Hvordan vite at man er i overgangsalderen?

Disse symptomene gir deg svar. Det er mindre vanlig å påvise overgangsalder med blodprøver.

HVORDAN SJEKKE OVERGANGSALDEREN? Tegnene er ganske tydelige. Østrogen kan hjelpe mot plager. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock / NTB
HVORDAN SJEKKE OVERGANGSALDEREN? Tegnene er ganske tydelige. Østrogen kan hjelpe mot plager. Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Overgangsalder (klimakteriet) er årene før menstruasjonen stopper helt opp. Din aller siste menstruasjon kalles menopause. Symptomene kan oppstå lenge før menstruasjonene stopper helt, faktisk så mye som ti år før. (3)

Mange kvinner slutter å få menstruasjon når de er mellom 45 og 55 år, før dette vil man i flere år ha overgangsalder og noen kan få forskjellige overgangsplager som følge av de hormonelle forandringene. Hos noen få starter overgangsalderen unormalt tidlig.

Symptomer som tyder på overgangsalder

Men hvordan vet man at man er i overgangsalder? Det er spesielt et tegn som er en tydelig markør, men flere symptomer kan varsle om at overgangsalderen har startet.

At menstruasjonen blir uregelmessig er det første man merker og det viktigste tegnet. Plutselig kan du hoppe over en menstruasjon, og så kan den ha kortere intervall enn vanlig. Dette er helt normalt, og til sist vil menstruasjonen stoppe helt opp.

OBS: Noen ganger kan sykdom og tilstander være årsaken til uregelmessig menstruasjon eller store blødninger. Lommelegens gynekolog, Mette Haase Moen, har skrevet om unormalt store blødninger og hva du bør gjøre.

I årene før menstruasjonen stopper helt opp, kan man også oppleve andre symptomer som følge av hormonendringen i kroppen. Mayoclinic (2) forteller at dette er vanlige symptomer, i tillegg til uregelmessig mens:

  • Tørre slimhinner i underlivet
  • Hetetokter
  • Frysninger
  • Nattsvette
  • Søvnvansker
  • humørsvingninger
  • Vektøkning
  • Tynnere hår og tørr hud
  • Tap av brystfylde

Kan en test påvise overgangsalder?

Hvis du oppsøker en lege fordi du har plager knyttet til overgangsalder, er det ikke nødvendig med tester og blodprøver. Legen kan ut fra dine symptomer slå fast hvorvidt du gjennomgår overgangsalder eller ikke.

En blodprøve som heter FSH kan gi informasjon, men det er en blodprøve som er vanskelig å få riktig resultat på, fordi den må tas på bestemt tidspunkt i syklusen, noe som ikke er så lett å gjennomføre når menstruasjonen har blitt uregelmessig. Det er derfor ikke vanlig å bruke blodprøver for å fastslå overgangsalder.

Er du yngre enn 40 år, vil legen sannsynligvis utrede med blodprøver, for å være helt sikker.

Kilder:

1) Store medisinske leksikon: Menopause 2) Mayoclinic: Menopause 3) Helsebilioteket.no, pasientinformasjon, menopause, hva er det? 4) Lommelegen.no: Overgangsalder: Hva skjer i kroppen 5) Lommelegen: Tidlig overgangsalder 6) Vi.no: Overgangsalder: Skeptisk til blodprøve

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring