Derfor får du ikke mensen

Har du uregelmessig menstruasjon, eller kommer ikke mensen i det hele tatt? Dette kan være årsaken.

MANGLER MENSEN? Hva gjør du når mensen ikke kommer som normalt? Foto: Scanpix
MANGLER MENSEN? Hva gjør du når mensen ikke kommer som normalt? Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Uteblitt menstruasjon kan ha flere årsaker.

En menstruasjonssyklus regnes fra 1. blødningsdag i en menstruasjon til 1. blødningsdag i neste. Blødningene varierer i mengede og ubehag fra person til person, og det er store individuelle variasjoner både i regelmessighet og hyppighet. Gjennomsnittslengden av kvinners menstruasjonssyklus settes vanligvis til 28 dager, som er den vanligste lengden mellom to menstruasjoner. Noen har kortere syklus, mens andre har lengre. Det kan være lurt å notere når menstruasjonen begynner, uansett om den er regelmessig eller uregelmessig.

– Hva kan være grunnen til at man ikke får mensen, når man ikke er gravid?

– Uregelmessig mens eller at mensen forsvinner er vanlig og skjer hos cirka 10 prosent av alle kvinner. Uregelmessig mens kan variere i intervaller fra 5 uker til opptil 6 måneder, opplyser Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Grunner til at mensen forsvinner

Årsakene til at menstruasjonen forsvinner eller blir uregelmessig kan være mange, ifølge Romundstad:

 • Overvekt og undervekt kan gi hormonforstyrrelser, som igjen forårsaker uregelmessige blødninger
 • Ekstrem trening og spiseforstyrrelser
 • Bruk av enkelte medikamenter
 • For høyt eller lavt stoffskifte
 • Tidlig overgangsalder
 • Sykdommer i en kjertel i hjernen (sjelden)

Menstruasjonsmønsteret kan endres etter en fødsel, abort eller etter bruk av hormonellprevensjon, ifølge Helsedirektoratet.

LES OGSÅ: Dette skjer ved en spontanabort

GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig gir råd til kvinner som ikke blir gravide.
GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig gir råd til kvinner som ikke blir gravide. Vis mer

Når bør du oppsøke lege?

Dersom mensen blir borte over at halvt år eller er uregelmessig over en lengre periode, anbefales det at man oppsøker lege for å finne ut hva som er årsaken.

– Hva man kan gjøre selv avhenger av hva utløsende årsak er. Det å tilstrebe normalvekt med sunt og variert kosthold og regelmessig mosjon er gunstig, råder gynekologen.

Hvis mensen blir borte over en lengre periode vil ofte østrogenproduksjonen være nedsatt og man har da økt risiko for beinskjørhet, påpeker Romundstad:

– Dette er en viktig årsak til at det er anbefalt å oppsøke lege for å få hjelp til å finne årsak samt få behandling. Legen vil vurdere hvilke prøver som skal tas og foreslå tiltak og behandling avhengig av hva årsaken er.

LES OGSÅ: Blødninger når du ikke har mensen?

Dette menes med uregelmessig blødning

Blødninger utenom den normale menstruasjonsperioden, sporblødninger og blødninger etter samleie kalles også for «uregelmessige blødninger».

Hvis du opplever små blødninger fra skjeden, men ikke har mensen, kan det skyldes:

 • Celleforandringer på livmorhalsen.
 • Kreft i livmorslimhinnen (dette gjelder hovedsakelig kvinner etter overgangsalder)
 • Mellomblødning i forbindelse med eggløsing.
 • Noen har rikelig sylinderepitel på livmorhalsen, som gjør livmorhalsen lettblødende.

– Blødning fra sylinderepitelet er ufarlig og sjansen for at dette kan skje øker ved en graviditet. I tillegg kan man ha uregelmessige blødninger dersom man ikke får eggløsning, har gynekolog Mette Løkeland tidligere uttalt til Lommelegen.no. Hun jobber også som nettredaktør for Norsk gynekologisk forening og er overlege på abortregisteret.

I de fleste tilfeller er små blødninger ufarlige.

– Det som er viktig å utelukke er at det ikke skyldes celleforandringer. Spesielt skal du tenke på dette dersom du har blødning etter samleie. For å sjekke dette går du til fastlegen og tar en celleprøve. Etter overgangsalderen skal man alltid oppsøke lege, råder Løkeland.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring