Gynekolog svarer:

Hva er aerob vaginitt?

Aerob vaginitt er en ufarlig tilstand med økt utflod grunnet overvekst av aerobe bakterier.

UTFLOD, SVIE, KLØE OG SMERTER VED SAMLEIE: Gynekolog Mette forteller at denne tilstanden er vanligst hos godt voksne kvinner. Foto: Massimo Loi / Shutterstock / NTB
UTFLOD, SVIE, KLØE OG SMERTER VED SAMLEIE: Gynekolog Mette forteller at denne tilstanden er vanligst hos godt voksne kvinner. Foto: Massimo Loi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Aerob vaginitt (AV) er en infeksjon i skjeden som også omtales som deskvamativ vaginitt. Det er en ufarlig tilstand hvor det i stedet for de vanlige melkesyrebakterier er overvekst av aerobe bakterier som for eksempel coli-bakterier og B-streptokokker (1).

Infeksjonen er vanligst hos kvinner som nærmer seg overgangsalderen (2).

AV forekommer hos 7-12% og er altså ikke så vanlig som bakteriell vaginose (BV) som forekommer hos opp til 30% (3). Ved begge tilstander er det er unormal bakterieflora i skjeden, og forekomst av de normale melkesyrebakterier er redusert. Vi har ikke full klarhet over hva som er årsaken og har derfor ikke gode råd om forebygging.

Ikke smittsomt

Aerob vaginitt er ikke en seksuelt overført tilstand, og partnerbehandling er derfor ikke nødvendig hvis du får aerob vaginitt.

Må ikke forveksles med bakteriell vaginose

Aerob vaginitt (AV) og bakteriell vaginose (BV) har en del like symptomer, men er likevel to ulike tilstander. AV har en kraftig betennelse i skjedeveggen og ved skjedeinngangen.

Utflod ved AV har gulgrønn farge med tykk konsistens og er uten karakteristisk lukt, mens utflod ved BV er grå og tyntflytende med typisk «fiskelukt» (2).

Symptomer ved aerob vaginitt

Symptomene ved AV er utflod, kløe og svie i skjeden (2). Ved en gynekologisk undersøkelse kan legen se at skjedeveggen er betent, slimhinnen er rød og ødematøs, og det kan være små sår.

Det er to måter å skille AV fra BV. AV gir betennelse i skjeden som kan medføre smerter ved samleie, et symptom som ikke er vanlig ved BV (4).

Legen kan også undersøke utfloden i mikroskop og vil kunne skille de to tilstander fra hverandre (4).

Behanling av areob vaginitt

Behandlingen består av klindamycin vaginal krem (2 %) daglig i 7 dager eller klindamycin vagitorier 100 mg daglig i 3 dager (2). Du må få resept av lege. Ved tilbakefall kan det bli aktuelt med langtidsbehandling (1).

Når det gjelder behandling av bakteriell vaginitt (BV) kan du lese om det her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring