Amenore

Hvorfor mister noen kvinner menstruasjonen?

Når menstruasjonen stopper helt hos unge kvinner i fruktbar alder, og det ikke er på grunn av graviditet eller amming, kalles det amenoré hvis det varer lengre enn seks måneder.

VELDIG FORSINKET: Eller har mensen stoppet helt opp? Les om årsakene til at du ikke får mensen. Foto: Doucefleur / Shutterstock / NTB
VELDIG FORSINKET: Eller har mensen stoppet helt opp? Les om årsakene til at du ikke får mensen. Foto: Doucefleur / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal menstruasjonssyklus

Første menstruasjon (menarke) inntrer vanligvis engang mellom 10 og 16 år, i gjennomsnitt ved cirka 13 år. I starten vil blødningene ofte være uregelmessig, enten med lange intervaller eller – sjeldnere – svært rikelige.

Uregelmessigheten forklares ved at det tar tid før samspillet mellom hypofysen og eggstokken er innlært. Når først regelmessig syklus er etablert med varighet mellom 25 og 35 dager (regnet fra første blødningsdag til neste første blødningsdag), så vil det vanligvis fortsette med dette innlærte systemet.

Regelmessig menstruasjonssyklus er tegn på at hypofysen utsender de nødvendige signaler til eggstokkene for at egg kan modnes til eggløsning for mulig befruktning og for produksjon av østrogen. Normale menstruasjonsblødninger er tegn på at slimhinnen i livmoren utvikler seg til å kunne ta imot det befruktede fosteranlegget (embryo).

Når menstruasjonene blir borte

Hos 3–4 % stopper menstruasjonen opp i mer enn 6 måneder. Da kalles det amenore på det medisinske fagspråket, og det kan ha forskjellige årsaker.

En utredning består av intervju om mulige utløsende forhold, en undersøkelse av kroppen, gynekologisk undersøkelse med ultralyd, blodprøver med hormonanalyser og i noen tilfeller kan bildediagnostikk (MR eller CT) av hypofysen bli aktuell.

Graviditet bør selvsagt utelukkes.

Årsaker til at mensen stopper

Det kan være både livsstil, psykiske og fysiske tilstander som gjør at menstruasjonen stopper helt opp. Her er de vanligste årsakene:

Livsstilsforhold

Spiseforstyrrelser (anoreksi eller bulimi) med vekttap kan være årsak til at menstruasjonen stopper opp. Hos de fleste kommer menstruasjonen tilbake når vekten normaliseres, men hos noen forblir menstruasjonen borte for godt, kanskje hos 30 %.

Hos idrettsjenter med intenst treningsprogram kan menstruasjonene bli borte. Kombinasjonen av trening og spiseforstyrrelse for å oppnå en slank og spenstig kropp (for eksempel innenfor turning og ballett) kan føre til det man betegner som ‘The female athlete triad’ som omfatter menstruasjonsforstyrrelser, spiseforstyrrelser og beinskjørhet på grunn av lavt østrogennivå i kroppen.

Store psykiske påkjenninger, som dødsfall i familien eller bytte av miljø, for eksempel utenlandsopphold som utvekslingsstudent, kan forbigående stoppe eggstokkfunksjonen.

Ved nevnte tilstander blir eggstokkene ikke stimulert og de går i en slags «dvaletilstand», men de kan «vekkes» til live, enten spontant eller ved behandling.

Hypofyseforstyrrelser

Svulster på hypofysen er som regel godartede, men de kan hindre at signaler utsendes til eggstokkene så det ikke modnes egg eller produseres hormoner. Ved store blødninger i forbindelse med en fødsel kan det oppstå permanent skade på hypofysen, Sheehans syndrom. Da vil melkesekresjonen og ammingen som regel ikke komme i gang, og eggstokkene går «i dvale».

Skade på livmor

Ved utskrapning etter fødsel eller abort kan livmorslimhinnen bli skadet eller det kan oppstå sammenvoksinger i livmorhulen, og det blir derfor ikke blødning. Det betegnes Ashermann syndrom. Ultralyd eller undersøkelse av livmorhulen ved hysteroskopi (kikkhullsundersøkelse) kan avsløre denne tilstanden.

Skade på eggstokkene

I dag har vi gode behandlingsmetoder for kreft hos barn (for eksempel leukemi), men behandling med cellegift og eller stråling mot bekkenet kan ødelegge eggstokkene for alltid.

Noen infeksjoner kan skade eggstokkene, for eksempel kusma eller tuberkulose. Skadet eggstokk betyr at eggene er ødelagt, de erstattes ikke, og det fører til at også hormonproduksjonen stopper.

Tidlig overgangsalder

Overgangsalder kommer vanligvis ved 45–55 års alderen, men inntrer hos 1 % før 40 år og hos 1 ‰ før 30 år. Det kan skyldes kromosomforstyrrelser eller arvelige forhold, noe som iblant kan avsløres ved en kromosomanalyse.

Polycystisk ovarie syndrom (PCOS)

PCOS er hormonforstyrrelse hvor menstruasjonene kan bli sjeldne (oligomenore) og eventuelt bli helt borte. Det vil ofte være kombinert med andre symptomer som uren hud, økt hårvekst og overvekt. Hormonanalyser og ultralyd av eggstokker kan bekrefte diagnosen.

Prevensjon skjuler problemet

Hvis du bruker p-piller med østrogen og gestagen vil det i de fleste tilfeller skjule problemet fordi hormonene i pillen gir normale blødninger hvis livmoren er normal. Gestagen prevensjon (‘minipiller’), p-stav, p-sprøyte og hormonspiral vil kunne stoppe blødningene. Normalt vil det komme spontane menstruasjoner 4–6 uker etter avsluttet behandling med hormonell prevensjon.

Når søke hjelp?

Hvis dine menstruasjoner stopper bør du først og fremst utelukke graviditet. Hvis du ellers føler deg frisk, så kan du se det an i seks måneder før du søker lege. Det vil bli lagt en plan for utredning, og når svar på prøvene er kommet, kan det legges en behandlingsplan hvor det også kan legges plan for å oppnå graviditet, når det blir aktuelt.

Behandling

Mange av nevnte tilstander kan behandles hormonelt så det tilføres de hormoner som kroppen ikke selv produserer, og det vil medføre normale blødninger. Noen ganger kan man kirurgisk fjerne sammenvoksinger i livmoren.

Kan jeg få barn?

Spørsmålet som naturlig oppstår ved bortfall av menstruasjon er: Kan jeg bli gravid?

I mange tilfeller er det mulig, men det avhenger av hva som er årsaken til bortfall av menstruasjoner. Hvis hypofysen er skadet eller hvis eggstokkene er gått i dvale, så kan man med hormonbehandling stimulere til ny aktivitet med eggmodning og eggløsning, ofte skjer det med hormonsprøyter.

Ved PCOS kan eggløsning settes i gang med tabletter. Hvis livmoren er ødelagt, kan det være umulig å bære frem et foster, men surrogati hvor en annen kvinne bærer frem graviditeten ikke tillatt i Norge.

Transplantasjon av livmor er foreløpig bare på forsøksstadiet.

Hvis eggstokkene er ødelagte, så er eggdonasjon en mulighet, og denne behandlingen er nå tillatt i Norge.

Referanser:

1) Amenoré og oligomenoré (legeforeningen.no) 2) Polycystisk ovarialt syndrom (PCOS) – Lommelegen 3) Dette er tidlig overgangsalder – Lommelegen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring