Kvinnelige kjønnsorganers anatomi

Oversikt over kvinners indre og ytre kjønnsorganer.

INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock.
INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kjønnsorganer er mannens og kvinnens ytre og indre forplantningsorganer. I denne artikkelen ser vi spesielt på kvinnenes kjønnsorganer.

De ytre kjønnsorganene

De ytre kvinnelige kjønnsorganene omfatter de store og små kjønnsleppene og klitoris.

Ytre og indre kjønnslepper

Kjønnslepper er to par leppeliknende hudfolder som omgir skjedeåpningen. De store/ytre kjønnsleppene (labia majora pudendi), tidligere også kalt skamleppene. Kjønnsmodne kvinner har hår på utsida og håret er ofte sterkere pigmentert enn personens hodehår.

De små/indre kjønnsleppene (labia minora pudendi) kan være delvis dekket av de store, men her er det individuelle forskjeller. Normale, friske underliv ser svært forskjellige ut. I puberteten vokser de indre kjønnsleppene. Det er helt vanlig og normalt å ha indre kjønnslepper som er lengre enn de ytre. (1)

EKTE UNDERLIV: «The Great Wall of Vagina» er en protest mot intimkirurgi fra engelske Jamie McCartney. I 2012 vekket han oppsikt med veggskulpturen som viser avstøpninger av 400 vaginaer i alderen 18 til 76. Og alle ser helt forskjellige ut. Foto: Facebook, The Great Wall of Vagina, https://www.facebook.com/tgwov/
EKTE UNDERLIV: «The Great Wall of Vagina» er en protest mot intimkirurgi fra engelske Jamie McCartney. I 2012 vekket han oppsikt med veggskulpturen som viser avstøpninger av 400 vaginaer i alderen 18 til 76. Og alle ser helt forskjellige ut. Foto: Facebook, The Great Wall of Vagina, https://www.facebook.com/tgwov/ Vis mer

Klitoris

Klitoris kommer av gresk klitoris, og kan oversettes som «kileren». Den sitter der de indre kjønnsleppene møtes foran. Klitoris er særlig følsomt ved berøring og har som funksjon å skape seksuell nytelse. (5)

Klitoris tilsvarer utviklingsmessig en del av mannens penis, og er på samme måte som penis dannet av erektilt vev. Det vil si at klitoris har på samme måte som penis evnen til anatomisk endring fra en slapp og myk tilstand til å fylles med blod, slik at organet blir stivt, fortykket og forstørret. Stimulering av klitoris er en viktig faktor i utløsningen av kvinnens orgasme. (2)

Skjeden

Skjeden (vagina) strekker seg fra de ytre kjønnsorganene til livmorhalsen. Den er omtrent 10 cm lang og tøyelig.

Skjeden er et avflatet 7–10 cm langt muskelrør med tverrfoldet slimhinnekledning, og går skrått oppover/bakover. Den øverste delen av skjeden omgir den såkalte livmorhalstappen (portio vaginalis), som er livmorens nederste del. Her er skjederøret utvidet (skjedehvelvingen, fornix vaginale). I skjeden blir sæden tømt ut under samleiet. (2)

JOMFRUHINNE: Skjedekrans er et mer korrekt begrep enn jomfruhinne, og de kan se veldig forskjellige ut. Allerede i fosterlivet får den en sentral åpning, men graden av nedbrytning kan variere. En kompakt hinne er svært sjeldent. (Illustrasjon: RFSU)
JOMFRUHINNE: Skjedekrans er et mer korrekt begrep enn jomfruhinne, og de kan se veldig forskjellige ut. Allerede i fosterlivet får den en sentral åpning, men graden av nedbrytning kan variere. En kompakt hinne er svært sjeldent. (Illustrasjon: RFSU) Vis mer

Skjedekransen (jomfruhinna)

Skjedekransen, eller hymen, er det som tidligere ble kalt jomfruhinna – et svært misvisende navn. Skjedekransen er en ringformet membran rundt vaginalåpningen. Skjedekransen har i seg selv ingen funksjon, men er en rest fra utviklingen av de kvinnelige kjønnsorganer i fosterlivet. Skjedekransen består av fibrøst bindevev. Vanligvis brytes den ned slik at den får en sentral åpning allerede i fosterlivet, men graden av nedbrytning kan variere.

Undersøkelser vier at skjedekransen kan framstå normal, med sentral åpning, selv etter samleie. Skjedekransen kan også framstå skadet, forstørret eller med arr, på tross av kvinnen aldri har hatt samleie. På bakgrunn av dette fraråder forskerne helsepersonell å tilby jomfrutesting. Forskerne mener tilstanden til skjedekransen heller ikke bør brukes som bevis på seksuelt misbruk. (3)

Les mer om dette

INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen.
INDRE KJØNNSORGANER: Skjede, livmorhals, livmor, eggstokker og eggledere. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

Livmorhalsen og mormunnen

Den nederste delen av livmoren kalles livmorhalsen, og åpningen til skjeden kalles mormunnen (ostium uteri), som er munningen til forbindelseskanalen opp til livmorhulen. Åpningen er vanligvis lukket av en slimpropp, som forhindrer bakterier i å trenge opp i livmorhulen. Dette slimet blir mer tyntflytende i tiden omkring eggløsningen, slik at eventuelle sædceller lettere kan trenge inn i livmoren på sin vandring mot eggstokkene. (2)

Hos gravide blir slimproppen ekstra tykk og beskytter fosteret. At «slimproppen går» kan være et tegn på at fødselen er i gang.

Muskulaturen i skjedeveggen er svært tøyelig, og det er jo bra med tanke på fødsel.

Livmoren

Livmoren (uterus) har form og størrelse som en pære. Slimhinna inne i livmorhulen er spesielt rik på blodårer og kjertler, og er laget for å kunne gi ernæring og beskyttelse til et foster. Det er denne slimhinna som avstøtes ved hver menstruasjon.

Hulrommet i livmoren er en trekantet spalte med ett hjørne mot mormunnen og de to andre rettet mot egglederne som munner inn i livmortoppen fra hver side.

Eggleder

Fra hver side øverst i livmoren munner en eggleder (tuba uterina) inn. Egglederne, eller «tubene», som de også kalles, ender til hver side i en åpen trakt – som ser ut som fingre – over eggstokkene. Når en eggcelle løsner fra en av eggstokkene, fanges den opp av egglederen og transporteres til livmorhulen.

Eggstokkene

Eggstokkene er 3–4 cm lange. De inneholder eggceller. Eggstokkene regnes som endokrine kjertler fordi de også produserer kjønnshormoner.

Les mer om eggstokkene

Sykdommer og tilstander som kan oppstå i de kvinnelige kjønnsorganene

Her er noen:

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av legene Cecilie Arentz Hansen og Kåre Moen 01.01.200. Revisjon og utvidelse 25.10.2018 av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: 1) Lommelegen – hvordan ser normale underliv hos kvinner ut? 2) Store Medisinske Leksikon 3) Lommelegen, jomfruhinna kan ikke avsløre sex 4) Lommelegen – slimproppen 5) Sex og samfunn

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring