Glemt tampong kan gi toksisk sjokksyndrom (TSS)

Ja, det kan være farlig å glemme tampongen. Toksisk sjokksyndrom (TSS) er en alvorlig bakterieinfeksjon.

MÅ BRUKES RETT: I sjeldne tilfeller kan være farlig å glemme igjen tamponger Foto: NTB Scanpix
MÅ BRUKES RETT: I sjeldne tilfeller kan være farlig å glemme igjen tamponger Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Tamponger bør byttes hver tredje til sjette time, og bør ikke sitte inne lenger enn åtte til tolv timer av gangen, sier Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania.

Noen kvinner opplever likevel, av forskjellige årsaker, at tampongen blir sittende lenger enn anbefalt.

Hjelle forteller at det i sjeldne tilfeller kan være farlig å glemme igjen tamponger.

LEGE: Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania
LEGE: Ole Petter Hjelle, fastlege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania. Foto: Høyskolen Kristiania Vis mer

- Det øker risikoen for en alvorlig bakterieinfeksjon med stafylokokk- eller streptokokkbakterier Tilstanden kalles toksisk sjokksyndrom (TSS), og kan i verste fall være dødelig. Tamponger som har vært inne for lenge kan skape grobunn for sykdomsfremkallende bakterier som kan bevege seg over i blodbanen, forteller han.

LES OGSÅ: Syv myter og fakta om menstruasjon

Symptomer på sykdom

Tegnene på toksisk sjokksyndrom er ifølge Hjelle:

- Opplever man disse tegnene, må man søke lege umiddelbart. Men det er viktig å huske at toksisk sjokksyndrom er en svært uvanlig tilstand, selv om man har hatt tampongen inne for lenge. Så lenge du føler deg frisk, behøver du ikke å frykte for at du har fått denne tilstanden, sier Hjelle.

LES OGSÅ: Soppinfeksjon: Alt du bør vite om underlivssopp

TAMPONG: Det er anbefalt at tamponger ikke skal ligge inne mer enn 8 til maksimalt 12 timer Foto: NTB Scanpix
TAMPONG: Det er anbefalt at tamponger ikke skal ligge inne mer enn 8 til maksimalt 12 timer Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjenglemt tampong i én uke

Lommelegen har tidligere fått spørsmål fra en kvinne som hadde gjenglemt tampongen i en uke.

- TSS er en alvorlig infeksjonstilstand i kroppen som vanligvis forårsakes av stafylokokk- eller streptokokkbakterier. En av årsakene til denne infeksjonen kan være tampongbruk, fordi en tampong kan gi grobunn for bakterier som kan spre seg til blodbanen. På grunn av denne faren for infeksjon, er det anbefalt at tamponger ikke skal ligge inne mer enn 8 til maksimalt 12 timer, skriver Lommelegens svarlege på gynekologi, Thea Steinert.

Hun forteller at objektive funn for TSS er

- Alle de objektive funnene skal helst være til stede for å oppfylle diagnosekriteriet.

Hele svaret kan du lese her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring