Bakovervendt livmor

Det er ikke nødvendig å vite om du har bakovervendt livmor, men det kan føre til smerter ved samleie eller ved innsetting av spiral.

LIVMOR: Vanligvis tipper livmoren fremover mot urinblæren. Ved bakovervendt livmor vipper den bak mot endetarmen.  Foto: Shutterstock
LIVMOR: Vanligvis tipper livmoren fremover mot urinblæren. Ved bakovervendt livmor vipper den bak mot endetarmen. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Livmor eller uterus er et muskuløst hulorgan hos kvinner, og har som funksjon å huse og ernære fosteret under graviditet.

Organet ligger midt i det lille bekkenet, mellom urinblæren og endetarmen.

Livmor kan bøye seg ulike veier

– Livmoren ser ut som en lyspære, men den står sjelden rett opp. Ofte bøyer den seg fremover mot blæren, mens hos andre bøyer den seg bakover slik at den blir liggende på endetarmen. Det kaller vi for bakovervendt livmor, har Ottar Kåre Rekkedal, gynekolog ved Mjøskirurgene i Gjøvik, tidligere fortalt Lommelegen.

Rundt 20 prosent kvinner har bakovervendt livmor.

POSISJONEN TIL LIVMOR: Øverst til venstre den vanligste plasseringen. Retroverted (oppovervendt), anteverted (fremoverlent) og retroflexed (bakovervendt) er andre muligheter. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB
POSISJONEN TIL LIVMOR: Øverst til venstre den vanligste plasseringen. Retroverted (oppovervendt), anteverted (fremoverlent) og retroflexed (bakovervendt) er andre muligheter. Illustrasjon: Designua / Shutterstock / NTB Vis mer

LES OGSÅ: Svangerskap utenfor livmor

Bakovervendt livmor kan gjøre vondt

Når det gjelder graviditet og fødsel betyr det ikke noe om livmoren er bakovervendt.

– Svangerskapet går bra og de med bakovervendt livmor har samme frekvens for spontanabort som de med framoverbøyd livmor, opplyser Rekkedal.

Men det å ha bakovervendt livmor kan likevel ha noen konsekvenser.

– Når livmoren ligger med bakflaten ned mot skjedeflaten, kan kvinnen bli plaget med støtsmerter under samleie, forteller gynekologen.

Når han gjør ultralyd via skjeden og ser at pasientens livmor ligger bakovervendt, pleier han å informere dem om at det kan føre til smerter under samleie.

– «Er det det som gjør at det er vondt?» Er svaret jeg ofte får da, sier Rekkedal.

– Kunnskap om hva dette skyldes, er den beste behandlingen, sier Rekkedal. Gynekolog Ottar Rekkedal

Hans beste råd er å skubbe litt på mannen hvis det gjør vondt under samleie, slik at penis ikke dytter rett i livmoren, men i stedet havner litt på skrå.

LES OGSÅ: 10 spørsmål og svar om spontanabort

Bakovervendt livmot kan medføre mer ømfintlighet

Livmoren er cirka 7–10 centimeter lang, 4–5 centimeter bred og 2–3 centimeter tykk hos kjønnsmodne kvinner, ifølge Store Medisinske Leksikon.

– Siden livmoren er et levende organ, blir man påvirket av at livmoren vokser til og blir mellom 15-20 millimeter tykk. Dette gjør livmoren mer øm gjennom en vanlig syklus, forklarer Rekkedal.

Bruk av hormonell prevensjon kan hjelpe, siden det gir mindre forandringer i livmoren.

– Ved svært kraftig bakoverbøyd livmor, kan den gnikke mot tarmen. Da ser vi at det oppstår en irritasjonstilstand, og det blir rødt og irritert på baksiden av livmoren, sier gynekologen.

Dette kan bety at kvinner med bakovervendt livmor også kan få vondt når hun for eksempel sykler på ujevnt terreng.

– Når livmoren ristes, disser den ned mot bukhinnen, som kan være smertefullt og ubehagelig, forteller Rekkedal.

BAKOVERVENDT LIVMOR OG SPIRAL: Ved innsetting av spiral kan det være mer ubehagelig for en kvinne med bakoverbøyd livmor. Foto: Shutterstock
BAKOVERVENDT LIVMOR OG SPIRAL: Ved innsetting av spiral kan det være mer ubehagelig for en kvinne med bakoverbøyd livmor. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Smerter under samleie

Mer smerter ved gynekologiske undersøkelser

Det er ikke nødvendig å vite om du har bakovervendt livmor, men siden forovervendt livmor er det mest vanlige, kan det være mer ubehagelig ved gynekologiske undersøkelser eller ved innsetting av spiral.

– En lege som setter inn spiral, men som ikke ser hvordan livmoren ligger, kan forvente at livmoren ligger fremover. Det kan være smertefullt for pasienter med bakoverbøyd livmor. Ofte er det mest smertefullt før menstruasjonen, når livmoren er oppsvulmet, opplyser Rekkedal.

Legen bør alltid være oppmerksom når det tas vevsprøve fra livmoren, slik at instrumentene blir ført inn i forhold til hvordan livmoren faktisk ligger. Hos kvinner med bakovervendt livmor bør instrumentene også føres inn i samme vinkel.

– Bakovervendt livmor, ikke en ukjent problemstilling blant allmennleger

– Det er feil at allmennleger antar at livmoren er framoverbøyd, har Petter Brelin, allmennlege og leder for Norsk forening for Allmennmedisin, forklart til Lommelegen.

– Vi (allmennleger) kjenner etter og vil vurdere hvilken vei livmoren er bøyd, slik at innsettingen av spiralen ikke skal bli så krøkkete.

Stadig flere allmennleger har ultralyd tilgjengelig, slik at de kan undersøke pasienten både før og etter innsetting av spiral.

– Bakovervendt livmor er ikke en ukjent problemstilling blant allmennleger. Det er ingen lidelse, men et fenomen, påpeker Brelin.

LEGE: Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.  Foto: Sykehuset Østfold
LEGE: Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Foto: Sykehuset Østfold Vis mer

– Spiralen skal føres inn på rett måte. Hvis legen fester en liten tang på livmorhalsen, går det som oftest bra. Når spiralen sitter på rett plass, fungerer den - uavhengig om du har framoverbøyd eller bakovervendt livmor, sier Rekkedal.

Før i tiden ble kvinner operert for bakovervendt livmor. Båndene på livmoren ble strammet opp for å forandre vinkelen, men det er det heldigvis slutt på.

– Kunnskap og informasjon er den beste løsningen. Å ha bakovervendt livmor er stort sett uproblematisk, påpeker gynekologen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring