Fordeler og ulemper med hormonspiral

Flere hundre tusen kvinner har brukt hormonspiralen. Her er grunnene til at mange velger denne formen for prevensjon, og årsakene til at noen velger den vekk.

PREVENSJONSMIDDEL: Hormonspiral er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel, anbefalt av legemiddelverket. Foto: Image Point Fr / Shutterstock / NTB
PREVENSJONSMIDDEL: Hormonspiral er et langtidsvirkende prevensjonsmiddel, anbefalt av legemiddelverket. Foto: Image Point Fr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er snart 30 år siden at hormonspiralen ble introdusert i Norge. Flere hundre tusen kvinner har brukt hormonspiralen som prevensjon, som behandling for rikelige blødninger og som del av behandling for plager i overgangsalderen.

En hormonspiral settes inn i livmoren og forhindrer befruktning. Den er laget av myk plas og inneholder hormonet gestagen.

Her er de vanligste fordeler og ulemper ved bruk av hormonspiral:

12 fordeler med hormonspiral

 1. Spiral med hormonet gestagen har lokal effekt på livmorslimhinnen
 2. Er billigste hormonelle prevensjonsmiddel
 3. Kan stort sett brukes av alle, også av kvinner som ikke har født
 4. Enkel å sette inn
 5. Sikker prevensjon
 6. Enkel å bruke, ikke noe som skal huskes
 7. Mindre blødning, 20-25% mister menstruasjonen
 8. Mindre menstruasjonssmerter
 9. Etter overgangsalder kan hormonspiralen gjøre nytte sammen med østrogenbehandling
 10. Kan brukes i minst 6 år (en av spiraltypene dog kun i 3 år)
 11. Enkel å fjerne
 12. Fruktbarheten kommer raskt tilbake når den fjernes
PLASSERES I LIVMOREN: Slik plasseres hormonspiralen i livmoren. Illustrasjon: Bulgakova Christina / Shutterstock / NTB
PLASSERES I LIVMOREN: Slik plasseres hormonspiralen i livmoren. Illustrasjon: Bulgakova Christina / Shutterstock / NTB Vis mer

6 ulemper med hormonspiral

 1. Kan ikke brukes av kvinner som har hatt brystkreft
 2. Kan være vanskelig å brukes hvor det foreligger muskelknuter i livmoren
 3. Kan utstøtes av livmoren (risiko 5-10%)
 4. Noen kvinner reagerer på hormoninnholdet med for eksempel dårlig humør
 5. Uregelmessige, uforutsigbare blødninger
 6. Noen kan få underlivssmerter

Konklusjon

For de fleste kvinner vil fordeler med hormonspiralen være langt større enn ulempene, noe som avspeiles i det store antall brukere. Hormonspiralen hører til gruppen LARC (long acting reversible contraception) som anbefales av Legemiddelverket.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring