du er i tvil.

Hvis du har hatt komplikasjoner i dette eller tidligere svangerskap er det også lurt å rådføre seg med lege eller jordmor for å få tilpassede råd om trening.

Få i deg nok væske under trening, og pass på at du ikke blir overopphetet.

Vektoppgang

Vekten begynner å øke i 2 trimester. Og rundt disse ukene kan man fort få en liten babykul på magen. Mange vil etter hvert føle seg både mer tørste og sultne. Forsøk å få i deg næringsrik mat som er sunn og variert. Ved tørste bør man drikke vann fremfor andre tørstedrikker.

Fosterets utvikling

Ved begynnelsen av denne uken er fosteret 6-7 cm langt. Fosteret har god plass i livmoren, beveger seg mye og bruker livmorveggene som trampoline – men enda er det noen uker til du kan kjenne spark og bevegelser.

Testikler eller eggstokker er formet. Leveren er nå ansvarlig for dannelsen av de røde blodcellene, siden tar milten og deretter benmargen over denne oppgaven.

Gravid uke 12 | Gravid uke 14 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring