Syv myter og fakta om menstruasjon

Kan du bade, ha sex og trene under menstruasjonen? Og hvor lenge kan egentlig tampongen sitte i?

Menstruasjon: Å ha mensen er ikke alltid like smertefritt. Foto: NTB Scanpix
Menstruasjon: Å ha mensen er ikke alltid like smertefritt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vanlige spørsmål om menstruasjon – hva du kan gjøre, og hva du ikke bør gjøre, under menstruasjonen.

1. Kan man bade når man har menstruasjon?

Det er ingen grunn til å ikke bade under menstruasjon. Det mange kan bekymre seg for, er blødninger i badetøyet, men dette kan unngås ved å sette i en tampong rett før badeøkten, og skifte når man er ferdig med å bade.

– Uansett om du bader i havet, i basseng, badekar eller boblebad, så skal du alltid skifte tampong etterpå. Tamponger suger ikke bare til seg menstruasjonen, men også badevannet, som kan ha fremmede bakterier i seg, sier Thea Steinert, lommelegens gynekolog.

LES OGSÅ: Årsakene til uteblitt menstruasjon

2. Kan man trene når man har mensen?

Du kan gjerne trene under menstruasjonen – aktivitet lindrer muskelømhet, og dessuten kan endorfinene som skilles ut i forbindelse med trening være med på å lette litt på smertene.

Gynekolog: Thea Steinert Foto: Aller Media
Gynekolog: Thea Steinert Foto: Aller Media Vis mer

– Det beste er å leve så normalt som mulig under menstruasjonen, men det er selvsagt lov til å ta det litt rolig om du har mye smerter eller om du blør mye, sier Steinert.

Noen som trener i ekstreme mengder kan miste menstruasjonen, og det er et tegn på at kroppen presses for hardt. Da er det viktig må roe ned på treningsmengden, og spise godt, slik at menstruasjonen kommer tilbake igjen.

3. Kan man ha sex?

Så lenge du selv om partneren din er komfortable med det, kan du gjerne ha sex til tross for menstruasjonen.

– Ettersom frukten i skjeden blandes med blod, kan selve samleiet kjennes litt annerledes enn vanlig. Noen kan ha uregelmessige eggløsninger, og det finnes derfor en viss risiko for å bli gravid dersom eggløsningen skjer under menstruasjon, sier Steinert.

Bruk alltid prevensjon dersom du ønsker trygg sex.

LES PÅ MAMMANETT: Kan man bli gravid når man har mensen?

4. Kan man få infeksjoner?

Skjeden er selvrensende, og har normalt en naturlig nakterieflora i perfekt balanse. Ved menstruasjon renses også skjeden, men tampongbruk kan være en risikofaktor for infeksjoner.

– Følger det med bakterier fra hendene og til tampongen, kan tampongen gi grobunn for stor oppvekst av bakterier, og det er kort vei fra innsiden av skjeden til innsiden av kroppen. Dette kan gjøre deg syk, forklarer Steinert.

Tamponger skal skiftes regelmessig, og helst ikke sitte inne lenger enn fire til åtte timer.

– Nøyaktig tidsrom er vanskelig å anbefale, så dette må man kjenne litt på selv. I tilfeller der det er vanskelig å opprettholde gode hygieniske forhold og rene hender, bør tampongen skiftes oftere.

Det viktigste du kan gjøre er å sørge for god håndvask, skifte tampong regelmessig, være nøye med underlivshygienen, og benytte bind om natten.

LES OGSÅ: Hvorfor får noen så kraftige menstruasjonssmerter?

5. Kan man få toksisk sjokk?

Toksisk sjokk-syndrom (TSS) er en infeksjonstilstand i kroppen som også kalles tampongsyken, da det er rapportert flere tilfeller i forbindelse med tampongbruk.

– Dette betyr ikke at det er farlig å bruke tampong, men det understreker viktigheten av å bruke tampong riktig, sier Steinert.

Les hennes legesvar til pasienten som glemte tampongen i en uke - kan jeg få toksisk sjokk-syndrom nå?

Tampong: Det er viktig å bruke tampong på riktig måte. Foto: NTB Scanpix
Tampong: Det er viktig å bruke tampong på riktig måte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Hvorfor får man mellomblødninger?

Blødninger som kommer mellom menstruasjonsperiodene kalles mellomblødninger. Årsaker til dette er ofte hormonelle forandringer, start eller slutt med prevensjonsmiddel, bruk av spiral, eller vaginale infeksjoner.

Det kan også være et tegn på eggløsning eller graviditet (festeblødning). Er du allerede gravid kan det være tegn på at noe er galt, så du bør oppsøke lege.

– De fleste kvinner opplever mellomblødninger én eller flere ganger, og det har ofte en opplagt forklaring. Er du usikker, bør du kontakte legen din. Enkelte infeksjoner kan få helsemessige konsekvenser dersom det ikke behandles korrekt.

Les mer om hvorfor mensen kan utebli, eller være uregelmessig.

7. Er det farlig å «hoppe over» menstruasjon når man bruker p-piller?

Det er ikke farlig å hoppe over mensen når man går på p-piller. Det er ikke funnet helsemessige konsekvenser eller medisinske grunner til å ha hormonfrie uker over tid – faktisk kan man ved å hoppe over blødningene minske risikoen for feilbruk og dermed ufrivillig graviditet.

– Å hoppe over blødninger kan i prinsippet gjøres så mange ganger du vil, men fordi noen kvinner opplever mellomblødninger dersom de går flere måneder uten opphold, er det greit å ta en hormonfri uke en gang i blant, sier Steinert.

Det viktigste er at du bruker hormon i minst 21 dager i strekk, mellom to pauser, og en pause skal aldri vare mer enn syv dager.

Livmorhalskreft

Forskjell på menstruasjon og bortfallsblødninger

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og Samfunn i Oslo, mener at det er vktig å vite forskjellen på menstruasjon, som er den månedlige blødningen man får uten bruk av hormoner, og bortfallsblødninger, som er blødninger man får ved bruk av kombinasjonspreparater, slik som p-piller. Bortfallsblødninger er altså ikke menstruasjon.

Amenoré (ingen blødning) er vanlig ved bruk av gestagenpreparater (hormonspiral, p-stav, gestagenpille og p-sprøyte).

– Mange får ikke informasjon om dette ved forskrivning, og blir derfor redde for at amenoréen skyldes at de har blitt gravide. Uregelmessige blødninger er vanlig hos de som bruker gestagenpreparater, og er ikke farlig, sier Johansen.

Andre faktorer som kan føre til uregelmessig menstruasjon er klamydia og bruk av nødprevensjon (angrepille).

Spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Thea Steinert her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring