Gynekolog: Fem vanlige underlivsplager hos unge kvinner

Hva er normalt, og når bør man gå til lege? Her får du svar.

UNDERLIVSPRBLEMER: Hos unge handler det ofte om smerter, uregelmessig mens og unormal utflod. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
UNDERLIVSPRBLEMER: Hos unge handler det ofte om smerter, uregelmessig mens og unormal utflod. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I årene etter din første menstruasjon (menarken ) skal du lære din kropp å kjenne med hensyn til menstruasjonssyklus, normale variasjoner av smerter ved menstruasjon og utflod. Du skal kanskje starte med prevensjon og står overfor flere valgmuligheter. Det er mye som kan skape usikkerhet. Hva er normalt, og hva er unormalt, er spørsmål man ofte kan stille seg.

1. Utflod

Utflod eller sekret fra skjeden er vanlig. Det produseres fra skjedeveggen og fra livmorhalsen og inneholder de «snille» melkesyrebakterier som gir et forsvar mot at ubehagelige bakterier som for eksempel tarmbakterier kan invadere skjeden. Det gir en naturlig, sur lukt (som surmelk). Utflod er viktig for å holde slimhinnene fuktige. Fargen på utflod kan normalt variere fra klar, hvit til gullig-grønn.

Omkring eggløsning er det spesielt rikelig utflod som er klar og seig, og det er gunstig for at sædceller kan finne veien opp gjennom livmorhalsen. Hvis utfloden er klumpet eller blodblandet, eller hvis det også er vond lukt, sårhet eller kløe, kan det være lurt å få en sjekk hos fastlegen. Det kan være sopp eller annen infeksjon (1).

2. Smerter

Smerter ved menstruasjon er vanlig. Hvis menstruasjonssmerter ikke lindres med vanlige smertestillende midler som paracet eller NSAID (Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler), eller hvis smertene går ut over aktiviteter som skole og fritid, så bør man tenke på om det kan foreligge den godartede tilstanden endometriose (2).

Akutte smerter og kroniske smerter som har vart mer enn tre måneder er også grunn til å få time hos fastlegen.

3. Prevensjonsproblemer

De fleste har sin seksuelle debut i løpet av tenårene og behovet for prevensjon melder seg. Skal det være p-stav eller hormonspiral som anbefales fordi det gir størst sikkerhet mot uønsket graviditet? Kanskje gestagen-pille («minipille») som ikke øker risiko for blodpropp?

Dessverre kan p-stav, hormonspiral og gestagen-piller medføre uregelmessige blødninger. P-piller gir vanligvis regelmessige menstruasjoner, men så har de bivirkningen økt risiko for blodpropp. Helsesøster eller fastlege kan gi råd om alternative prevensjonsmidler. Iblant må du prøve deg frem til du finner det rette prevensjonsmiddel for deg. Det er heldigvis mye å velge iblant (1).

4. Uregelmessig menstruasjon

Regelmessige menstruasjoner defineres som syklus på 25-35 dager (regnet fra 1.dags blødning til neste 1. dags blødning) og varighet av blødningen på mindre enn 8 dager. Hos mange er menstruasjonene i tiden etter menarken (første menstruasjon) uregelmessige hvor blødninger kan komme med flere måneders intervall. Hvis det går mer enn et år med slik uregelmessighet, kan det være lurt å ta en prat med fastlegen. Blødning med uregelmessig syklus kan være tegn på hormonforstyrrelse.

Rikelige blødninger hvor det er nødvendig med hyppig skift av bind og tamponger kan skyldes feil ved blodets koagulasjon, levringsmekanisme (3).

5. Fravær av menstruasjon

Ved uteblitt menstruasjon er det viktig å utelukke graviditet. Det er unormalt hvis menstruasjonen - etter å ha vært regelmessig - stopper opp i mer enn 3-6 måneder. Det er tegn på at hormonene er i ulage. Det kan ha ulike årsaker som for eksempel spiseforstyrrelser, mye trening, slanking eller stress. Etter en samtale med legen og eventuelt hormonanalyse (blodprøve) vil man ofte kunne finne årsaken og kunne igangsette sette målrettet behandling (4,5)

Anbefaling

Det er blitt vanlig å Google seg fram til svar på det som oppfattes som unormalt med kroppen. Man kan da få mange svar som kan skape forvirring. Det er lurt å sjekke hvem som har skrevet artikler og om de er skrevet av helsepersonell, og hvilke kilder de bruker.

Det er viktig å bli kjent med sin egen kropp, for alle kvinner er forskjellige.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring