Betennelse rundt skjedeåpningen

Kløe og svie rundt skjedeåpningen kan skyldes en infeksjon lokalt eller en infeksjon som har spredd seg fra skjeden. Visse hudsykdommer og andre årsaker er også mulig.

VULVITT: Kløe, svie og brenning i huden rundt skjedeåpningen kan være tegn på betennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VULVITT: Kløe, svie og brenning i huden rundt skjedeåpningen kan være tegn på betennelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: vulvitt

Årsaker

Infeksjoner:

Hudsykdommer:

Annet:

  • Irritasjon av urin, avføring eller utflod fra skjeden.
  • Allergisk reaksjon mot klær, vaskemidler eller medikamenter.
  • Mekanisk eller kjemisk irritasjon fra klær eller intimspray.

Sykdomstegn

Kløe, svie og brenning i huden rundt skjedeåpningen. Det kan svi når du tisser. Eventuelt smerter ved samleie. Huden rundt skjedeåpningen er rød og hoven. Det kan også komme blemmer og små sår.

Behandling

  • Årsaken til betennelsen må behandles.
  • Generelt anbefales forsiktig vask med vann, men unngå bruk av såpe. Tørr huden grundig, men forsiktig.

Oppdatert 04.07.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 06.09.18 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Fikset lenker, lagt til bilde.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring