Gravid uke for uke

Følg fosteret utvikling i graviditeten fra uke til uke. Se bilder av foster i ulike uker og få svar på de vanligste spørsmålene om ditt svangerskap.

FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reise. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photo
FRA BEFRUKTNING TIL FØDSEL: Bli med på en fantastisk reise. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock/Science photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dette er en serie med artikler som tar for seg uke til uke i graviditeten. Hva skjer i mors kropp, og hvordan utvikler fosteret seg fra den ene uken til den andre.

Les om din graviditet, uke for uke

I oversikten nedenfor kan du lese mer om hva som skjer i hver svangerskapsuke både med mor og fosteret. Vekt og lengde på fosteret er cirka mål og kan variere.

Hva er en svangerskapsuke?

Det er forskjellige måter å regne svangerskapslengden på. Helsepersonell i Norge, og selvsagt vi på lommelegen, omtaler svangerskapsuker som antall hele uker du har fullført. Det vil si at du er i 14 svangerskapsuke fra første dag i uke 14, altså 14 + 0, til og med dagen før du går inn i uke 15, altså 14 + 6. Men vær oppmerksom på at regnemåten varierer fra land til land.

Merkelig nok varierer lengden på et svangerskap etter hvem du spør, vel og merke er forskjellen bare på noen dager. Noen definerer at svangerskapet er på 280 dager, andre 283 dager, mens den siste gruppen regner med 283 dager. Enkelt og greit kan vi si at et fullgått svangerskap varer 9 måneder, og en fullgått graviditet har 40 svangerskapsuker. Babyen i magen teller uansett ikke dager, og det er helt vanlig å ikke føde på termindato.

Termindato

Termindato, dato for når svangerskapet er fullgått, beregnes ut fra første dag av siste menstruasjon, selv om befruktningen egentlig skjer først ca.14 dager etter dette. Med andre ord er du egentlig ikke gravid de første to ukene av svangerskapet. Grunnen til at man regner termin på denne måten er at det oftere er enklere å vite når første dag av siste menstruasjon var, enn eksakt dato for eggløsning og unnfangelse.

Dette betyr at barnet egentlig er 38 uker ved termin, men det er altså i mors 40 svangerskapsuke. Termindatoen blir ofte korrigert på ultralydundersøkelsen som er rundt uke 18. Og det er resultatet av denne ultralyden som setter "endelig" termindato. Men husk at termindato er bare en estimert dag for fødselen, det er langt fra en garanti!

Et normalt svangerskap varierer fra 37 til 42 uker. Føder man før uke 37 regnes det som prematur fødsel, og etter 42 uker regnes det som overtidig svangerskap.

LES MER: Terminkalkulator: Slik beregner lege og jordmor terminen din

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring