Gravid uke 4

Selv om de fleste ikke merker noe, kan de første graviditetstegnene allerede dukke opp i fjerde graviditetsuke.

EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
EMBRYO I UKE 4: Blastocysten vokser seg fast i livmorens vegg, og begynner å formes til en rund skive. Den runde "ballongen" utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren Det utvikles også en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervestystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Embryoets alder er 2 uker i svangerskapsuke 4.

Embryoets lengde rundt 1 millimeter.

LES MER OM: Slik beregner vi svangerskapssuke og fosterets alder.

Hva skjer i kroppen din nå?

Det første og tydeligste tegnet på at du er gravid er at menstruasjonen uteblir. Det kan forekomme blødninger i starten av graviditeten, men de er som oftest betydelig mindre enn en vanlig menstruasjon.

Det kan hende du merker de første tegn og symptomer på at du er gravid. Man kan føle seg mer trøtt og sliten en vanlig, brystene kan kjennes ømme og noen kan allerede føle seg litt kvalm og/eller synes de har en rar smak i munnen. Men hvis du ikke kjenner noen symptomer fortvil ikke. Det er helt normalt å ikke merke noen symptomer så tidlig.

Embryonalperioden

Blastocysten, som nærmest er en ball med celler, vokser seg fast i livmorens vegg. Det dannes et cellelag som blir til embryoet. Embryoet er fosteret i et tidlig stadium av utviklingen.

FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
FESTET I LIVMORVEGGEN: Embryoet har vandret ned i livmoren din og festet seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Det er mye som skjer i blastocysten. Det utvikles blant annet en streng med celler som senere blir embryoets ryggrad og nervesystem. Det ene hulrommet utvikles til fostersekken som omgir fosteret inne i livmoren. Her skal barnet utvikles og vokse. Det andre hulrommet, plommesekken, produserer de første blodcellene og gir midlertidig forsyning av næring.

Livmorens oppgaver er blant annet å fungere som vokseplass for embryoet og det kommende fosteret. Fosteret må få både næring og oksygen, og beskyttes så det ikke skades under utviklingen. Livmoren har altså store og viktige oppgaver, og graviditet har bare så vidt begynt.

Embryonalperioden har altså begynt, og den vil vare helt frem til slutten av 8. uke etter befruktningen.

Råd til deg nå:

Om du planlegger å bli gravid eller er gravid:

  • Det anbefales tilskudd av 0,4 mg folat (400 mikrogram), også kalt folsyre, daglig minst en måned før befruktningen, og i svangerskapets første 3 måneder. Hvis du ikke har tatt folat før befruktningen fortvil ikke, men det er viktig å starte opp så raskt som mulig med folattilskudd. Folat får du kjøpt på apoteket.
  • Spis sunt, variert og næringsrik kost.
  • Forsøk å være i fysisk aktivitet minst 30 min daglig.
  • Unngå røyk, snus, alkohol og narkotiske stoffer.
  • Enkelte matvarer skal man unngå i graviditeten, det er lurt å sette seg inn i dette.
  • Sjekk eventuelle medikamenter og forhør deg med lege/jordmor om du er usikker på om de er trygge i svangerskapet.

LES MER OM: Vitamin B9 (Folsyre, folat)

Gravid uke 3 | Gravid uke 5 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring