Cyster på eggstokkene

Det finnes mange forskjellige cyster. Noen er ufarlige, mens andre kan gi store plager.

Cyster på eggstokkene: Det finnes flere forskjellige typer cyster. Foto: NTB Scanpix
Cyster på eggstokkene: Det finnes flere forskjellige typer cyster. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Eggstokkenes funksjon er å modne egg til eggløsning, og produsere østrogen. I denne normale prosessen dannes en vannpose (cyste) omkring egget. Cyster kan også representere en unormal væskeansamling i eggstokken. Det er flere ulike typer av cyster på eggstokkene.

Funksjonelle cyster

Dette er de vanligste cyster som forekommer i en normal syklus. Vanligvis er de under 4 centimeter, men iblant kan de bli større. Disse cystene forsvinner som regel av seg selv.

Funksjonelle cyster dannes når egget modnes i første halvdel av syklus. Det dannes da et væskerom (eggpose) omkring egget som kan bli cirka 2 centimeter før det sprekker, og egget «sprøytes» ut for å bli fanget opp av eggledernes fangarmer for eventuell befruktning. Noen ganger kan eggposen bli større, over 4 centimeter, men etter hvert vil den forsvinne.

Etter eggløsning vil det på det stedet hvor egget løsnet dannes «det gule legemet» hvor gulfargen representerer pigment.

Corpus luteum cyste

Disse kan forekomme etter eggløsning, men forsvinner etter hvert.

Corpus luteum med blødning

Dette skyldes at det har oppstått blødning i eggstokken i forbindelse med eggløsning. Blodet vil etter hvert suges opp og forsvinne.

LES OGSÅ: Mellomblødning

Endometriomer

Kalles også endometriosecyster, eller sjokoladecyster. Dette er cyster som inneholder gammelt blod. Disse cystene er del av bildet ved endometriose, en godartet tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen er lokalisert på feil plass. Endometriosecyster sprekker lett, og tømmer seg for et innhold som ligner på flytende, mørk sjokolade, derav navnet «sjokoladecyster». Det er ofte sammenvoksinger omkring cystene, fordi blod klistrer eggstokken fast til omgivelsene.

Teratomer

Kalles også dermoidcyster eller tvillingecyster. Teratomer er forandringer på eggstokkene som kan inneholde for eksempel tenner, hår og kjertelvev. Teratomer inneholder vev som ellers finnes andre steder i kroppen, men det representerer ikke et fosteranlegg selv om det har fått navnet «tvillingecyste».

Cystadenomer

Godartede forandringer som inneholder cyster.

Borderline-cyster

Borderline-cyster er en mellomting mellom godartede og ondartede cyster.

Adenocarcinomer

Dette er den vanligste formen for ondartede cyster på eggstokkene.

Årsak

Som regel vet man ikke hvorfor cyster oppstår. Funksjonelle cyster oppstår hyppigere hos de som bruker gestagen-prevensjon som minipiller, prevensjonsstav eller hormonspiral. Ved kunstig befruktning (som ved prøverørsbehandling) kan det dannes mange eggposer, og eggstokken kan bli sterkt forstørret. Under graviditet kan corpus luteum forekomme som en cyste.

Cyste på eggstokkene: Dette illustrasjonsbildet viser hvordan en cyste kan se ut. Foto: NTB Scanpix
Cyste på eggstokkene: Dette illustrasjonsbildet viser hvordan en cyste kan se ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Funksjonelle cyster er sannsynligvis ganske vanlige, og kommer og går uten å gi symptomer. Andre cyster forekommer med ulik hyppighet. Totalt sett er en kvinnes livstidsrisiko for å få en cyste som krever kirurgisk behandling 5-10 prosent. Livstidsrisiko for eggstokkreft er 1,2 prosent.

Førstegradsslektninger (datter eller søster) til de som har endometriose, har 5-10 ganger økt risiko for å få sykdommen.

Oppdages ofte tilfeldig

I de fleste tilfeller gir ikke cyster symptomer, men oppdages tilfeldig ved gynekologisk undersøkelse eller ved ultralyd. Cyster kan gi symptomer hvis de sprekker (spesielt endometriosecyster), ved torsjon (vridning) eller hvis de fyller seg raskt (for eksempel ved hormonbehandling eller ved blødning).

Store cyster kan trykke på urinblæren og medføre hyppig vannlatning. Bare store cyster kan kjennes som en svulst nederst i magen. Selv store cyster vil sjelden påvirke eggstokkens hormonproduksjon, menstruasjonssyklus vil fortsette upåvirket.

Hvis det påvises en svulst til siden for livmoren, kan det også dreie seg om en muskelknute på livmoren, et betennelsesinfiltrat eller en svulst på tarmen.

Kvinnen bør kontakte lege hvis hun kjenner en svulst i nederste del av magen eller hvis magen har blitt større uten at det har vært vektøkning. Rask endring i vannlatningsmønsteret bør vurderes (tegn på urinveisinfeksjon uten bakterier i urinen og/eller hyppigere vannlatning).

Sterke, ensidige smerter som eventuelt opptrer ved fysisk aktivitet, kan skyldes torsjon av stilken til en eggstokkcyste, noe som krever øyeblikkelig kirurgi for at eggstokken ikke skal ødelegges.

Egglederbetennelse trenger rask behandling

Diagnostisering

Ultralyd er en suveren undersøkelse for å vurdere en mistenkt eggstokkcyste. Ved undersøkelsen kan gynekologen langt på vei avklare om det foreligger en cyste og hvilken type det dreier seg om. CT og MR er også anvendt for diagnose.

For å vurdere om det kan være en ondartet cyste, brukes et spesielt scoringssystem, og det undersøkes med blodprøve for kreftmarkørene CA-125 og HE-4. (CA-125 kan også være forhøyet ved endometriose og HE-4 kan være forhøyet ved røyking).

Behandling

Hvis det er påvist en cyste vil videre opplegg bestemmes ut ifra om kvinnen er før eller etter overgangsalderen, eventuelle symptomer, cystens størrelse og ultralydbildet, og resultatet av markørene CA-125 og HE-4. Man vil også ta hensyn til eventuelt ønske om barn, hvor man spesielt ved endometriosecyster vil være tilbakeholdende med operasjon, da det kan redusere fruktbarheten.

I tilfelle hvor man velger observasjon, kontrolleres kvinnen etter fastsatt rutine. Hvis en cyste persisterer og eventuelt vokser, vil det være aktuelt å fjerne cysten hos unge, fjerne hele eggstokken hos de noe eldre, og fjerne begge eggstokker hos kvinner etter overgangsalderen. Det er vist at p-piller kan redusere risiko for dannelse av funksjonelle cyster, men pillen kan ikke fjerne en cyste som allerede er dannet.

Operasjon på eggstokk, og eventuelt fjerning av en eggstokk, kan føre til tidligere overgangsalder. Fjerning av begge eggstokker vil føre til umiddelbar overgangsalder. Godartede cyster er ikke dødelige, og det er lite sannsynlig at en godartet cyste med tiden utvikler seg til en ondartet cyste.

Kilder:

Veileder i gynekologi 2015 (https://legeforeningen.no/Fagmed/Norsk-gynekologisk-forening/Veiledere/Veileder-i-gynekologi-2015/Benigne-ovarialcyster/)

Obstetrikk og gynekologi 2.utgave (redaktører Per Bergsjø, Jan Martin Maltau, Kåre Molne, Britt-Ingjerd Nesheim). Gyldendal Akademisk, Oslo. 2010

Gynekologi. (redaktører: Per Olof Janson , Britt-Marie Landgren) Studentlitteratur AB, Lund. 2010

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring