Egglederbetennelse er viktig å behandle raskt

Egglederbetennelse kommer sannsynligvis av en annen ubehandlet underlivsinfeksjon. Krever akutt behandling.

SMERTER: Det viktigste symptomet ved egglederbetennelse er smerter i underlivet eller nederst i magen. Foto: NTB Scanpix
SMERTER: Det viktigste symptomet ved egglederbetennelse er smerter i underlivet eller nederst i magen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Egglederbetennelse kalles salpingitt på det medisinske fagspråket og salpingitis på engelsk. Egglederbetennelse er en betennelse i en eller begge egglederne. Tilstanden opptrer aldri alene, men er et ledd i en betennelse av alle de indre kjønnsorganer. Omtales ofte som PID ( pelvic inflammatory disease), underlivsbetennelse, ifølge sml.

- En egglederbetennelse oppstår som en konsekvens av en bakterieinfeksjon. Det er gjerne en infeksjon i slimhinnen i underlivet som kryper oppover livmorhalsen, til livmor og derfra videre til egglederne, har allmennlege Thea Steinert tidligere fortalt til Lommelegen.

LES OGSÅ: Myomer -muskelknuter på livmoren

Årsaker til egglederbetennelse

LEGE: Thea Steinert, allmennlege.
LEGE: Thea Steinert, allmennlege. Vis mer

Egglederbetennelse er en akutt infeksjon som vanligvis er forårsaket av en seksuelt overførbar mikroorganisme. Det er stort sett bare seksuelt aktive kvinner som får denne infeksjonen. (1)

Steinert forteller at Klamydia ofte er årsaken til egglederbetennelse.

- Den vanligste årsaken er klamydiainfeksjon. Klamydia har ofte ingen symptomer, men på et punkt kan infeksjonen begynne å utvikle seg og det blir en eggstokkbetennelse, sier Steinert.

Hun lister opp mulige årsaker til egglederbetennelse:

- I prinsippet kan alle typer bakterier føre til egglederbetennelse hvis man for eksempel har hatt en operasjon, satt inn spiral, vært gjennom fødsel eller abort, sier legen. Men vanligste årsak er altså klamydia.

BETENNELSE I EGGLEDER: Egglederen knytter eggstokk og livmor sammen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BETENNELSE I EGGLEDER: Egglederen knytter eggstokk og livmor sammen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer ved egglederbetennelse

Ifølge Helsenorge kan en infeksjon i egglederne gi disse smertene:

 • Smerter i nedre del av magen
 • Smerter under samleie
 • Blødninger under eller etter samleie
 • Unormal utflod
Det viktigste symptomet er smerter i underlivet eller nederst i magen. Thea Steinert, lege

- En betennelse pleier å involvere begge eggledere, derfor er det som regel ikke smerter kun på venstre eller høyre side, sier Steinert.

- Hvis du har disse symptomene må du oppsøke lege. Det er helt nødvendig med antibiotika. En ubehandlet infeksjon kan føre til at du blir veldig syk. Infeksjonen kan en sjelden gang spre seg til blodbanen og gi en blodforgiftning, sier hun. I så all har man feber og allmennsymptomer.

EGGLEDERBETENNELSE: Den vanligste årsaken er klamydiainfeksjon. Foto: NTB Scanpix
EGGLEDERBETENNELSE: Den vanligste årsaken er klamydiainfeksjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alvorlig tilstand

Egglederbetennelse må tas alvorlig, og det er viktig med tidligst mulig behandling fordi det kan føre til en rekke alvorlige komplikasjoner, ifølge Steinert.

 • Infertilitet. Ved en betennelse kan kroppen danne arrvev og endringer i strukturen i eggleder. Da er det en viss fare for infertilitet.
 • Det kan oppstå en ”pusslomme”. I dette tilfellet fungerer det dårlig med antibiotika, da må ”pusslommen” opereres bort.
 • Kroniske eller langvarige smerter (2)
 • Smerter ved samleie
 • Svangerskap utenfor livmor
 • Infeksjonen utvikler seg videre til blodbane

- Alt kommer an på hvor langt infeksjonen har gått. De fleste klarer seg fint uten senkomplikasjoner etter en antibiotikakur, sier Steinert.

Unge kvinner utsatt

Selv om kvinner i alle aldre kan få egglederbetennelse, er det seksuelt aktive unge kvinner som er mest utsatt.

- Det er derfor vi nesten alltid tester for klamydia ved gynekologisk undersøkelse, selv om man ikke har noen mistanke om dette, sier Steinert.

Fordi egglederbetennelse kan ha alvorlige konsekvenser, oppfordrer legen til å teste seg selv for klamydiainfeksjon dersom man er seksuelt aktiv, særlig ved partnerbytte.

- Det er viktig å sjekke seg for klamydia til tross for at du ikke har symptomer.

Man kan gå månedsvis uten symptomer før en egglederbetennelse plutselig kan oppstå.

Kilder

Revisjon 03.12.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier

1) NCBI US National Library of Medicine National Institutes of Health: Salpingitis. A rare cause of acute abdomen in a sexually inactive girl: a case report 2) Sciencedirect.com Salpingitis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring