Gravid uke for uke: Befruktning

Din graviditet starter i det øyeblikket eggcellen blir befruktet.

STARTEN PÅ ET LIV: Idet sædcellen går inn i eggcellen starter et nytt liv. Egget vandrer så via eggleder ned til livmoren og forsøker å feste seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shuttertock
STARTEN PÅ ET LIV: Idet sædcellen går inn i eggcellen starter et nytt liv. Egget vandrer så via eggleder ned til livmoren og forsøker å feste seg i veggen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shuttertock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Utviklingen av et mennesket starter i det øyeblikket en eggcelle blir befruktet av en sædcelle.

For at en befruktning skal skje, må samleie sammenfalle med kvinnens eggløsning. Eggløsning er frigjøringen av ett, eller noen gang flere, egg fra eggstokken. Hos de fleste kvinner frigjøres ett egg fra henholdsvis den venstre og høyre eggstokken annenhver måned.

I tillegg til et modent egg trengs det også en sædcelle. Mellom 300 og 500 millioner sædceller havner i kvinnens skjede ved mannens sæduttømning under samleie. De svømmer opp gjennom kvinnens livmor og opp til egglederen. Befruktning innebærer at en av disse sædcellene trenger inn i kvinnens eggcelle.

Det befruktede egget transporteres ned fra egglederen og fester seg i livmoren. Her vil det vokse og bli til et foster som i løpet av ni måneder utvikler seg til en baby.

KVINNELIG REPRODUKSJONSSYSTEM: Bildet viser det kvinnelige reproduksjonssystemet. Egget slippes fra eggstokken og blir i egglederen befruktet av en sædcelle. Det befruktete egget vandrer ned og fester seg til veggen i livmoren. Foto: Designua / Shutterstock / NTB. Redigert av Lommelegen.
KVINNELIG REPRODUKSJONSSYSTEM: Bildet viser det kvinnelige reproduksjonssystemet. Egget slippes fra eggstokken og blir i egglederen befruktet av en sædcelle. Det befruktete egget vandrer ned og fester seg til veggen i livmoren. Foto: Designua / Shutterstock / NTB. Redigert av Lommelegen. Vis mer

Eggcellen er befruktningsdyktig i opptil 24 timer etter eggløsning. Hvor lenge sædcellen kan leve i kvinnens kjønnsorganer variere, men maksimalt 5 dager, dette betyr altså at befruktningen kan finne sted dager etter samleiet.

NESTE UKE: Gravid uke 3

Befruktning | Gravid uke 3 | Alle uker

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring