Gravid uke 14

Gjennom morkaken forsyner du fosteret med alt den trenger.

FOSTER: Illustrasjon av foster i graviditetsuke 14. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
FOSTER: Illustrasjon av foster i graviditetsuke 14. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fosterets alder er 12 uker i graviditetsuke 14. Les mer om hvordan vi beregner graviditetsuke og fosterets alder.

Fosterets lengde: 9 centimeter (CRL mål som er crown-rump length/hode til rumpe)
Fosterets vekt: 90 gram
Lengde og vekt er et ca. estimat og kan variere.

Hva skjer i kroppen din nå?

Hos de aller fleste pleier kvalmen å gi seg i disse ukene. Men noen er dessverre plaget med kvalme i noen uker til. Og noen få blir plaget hele svangerskapet, dette er heldigvis de færreste.

Antagelig føler du deg heller ikke så trett lenger, og for mange begynner nå en fase av graviditeten hvor man føler seg mer frisk og sterk.

MAGEN BEGYNNER Å SYNES: Morkaken forsyner fosteret med viktig næring. Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary
MAGEN BEGYNNER Å SYNES: Morkaken forsyner fosteret med viktig næring. Illustrasjon: NTB Scanpix / Sciense Photo Libary Vis mer

Brystene føles ofte mindre ømme, og magen begynner gradvis å vises mer og mer.

Noen opplever at nesen føles tett på grunn av hormonendringer som gir litt oppsvulmede slimhinner. Det er ikke sikker sexlivet har vært helt på topp de siste ukene om du har vært mye kvalm og trett. Sexlysten og behovet for nærhet kan øke for noen nå, sannsynligvis grunnet en kombinasjon av mer blodgjennomstrømning i bekkenet og graviditetshormoner.

Fosterets utvikling

Fosteret forsetter å vokse, dette vil han eller hun gjøre helt fram til fødselen. De forskjellige organene som er anlagt er ikke i stand til å fungere utenfor livmoren, men fosteret modnes gradvis og vokser trygt inne i livmoren din. Fosteret kan nå bevege overleppen og svelger fostervann, dette er en viktig prosess i modningen av lungene.

Morkaken forsyner fosteret med næring og oksygen. Du og barnet har ulike blodomløp, men i morkaken går fosterets nett av små blodårer dypt inn i ditt blodomløp. Som røtter på et tre som suger næring fra jorden. Gjennom morkaken forsyner du derfor fosteret med alt den trenger. Morkaken fungerer også som et filter mot skadelige stoffer. Men alkohol, nikotin, narkotiske stoffer og medikamenter vil passere gjennom morkaken og dermed over til barnet. Det tryggeste er derfor å unngå denne typen stoffer gjennom hele svangerskapet, og forhøre seg med lege eller jordmor om du bruker medisiner.

Gravid uke 13 | Gravid uke 15 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring