Østrogenbehandling: Fordeler og ulemper

For mange kvinner kan plager rundt overgangsalder gå ut over livskvaliteten. Her er fordelene og ulempene ved østrogenbehandling når overgangsalderen inntreffer.

FORDELER OG ULEMPER: Å ta østrogen i overgangsalderen er forbundet med risiko for kreft i livmor og brystkreft.  Foto: absolutimages/ Shutterstock/ NTB scanpix
FORDELER OG ULEMPER: Å ta østrogen i overgangsalderen er forbundet med risiko for kreft i livmor og brystkreft. Foto: absolutimages/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i begynnelsen av femtiårene. Og hele åtte av ti vil oppleve større eller mindre plager i denne forbindelse, har Lommelegen skrevet tidligere.

Plagene kan være mange – hetetokter, nattesvette, tørre slimhinner, søvnmangel, depresjon, muskelsmerter, og nedsatt energi/tretthet.

Når du nærmer deg overgangsalderen, lager kroppen din ifølge Helsenorge mindre av to hormoner: østrogen og progesteron.

Hvorfor østrogen?

For noen kvinner kan det være aktuelt å bruke østrogen. Men det er kun noen av symptomene dette hjelper på.

- Grunnen til å bruke østrogen er om kvinnen har såpass mye plager at det går ut over livskvaliteten. Det er kun plager med hetetokter, nattesvette og tørre slimhinner østrogenbehandling vil hjelpe på, sier Bjørn Gjelsvik, allmennlege og forsker ved Universitetet i Oslo.

Han presiserer at østrogen ikke vil ha noen direkte påvirkning på søvnkvalitet, tretthet, irritabilitet og depresjon.

- Det er for de kvinnene som plages mye og opplever det slik at det er umulig å ha det slik. Østrogen er det eneste som har dokumentert effekt, sier Gjelsvik.

Man tar østrogen i tablettform. Hvis man kun er plaget av tørr skjede behandles dette lokalt med østrogen vaginaltabletter.

Gjelsvik forteller at kvinner som får østrogenbehandling ofte blir kvitt symptomene de behandles for.

Østrogenbehandling reduserer ifølge Helsenorge faren for beinskjørhet, også kalt osteoporose. Beinskjørhet øker risikoen for brudd. Leger skriver ikke ut østrogenpreparater for dette formålet alene. Se hvorfor under ”Risiko”.

- Østrogen forebygger også tarmkreft, men det veier likevel ikke opp for andre negative effekter, sier Gjelsvik.

ØSTROGEN: Kvinner som er plaget av hetetokter i overgangsalderen kan få behandling med østrogen. Foto: Image Point Fr/ Shutterstock/ NTB scanpix
ØSTROGEN: Kvinner som er plaget av hetetokter i overgangsalderen kan få behandling med østrogen. Foto: Image Point Fr/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Risiko

Å ta østrogen i overgangsalderen er forbundet med risiko for kreft i livmor og brystkreft.

- Hvis man har intakt livmor må man ta en såkalt kombinasjon, både østrogen og progesteron. Hvis kvinner med intakt livmor kun tar østrogen, har kvinnen høyere risiko for livmorkreft, sier Gjelsvik.

Hvis kvinnen har fjernet livmoren kan hun ta kun østrogen.

- Hvis man bruker kombinasjonen har man økt risiko for brystkreft, men hvis man tar østrogen alene øker ikke risikoen for brystkreft. Ved kombinasjonsbehandling begynner risikoen å bli en klinisk viktig faktor etter man har brukt tablettene i mer enn fem år. De første fem årene er risikoen beskjeden, sier Gjelsvik.

Disse bør ikke bruke østrogen

Han forteller at noen kvinner ikke bør bruke østrogen:

 • Uregulert høyt blodtrykk
 • Røykere
 • Hvis man har økt risiko for hjerte-karsykdom, eller har vært utsatt for dette
 • Arvelig disponert for brystkreft (gjelder ikke bruk av østrogen alene)
 • Familie med mye blodpropp

- Det er en typisk felles beslutning mellom lege og kvinnen selv. Kvinnen bør være klar over nytte og risiko, sier Gjelsvik.

KONTAKT LEGE: Østrogenbehandling er en typisk felles beslutning mellom lege og kvinnen selv. Kvinnen bør være klar over nytte og risiko, sier Bjørn Gjelsvik. Foto: Chinnapong/ Shutterstock/ NTB scanpix
KONTAKT LEGE: Østrogenbehandling er en typisk felles beslutning mellom lege og kvinnen selv. Kvinnen bør være klar over nytte og risiko, sier Bjørn Gjelsvik. Foto: Chinnapong/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Andre vurderinger

Gjelsvik påpeker at risikoen for bivirkningene nevnt ovenfor ikke er stor, men at det er dokumentert økt risiko.

Også Helsenorge påpeker dette.

En studie har vist at færre enn 1 av 100 kvinner på østrogenbehandling fikk blodpropp i løpet av fem år. Likevel er dette dobbelt så mange som hos kvinner som ikke østrogenbehandles.

For hver tusende kvinne som tar østrogen/progesteron i fem år, vil det oppstå tre til fire ekstra tilfeller av brystkreft. Risikoen er litt større for kvinner som er over 60 år.

Østrogenbehandling gir også en svak økning i risikoen for slag. Dette gjelder kvinner over 60 år. 2 av 100 kvinner som ikke tar østrogen får slag, mens 3 av 100 kvinner som tar østrogen får slag over en gitt periode.

Kvinner over 60 år som har fått østrogenbehandling i mer enn ti år, har økt risiko for hjertesykdom. Risikoøkningen er liten i begynnelsen. Over fem år får nesten 2 av 100 østrogenbrukende kvinner hjertesykdom. Det tilsvarende tallet for dem som ikke bruker medisinene er 1,5.

- Det er også et dosespørsmål, bivirkningene er doserelatert. Lavest mulig dose er anbefalt, og man bør ikke bruke dette mer enn 5 til 10 år, sier Gjelsvik.

OPPSUMMERT

Fordeler:

 • Reduserer plager ved overgangsalderen som hetetokter, nattesvette og tørre slimhinner
 • Reduserer faren for beinskjørhet, også kalt osteoporose.
 • Reduserer risiko for tarmkreft

Ulemper

 • Økt risiko for brystkreft
 • Økt risiko for livmorkreft
 • Noe øket risiko for blodpropp
 • Svak økning i risiko for slag
 • Kvinner over 60 år har øket risiko for hjertesykdom, etter 10 år med østrogenbehandling

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring