Gynekolog svarer:

Kan man gå opp i vekt av p-piller?

Er prevensjonen årsaken for kiloene du legger på deg? Dette forteller forskning oss.

LEGGER MAN PÅ SEG? Nei, det er nok andre årsaker til kiloene. Foto: Image Point Fr / Shutterstock / NTB
LEGGER MAN PÅ SEG? Nei, det er nok andre årsaker til kiloene. Foto: Image Point Fr / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er mange, spesielt unge kvinner, som klager på at de går opp i vekt med p-piller, og noen slutter av denne grunnen med p-pillene. Hva vet vi om problemet, er det reelt?

To typer p-piller

P-piller finnes i to typer:

  • De som inneholder både østrogen og gestagen, dette kalles kombinerte p-piller
  • De som bare inneholder hormoner gestagen, noen kaller dem «minipiller» eller «østrogenfri p-piller».

De kombinerte p-pillene har vært i bruk i over 50 år i Norge, og det er skjedd en stor utvikling med stadig lavere hormondose av østrogen og endring i gestagen-komponenten. Det har også skjedd en utvikling innen gestagen-pillene. Man kan derfor ikke uten videre se på gamle studier med produkter som ikke lenger er i bruk.

Det må også tas med i betrakning at kvinner, ikke minst i tenårene, har en tendens til å gå opp i vekt. Det er derfor viktig å se om det er større vektøkning hos kvinner som bruker p-piller i forhold til kvinner som ikke bruker p-piller.

Kombinerte p-piller og vektøkning

Flere studier har vist at bruk av p-piller ikke gir større vektøkning enn forventet (1, 2, 3).

I en langtidsstudie på 4-5 år var det hos tenåringer en vektøkning på 2,8 kg hos de som ikke brukte hormonell prevensjon, mens de som brukte p-piller hadde vektøkning på 2,3 kg (3). I denne studien var det ikke tegn på at der var større risiko for vektøkning hos de som var overvektige før de startet behandlingen (3).

P-piller som i tillegg til østrogen inneholder gestagen-hormonet drospirenon kan ha en vanndrivende effekt, så vekten blir lavere enn med andre p-piller (4).

Gestagenpiller, «minipiller» og vektøkning

P-piller uten østrogen er gjerne et førstevalg fordi de ikke øker risiko for blodpropp. Det er ikke vist at gestagen-piller medfører vektøkning (5).

Konklusjon

Kvinner i fruktbar alder har tendens til å gå opp i vekt. Tilgjengelige data har ikke kunnet konkludere med at hormonelle prevensjonsmidler gir vektøkning. En eventuell effekt på vekt er i så fall beskjeden (6).

Ved vektoppgang under bruk av hormonell prevensjon må andre mulige årsaker vurderes, før man legger skylden på p-pille og slutter med den.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring