Gynekolog:

Seks vanlige gynekologiske problemstillinger hos kvinner i 40-åra

Fruktbarhet, prevensjon, sexlyst og PMS er noen av de vanligste problemstillinger som kvinner i 40-åra tar opp med gynekolog.

SISTE 10 FRUKTBARE ÅR: Hormoner i endring gir nye plager. Illustrasjon: JasminkaM / Shutterstock / NTB
SISTE 10 FRUKTBARE ÅR: Hormoner i endring gir nye plager. Illustrasjon: JasminkaM / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kroppen er i stadig forandring gjennom livet. De siste 10 åra før din aller siste menstruasjon (menopausen) skjer det flere forandringer i hormonsystemet som gjør at kvinner kan få gynekologiske plager eller trenger å forandre prevensjonsmiddel.

Her er noen eksempler på symptomer eller plager som kvinner i 40-åra kan få, og som krever undersøkelse eller råd fra fastlege eller gynekolog.

1. Redusert fruktbarhet

Noen kvinner som har passert 40 år kan ha ønske om ny graviditet, en attpåklatt eller barn i nytt forhold. Fruktbarheten er sterkt redusert, men det er ikke helt umulig å bli gravid, man må bare ha mer tålmodighet.

Eggene i eggstokkene er ikke fornyet siden de ble dannet i fosterlivet – de er altså mer enn 40 år gamle. Noen egg kan ha dårligere kvalitet, og hormonsystemet kan i åra før den aller siste menstruasjon (menopausen) ha kommet ut av kontroll.

Det er viktig å søke hjelp, hvis det ikke lykkes å bli gravid etter for eksempel 6 måneder. Noen årsaker kan det rettes på, men dessverre har vi ikke kur for å bedre eggkvaliteten

2. Behov for prevensjon

Når kvinnen blir eldre kan det være behov for å justere prevensjonen, eller å starte opp med prevensjon i et nytt forhold. Hvis kvinnen er frisk, ikke-røker og ikke overvektig, så kan hun i prinsipp brukes alle typer av prevensjon

P-pille vil sjelden være et førstevalg, hvis hun ikke tidligere har brukt p-pille. Hos noen kan det imidlertid være aktuelt, også for å regulere syklus.

Hormonspiral vil ofte være et førstevalg fordi den reduserer blødningene og kan være del av hormonbehandling for seinere plager knyttet til overgangsalder.

3. Uteblitt menstruasjon

Forsinket menstruasjon er første tegn på at overgangsalderen begynner, men kan også være tegn på graviditet, så ta en graviditetstest!

Merk at bortfall av menstruasjon ikke er tegn på kreft!

4. Rikelige og/eller uregelmessige blødninger

I åra før menopausen er menstruasjonsforstyrrelser vanlige. Det kan være både kortere og lengre intervaller, og rikelige eller svakere blødninger. Årsaken er gjerne uregelmessig eggløsning og følgende hormonforstyrrelse. Det vil være lurt å få utført en gynekologisk undersøkelse, enten hos fastlegen eller hos gynekolog, hvis blødningsmønsteret endrer seg.

Muskelknuter, myomer, er godartede forandringer i livmorveggen. De forekommer hos over halvparten av kvinner i åra før menopausen. Hos noen vil det gi rikelige blødninger. En vanlig gynekologisk undersøkelse hos fastlegen vil kunne avsløre muskelknuter, og ultralyd hos gynekolog vil kunne vise størrelse og beliggenhet

Adenomyose er en tilstand hvor det finnes livmorslimhinne i muskellaget på livmoren. Det vil kunne medføre rikelige og smertefulle menstruasjoner. Tilstanden kan best avsløres ved ultralyd hos gynekolog.

5. Redusert sexlyst

Kvinner kan med alderen oppleve redusert sexlyst og lurer på om det skyldes hormonmangel. Hos kvinner som har eggstokkene i behold, er det før menopausen ikke vist sammenheng mellom hormonnivå og sexlyst. Årsak til manglende lyst er nok mer å finne i parforholdet.

Hos kvinner som har fått fjernet eggstokker i tidlig alder (før 45 år) kan det bli aktuelt med tilskudd av testosteron

Samtale med sexolog kan også være nyttig

6. PMS-plager kan øke

Premenstruelle plager synes å forekomme i økende grad hos kvinner i den siste delen av fruktbare periode.

Forkortelsen PMS står for premenstruelle symptomer. De fleste kvinner merker på kropp og sjel at menstruasjonen nærmer seg. Hos 20-30% er symptomene så uttalte at det går ut over livskvalitet, og tilstanden betegnes da PMS.

Hvorfor akkurat kvinner i 40-åra plages mer av PMS kan ikke forklares ved hormonendringer, men heller ved at kvinner har større grad av forpliktelser med partner, med jobb, med tenårsbarn og kanskje eldre foreldre å ta vare på. Det medfører øket risiko for stress, og i ukene før menstruasjon blir det PMS.

Råd ved PMS er å ta det litt med ro, sørge for avslapning og hvile og mosjon. Blir det for plagsomt, finnes en rekke produkter og legemidler som kan forsøkes.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring