Dette skjer med kroppen etter fjerning av livmor

Gynekolog Mette forteller det er en del misforståelser. Dette er fakta.

MYTE: Nei, du blir ikke satt i «kunstig overgangsalder» etter operasjonen så lenge du beholder eggstokkene. Men du slipper mensen! Foto: PK289 / Shutterstock / NTB
MYTE: Nei, du blir ikke satt i «kunstig overgangsalder» etter operasjonen så lenge du beholder eggstokkene. Men du slipper mensen! Foto: PK289 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvert år gjennomføres det omtrent 5000 operasjoner i Norge hvor livmor fjernes. Operasjonen kalles hysterktomi på det medisinske fagspråket. Det er flere årsaker til at livmor fjernes. Les mer om selve operasjonen og årsaker her.

Etter en slik operasjon vil det skje små endringer i kroppen din, men det finnes også mange feiloppfatninger om hva som skjer i kvinnekroppen når livmor fjernes.

Følger av at livmoren er fjernet

Ved fjerning av livmoren mister du selvsagt dine blødninger, men vær oppmerksom på at det fortsatt kan komme småblødninger hvis livmorhalsen ikke fjernes. Hvis du opplever det, bør du få en sjekk hos fastlegen.

Hvis du har vært plaget av menstruasjonssmerter vil disse bli borte.

Hvis livmoren var spesielt stor og trykket på blæren, eller ga tyngdefornemmelse, så vil dette trykket bli borte. Noen kan få endret vannlatingsmønster etter livmoren er fjernet, eventuelt med hyppigere vannlating.

Sexlivet etter fjerning av livmor

Det er en del misforståelser og myter i forbindelse med å fjerne livmoren.

Noen tror at det å få fjernet livmoren går ut over kvinneligheten, og at operasjonen kan redusere lysten til sex. Det er feil, livmorens eneste rolle er å romme en graviditet. Den produserer ikke hormoner og har ingen betydning for sexlyst eller orgasme. Den fuktighet som merkes under et samleie kommer fra skjedeveggen. Livmoren er ikke nødvendig for å oppnå orgasme.

Fravær av blødning kan være en befrielse med hensyn til et mer spontant sexliv.

Forandrer skjeden seg etter fjerning av livmor?

Nei. Noen tror at skjeden er blitt kortere etter operasjonen. Det er ikke tilfelle. Hvis livmorhalsen ikke er fjernet, så er lengden akkurat som før. Hvis livmorhalsen er fjernet, kan skjeden faktisk bli litt lengre fordi den klumpen som er livmorhalsen i dypet av skjeden, den blir borte. Skjeden blir som et lukket rør.

Hva blir det av menstruasjonsblodet?

Noen lurer på hvor det blir av menstruasjonsblodet når livmoren er borte, men her må du huske at menstruasjonsblødningen kommer fra slimhinnen inne i livmoren, og blir livmoren fjernet, så fjernes også denne slimhinnen for godt.

Noen vil oppleve å få høyere blodprosent når de ikke lengre har menstruasjonsblødninger.

Overgangsalder og hormonbehandling

Ved bevaring av eggstokkene, vil overgangsalderen komme til vanlig tid, kanskje litt før etter fjerning av livmor. Du vil merke samme symptomer som kvinner med bevart livmor.

Er du i tvil om det er overgangsalder med tegn på østrogenmangel, så kan det vises ved en blodprøve.

Hvis du ønsker å bruke hormonbehandling for plager i overgangsalderen, så er det en fordel at livmoren er borte. Det kan da gis østrogen alene som er gunstigere for kroppen enn kombinasjonen av østrogen og gestagen. Gestagen er nødvendig for å beskytte livmoren mot uheldig effekt av østrogen. Østrogen brukt uten gestagen er gunstig med hensyn til uønskede bivirkninger, for eksempel er risiko for brystkreft ikke øket ved bruk av østrogen alene (1).

Et godt liv uten livmor

En norsk undersøkelse foretatt ett år etter fjerning av livmoren, viste at kvinnene hadde betydelig øking av livskvalitet etter at de fikk fjernet livmoren (2).

Referanser

1. Anderson GL, et al. Effects of conjugated equine estrogen in postmenopausal women with hysterectomy: the Women's Health Initiative randomized controlled trial. JAMA. 2004, 291: 1701-12

2. Rannestad T. Hysterectomy: effects on quality of life and psychological aspects. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology. Volume 19, Issue 3, June 2005, 419-430

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring