Polycystisk ovariesyndrom

Ann Helen lever med PCOS. – Endelig har jeg funnet balansen i livet

Mange ned PCOS føler skam og skyldfølelse fordi det er vanskelig å gå ned i vekt. Dette vil Ann Helen ha slutt på.

ANN HELEN BRENDEHAUG: Ble diagnostisert med PCOS i slutten av tenårene. Bilde: privat.
ANN HELEN BRENDEHAUG: Ble diagnostisert med PCOS i slutten av tenårene. Bilde: privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Det startet med økt behåring, uregelmessig menstruasjon, ekstremt søtsug og vektoppgang. De klassiske symptomene, forteller Ann Helen Brendehaug (37).

Ann Helen ble diagnostisert med PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) i slutten av tenårene.

Utviklet «uheldig spisemønster»

– Som PCOS-pasient får man som regel vite at den mest effektive behandlingen er vekttap, forteller Ann Helen. Jeg har alltid vært 10–15 kg for tung.

Hun har forsøkt mange forskjellige dietter for å oppnå symptomlindring.

– I slutten av 20-åra hadde jeg en periode hvor jeg virkelig gikk inn for å gå ned i vekt. Jeg spiste streng lavkarbodiett, talte kalorier og trente hardt 5 dager hver eneste uke. Men vekta sto bom stille.

Ann Helen ble derfor enda mer restriktiv, og utviklet det hun selv kaller et «uheldig spisemønster». Hun følte seg stresset, og det gikk ikke lang tid før søvnen ble påvirket. Ofte var hun våken i flere timer hver natt. Da det var som verst, opplevde hun tilfeller av panikkangst. Hun fikk hjertebank og engstet seg for alt. Søtsuget var konstant til stede, og hver dag var en kamp for å stå det imot.

«Det er nok bare jeg som har en engstelig personlighet, og ikke har nok viljestyrke», konkluderte hun med seg selv.

Aldri mer diett

Da Ann Helen ønsket å bli gravid, fikk hun konstatert fertilitetsproblemer, noe mange med PCOS opplever. Hun fikk sitt første barn ved hjelp av IVF. Under graviditeten fikk hun påvist svangerskapsdiabetes, noe kvinner med PCOS har høyere risiko for å få.

– Jeg lå ofte over det jeg burde på blodsukkermålingene og turte nesten bare spise salat og wok, forteller hun. Jeg skjønte ikke hvorfor, jeg spiste jo sunn og «riktig» mat.

Da hun ble gravid på nytt begynte hun å lese om diabetes og insulinresistens.

– En ny verden åpnet seg, forteller hun. Jeg lærte at et stabilt blodsukker ikke handler om å bare kutte ut alle karbohydrater. Jeg fant konkrete verktøy jeg kunne bruke for å balansere måltidene, for eksempel ved å starte med å spise fiber og protein, og alltid karbohydratene til slutt.

Dårlige perioder

Etter at Ann Helen gikk inn for å stabilisere blodsukkeret og redusere stresset i hverdagen, lever hun i dag nærmest helt symptomfritt. Hun spiser helt normal kost, uten restriksjoner. For eksempel nyter hun pasta og pizza sammen med familien, og sørger for at alle spiser en fiberrik forrett først.

Energinivået har økt betraktelig, og søtsuget er fullstendig vekk. Vekten er stabil nedadgående.

– Nå forstår jeg at problemene jeg opplevde ikke handler om personligheten min, eller at jeg mangler viljestyrke, slik som jeg trodde for 10 år siden.

Hun medgir at hun som alle andre også kan ha dårlige perioder.

– Livet er travelt, og det påvirker kroppen, sier hun. Utfordringen ligger i å være på forkant, og forsøke å holde kroppen i balanse med stabilt blodsukker, gode søvnrutiner, stressmestring og rolig aktivitetstrening, som turer i naturen og yoga.

STABILT BLODSUKKER: Ann Helen fokuserer på å holde blodsukkeret stabilt. Bilde: privat.
STABILT BLODSUKKER: Ann Helen fokuserer på å holde blodsukkeret stabilt. Bilde: privat. Vis mer

Skam og skyld

Ann Helen vil skammen og skyldfølelsen mange PCOS-pasienter føler fordi de er overvektige og har vanskelig for å gå ned i vekt, til livs.

– Det er lett å føle at det er en selv det er noe galt med. At man ikke er sterk nok til å motstå søtsuget, og at vekttapet lar vente på seg fordi man ikke er flink nok til å følge en diett, sier hun. Men sannheten er at de fleste med PCOS er ekstremt disiplinerte, og jobber beinhardt for å bli kvitt symptomene sine.

Hun har ikke tall på hvor mange ganger hun har unnlatt å spise en is i sommervarmen, eller bare spist salat mens alle vennene nøt en pizza.

– Det går ut over livskvaliteten, forteller hun. Det er psykisk hardt å leve så begrenset. Når vekten står stille eller oppadgående er man i praksis på diett et helt voksenliv.

Forebygg vektoppgang

Eszter Vanky er spesiallege i Gynekologi og obstetrikk, professor og leder av forskningsgruppen «Kvinnehelse – PCOS». Hun forteller at det kan være spesielt vanskelig for PCOS-pasienter å gå ned i vekt, da de ofte har ubalanse i hormonet insulin.

ESZTER VANKY: Spesiallege i Gynekologi og obstetrikk, professor og leder av forskningsgruppen «Kvinnehelse – PCOS»
ESZTER VANKY: Spesiallege i Gynekologi og obstetrikk, professor og leder av forskningsgruppen «Kvinnehelse – PCOS» Vis mer

– Når man er overvektig motarbeider kroppen vektnedgang. Insulin er jo et anabolt hormon, som bygger opp energilager i kroppen i form av fett. Hos PCOS-pasienter er kroppen derfor stilt inn på at det skal bygge opp fettlageret i kroppen.

Men selv om det kan være vanskelig å gå ned i vekt, bør man ikke gi opp, mener hun.

– Har man fått diagnosen PCOS er det absolutt viktigste å forebygge vektoppgang, og er man overvektig bør man forsøke å gå ned i vekt. Man bør unngå strenge kurer og dietter, det handler i stedet om små, oppnåelige endringer over lang tid, sier hun.

Opplevelse av å stå alene

Ann Helen er enig i at vekttap er viktig for overvektige PCOS-pasienter, men hun synes det er leit at fokuset ofte stopper ved vekta.

Hun ønsker mer informasjon og støtte fra helsevesenet, slik at et varig vekttap blir mer oppnåelig, og slik at andre symptomer også blir tatt på alvor.

– Mange opplever å stå alene, ikke bare med vekttapet, men også med andre symptomer som henger sammen med PCOS, for eksempel søvnproblemer og psykiske lidelser, forteller hun.

MER INFORMASJON: Ann Helen ønsker mer informasjon og støtte fra helsevesenet. Bilde: privat.
MER INFORMASJON: Ann Helen ønsker mer informasjon og støtte fra helsevesenet. Bilde: privat. Vis mer

Sammenheng mellom PCOS og psykiske lidelser

At det er en sammenheng mellom psykiske lidelser og PCOS er velkjent for ekspertene på området, forteller Eszter Vanky.

– Det er veldokumentert at PCOS påvirker livskvaliteten til pasientene. Symptomer som økt ansiktsbehåring, kviser, spontanaborter eller problemer med å bli gravid kan i seg selv kan gjøre at man utvikler sorg eller depresjon. Men det handler ikke bare om det. Kvinner med PCOS har faktisk mere angst og depresjon som en slags «baseline».

Vanky forteller at PCOS-pasienter scorer høyere på depresjon og lavere på livskvalitet enn andre med kroniske sykdommer, og at det også er flere med tunge psykiatriske diagnoser, som bipolar lidelse, psykoser eller alvorlig depresjon, blant PCOS-pasienter.

– Det er viktig å ta det seriøst, slår Vanky fast. En alvorlig depresjon kommer ikke av at man er lei seg fordi man har litt mer rundt midjen, sier hun. Det er en tung og alvorlig tilstand som krever behandling.

Ønsker for fremtiden

Når det gjelder ønsker for fremtiden er Ann Helen og Eszter Vanky helt på bølgelengde.

De drømmer begge om at PCOS-pasienter i fremtiden blir møtt med en tverrfaglig tilnærming, hvor flere spesialister og eksperter samarbeider for å gi pasientene den mest optimale hjelpen de hver og en har bruk for.

– Jeg ser for meg at pasientene i fremtiden blir møtt med en langsiktig plan og oppfølging, hvor de for eksempel kan måle blodkolesterolet og blodsukkeret hvert tredje år hos fastlegen, og hvor man blir henvist til forskjellige eksperter, avhengig av hva slags problemer man sliter med, sier Vanky.

– Ikke alle vil ha bruk for en psykolog eller en ernæringsekspert, men hvis de har, bør dette være en del av tilbudet, mener hun.

– Føler meg privilegert

Ann Helen ønsker i tillegg at PCOS-pasienter skal ha tilgang til mer informasjon. Sammen med tre andre kvinner har hun derfor opprettet foreningen PCOS Norge, som nettopp vil tilby informasjon og fellesskap.

– Informasjon kan bøte på følelsen av at det er noe galt med en selv, sier hun. At det er ens egen vilje eller personlighet det er noe galt med.

I tillegg til å være en av grunnleggerne i PCOS Norge, er hun aktiv på Instagramkontoen «PCOSpantry», hvor hun deler oppskrifter og matinspirasjon med fokus på balansert blodsukker.

FØLER SEG PRIVILEGERT: Ann Helen har funnet en god balanse i livet. Bilde: privat
FØLER SEG PRIVILEGERT: Ann Helen har funnet en god balanse i livet. Bilde: privat Vis mer

– Jeg føler meg veldig privilegert, sier hun. Jeg har klart å finne en balanse, ikke bare når det gjelder kostholdet mitt, men også hvordan jeg kan leve et liv med PCOS. Det er fantastisk å være et sted i livet hvor jeg kan støtte andre, avslutter hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring