Godartede kuler i brystet

De aller fleste kulene i brystet skyldes ufarlige, godartede tilstander.

GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Godartede svulster i brystene er svært vanlig. De aller fleste kulene i brystet skyldes ufarlige, godartede tilstander.

Faktisk er godartede forandringer i brystene så vanlig at dersom man sendte alle norske kvinner til mammografi, ville man oppdage godartede tilstander i brystet hos de aller fleste av dem!

Dette er de vanligste årsakene til godartede kuler i brystet:

Cyster og abcesser

Cyster er væskefylte hulrom i brystet. De kan medføre ubehag, særlig i tiden rett før menstruasjon. De ses vanligvis godt på ultralyd. Behandling er som regel unødvendig, men dersom de medfører smerter eller bekymring, kan de enkelt tappes for væske med en tynn nål. Cyster har en tendens til å komme tilbake. De kjennes glatte og spente i overflaten. En abcess er en form for cyste, væsken i en abcess inneholder verk eller puss, og er en form for infeksjon.

Funnet en kul i brystet? Dette bør du gjøre!

Fibroadenom

Et fibroadenom er en godartet svulst bygd opp av kjertelceller og bindevevsceller. Svulsten er rund, velavgrenset og bevegelig mot huden og omgivelsene rundt svulsten.

LES OGSÅ: Hovne lymfeknuter? Normalt eller tegn på sykdom?

Fibroadenomatose

Ved fibroadenomatose har man flere godartede væskefylte cyster i brystene omgitt av bindevev. Dette medfører ofte smerter i brystene når hormonnivået i kroppen svinger, som for eksempel rundt menstruasjon og i overgangsalderen.

Fibroadenomatose kan ofte være vanskelige å skille fra brystkreft når man undersøker brystet. Kulene kjennes ofte harde, nesten gummiaktige ut med uregelmessig overflate. Tilstanden er ufarlig, men bør alltid undersøkes nøye slik at ondartet sykdom kan utelukkes.

Melkegangspapillom

Dette er en godartet svulst i en melkegang. Det kan komme farget sekret fra brystvorten når du klemmer på brystet. Sekretet kan testes hos lege for å se om det inneholder blod. Gjør det det, kan det være påkrevet med videre undersøkelser.

Fettknuter

Et lipom er en fettknute. Den er bløt og bevegelig. Vanligst hos kvinner som er ferdig med overgangsalderen. Trenger egentlig ikke behandling, men kan lett fjernes kirurgisk.

Kuler som oppstår etter støt eller slag mot brystet

Harde støt mot brystet kan føre til at det brytes ned fettvev (fettnekrose på fagspråket) og gir en kul. Den kjennes som en fast, øm uregelmessighet i overflaten. Dersom den oppstår etter et slag som forklarer skaden, kan du trygt se den an og det vil gå over av seg selv. Dersom kulen oppstår uten noe forutgående støt mot brystet som kan forklare tilstanden, bør du få kulen undersøkt for å utelukke ondartet sykdom.

LES OGSÅ:Disse symptomene på kreft skal du ta på alvor

Melkeretensjon

Den som ammer kan av og til kjenne at det er kjertelgrupper i brystet som ikke blir godt nok tømt. Melken hoper seg opp, og området blir stramt og ømt.

Brystbetennelse

(Mastitt på fagspråket.) Brystbetennelse skyldes bakterier, oftest stafylokokker. Infeksjonen sitter vanligvis i vevet rundt melkekjertlene. Dersom bakteriene trenger inn i melkegangene og i kjertlene, kan det dannes en byll i brystet. Vanligst hos ammende kvinner, men oppstår en sjelden gang også ellers i livet.

Svak utdrivningsrefleks og tilstopping av melkegangene øker risikoen for brystbetennelse. Utdrivningsrefleksen er muskelsammentrekningen i brystet som kommer når barnet har suget på brystet en stund.

Er kulen godartet eller ondartet?

Det er ofte ikke lett å avgjøre om en kul er god- eller ondartet bare ved å kjenne på den. Både for lekfolk og for leger kan dette være vanskelig. Er du i tvil om hva en forandring i brystet skyldes, er det som regel lurt å gå til lege for videre råd. Er du under 25 år er det imidlertid svært sjeldent at en kul er ondartet. Hvis du ammer, kan det være lurt å forsøke å drenere kjertelområdet først, for å se om kulen forsvinner. Massér og klem brystvevet mot brystvorten, for å løse opp eventuell melkestuvning.

LES MER: Forskjellen på godartet og ondartede svulster

Funnet en kul - når bør jeg oppsøke lege

Les mer her: Funnet en kul - hva gjør jeg nå?

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring