Akutt underlivssmerte - hva kan det skyldes?

Akutte smerter i underlivet hos kvinner kan ha ulike årsaker. Her kan du lese om de årsakene som skriver seg fra sykdom eller tilstander i de kvinnelige kjønnsorganene.

SMERTER I UNDERLIVET OG NEDRE DEL AV MAGEN: Kan ha mange ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMERTER I UNDERLIVET OG NEDRE DEL AV MAGEN: Kan ha mange ulike årsaker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved underlivssmerter menes smerter i nedre del av magen eller kjønnsorganene hos kvinner. Smerter som oppstår brått og som ikke har vart lenge kalles akutte.

Årsaker til akutte underlivssmerter hos kvinner kan blant annet være:

  • Menstruasjonssmerter. Kan gi krampeliknende smerter i nedre del av magen, ofte med utstråling til rygg og lår. Begynner like før, eller samtidig med, menstruasjonsblødningen.
  • Eggløsning kan noen ganger gi magesmerter. Eggløsningen skjer midt i menstruasjonssyklus (14 dager før forventet menstruasjon).
  • Cyste på eggstokken. Cyster trenger ikke å gi plager i det hele tatt, men kan kjennes ut som et press i magen. Hvis en cyste sprekker, gir den plutselige, skarpe smerter.
  • Graviditet. Tidlig i svangerskapet vet mange ennå ikke at de er gravide.
  • Graviditet utenfor livmorhulen. Kan gi blødning og ensidige smerter i underliv eller mage. Forekommer hyppigst mellom 4. og 9. svangerskapsuke.
  • Spontanabort. Blødning og takvise magesmerter.
  • Bekkeninfeksjon (egglederbetennelse, salpingitt). Kan gi magesmerter og utflod. Allmenntilstanden kan være nedsatt.
  • Endometriose. Kan gi underlivssmerter like før, eller under, menstruasjon.
  • Underlivssmerter kan også skyldes sykdommer og tilstander i mage eller tarmen. Det kan for eksempel dreie seg om en blindtarmbetennelse, divertikulitt, Les mer om dette under Akutte magesmerter.
  • Underlivssmerter kan også skyldes sykdommer i urinveiene, som for eksempel nyresteinsanfall eller urinveisinfeksjon.

LES OGSÅ: Svie og kløe i underlivet, hva kan være årsaken?

Denne saken er oppdatert 27.07 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved oppdatering: LVH.no. Opprinnelig skrevet 27.06.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring