Trichomonas vaginalis

Trichomonasinfeksjon kan forårsake skjedebetennelse og urinrørsinfeksjon. Smitter vanligvis seksuelt, men kan også overføres via håndklær og toaletter.

SMITTSOM INFEKSJON: Tricomonas kan gi betennelse i urinrør og skjede. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
SMITTSOM INFEKSJON: Tricomonas kan gi betennelse i urinrør og skjede. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Trichomonas vaginalis er en protozoo (en bevegelig, encellet organisme) som kan forårsake skjedebetennelse og urinrørsinfeksjon. Sykdommen overføres vanligvis seksuelt og gir infeksjoner i underlivet hos både kvinner og menn.

Forekomst

Trichomonas vaginalis forekommer sjelden i Norge (2) (3), men hyppig i østeuropeiske land, men også andre verdensdeler (3) (4).

Årsaker

Trichomonas vaginalis er en protozo som er en organisme som er encellet og bevegelig. (1) (3)

Symptomer

  • Hos kvinner kan Trichomonas gi en betennelse i skjeden(2).
  • Hos menn kan Trichoonas forårsake urinrørbetennelse og eventuell prostatabetennelse (2).

Infeksjonen kan forløpe også uten at symptomer er tilstede. Dette skjer hyppigst hos menn (2).

Følgende symptomer kan forekomme og kan tyde på en infeksjon:

Smitte

Trichmonas kan smitte gjennom sekret fra vagina eller urethra ved samleie. Nyfødte kan smittes gjennom fødselskanalen hvis moren er smittet. Ikke-seksuell smitteoverføring kan i svært sjeldne tilfeller forekomme gjennom fuktige omgivelser, som toaletter, boblebad eller håndklær. (2) (5)

Inkubasjonstid

Tiden fra man blir smittet til man får de første symptomer er vanligvis en uke, men kan vare opptil 3 uker (4).

Diagnostikk

Diagnosen stilles ved å ta en prøve fra skjeden/urinrøret og se etter mikroorganismen under mikroskopisk. Dyrking er usikker og anbefales ikke (3).

Siden sykdommen er seksuell overførbar, tar legen vanligvis også blodprøver med tanke på andre seksuell overførbare sykdommer, for eksempel HIV eller hepatitt (leverbetennelse), klamydia og gonoré.

Behandling

Det finnes behandling mot sykdommen, men for å bli virkelig kvitt den er det meget viktig at partneren også får behandling. Behandlingen er medikamentell i form av metronidazol (Flagyl®) som vanligvis gis i en éngangsdose (4). Prognose Prognosen er som regel god.

Kilder:

Revisjon mai 2018 ved Friederike Rieger, lege. Kilder ved oppdatering:

(1) lommelegen.no (originalartikkel) (2) .lvh.no (3) legemiddelhåndboka.no (4) veileder-i-generell-gynekologi-2009 5) Fhi.no

Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger Søndag 25.06.06

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring