Overgangsalder: Symptomer og gode råd mot plagene

Har du fått symptomer på overgangsalderen? Her tipsene som gjør at du lettere kommer deg gjennom overgangsalderen.

HETT OG SVETT: Hetetokter og svette/nattsvette er de klart vanligste plagene under overgangsalderen. Foto: Roboriginal
HETT OG SVETT: Hetetokter og svette/nattsvette er de klart vanligste plagene under overgangsalderen. Foto: Roboriginal Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste kvinner kommer overgangsalderen i begynnelsen av femtiårene. Og hele åtte av ti vil oppleve større eller mindre plager i denne forbindelse.

LES OGSÅ: Her er fordelene og ulempene ved østrogenbehandling

Symptomer på overgangsalder

- De første tegnene på at overgangsalderen er i gang er at menstruasjonen blir uregelmessig, og at det kan gå to til tre måneder mellom hver mens, sier Bjørn Gjelsvik, allmennlege og forsker ved Universitetet i Oslo.

Til slutt stopper mensen helt, og ofte viser plager som hetetokter og nattsvette seg i samme tidsrom. Dette er symptomer som typisk er forbundet med fallende østrogennivå.

- Hetetokter og svette/nattsvette er de klart vanligste plagene under overgangsalderen. Om lag én av tre kvinner vil oppleve dette daglig eller nesten daglig i løpet av overgangsalderen, og typisk vil hyppigheten være størst i eller like etter det året menstruasjonen forsvinner, sier Gjelsvik.

Han forteller at enkelte etterhvert vil kunne oppleve plager fra tørre slimhinner, fordi det fallende ørstrogennivået gjør slimhinnene i skjeden tynnere.

- En del kvinner rapporterer også symptomer som søvnmangel, depresjon, muskelsmerter, og nedsatt energi/tretthet, men det er langt mindre sikkert at dette er relatert til de hormonelle endringene som kvinnen gjennomgår i denne perioden. Seksuell lyst og opplevelse kan også endres, og kan være et viktig tema å diskutere med legen, mener Gjelsvik.

LES OGSÅ: Urininkontinens

GLAD ALDER: Opplever du tristhet eller energiløshet er det viktig å gjøre ting du setter pris  Foto: Talaya
GLAD ALDER: Opplever du tristhet eller energiløshet er det viktig å gjøre ting du setter pris Foto: Talaya Vis mer

Hormonbehandling for overgangsalder: Østrogen

Britt-Ingjerd Nesheim, tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset i Oslo, mener at hetetokter ikke bare er det vanligste symptomet på overgangsalderen, men også det som oppleves mest plagsomt.

- Her er det viktig med påkledning som lett kan justeres, og å ha det kjølig på soverommet, tipser hun.

- Hvis hetetoktene virkelig er svært plagsomme, er det østrogenbehandling som må til, sier Nesheim.

Gjelsvik minner om at denne behandlingen har bivirkninger, og det er viktig at kvinner som ønsker slik behandling diskuterer dette nøye med sin lege og tar avgjørelsen selv.

- Tørre slimhinner behandles effektivt med østrogen lokalt, uten risiko for slike bivirkninger, sier han, og legger til:

- Ingen av overgangsplagene er imidlertid farlige i seg selv, men kvinner som for eksempel har arvelig disposisjon for hjerte-kar sykdom vil kunne oppleve å få symptomer etter overgangsalderen. Det kan være viktig å diskutere dette med legen, for eksempel i forhold til livstil eller i spørsmål om medikamentell behandling.

Lite testosteron og mannen sin overgangsalder

Gode råd mot plagene i overgangsalder

Helsedirektoratet lister opp følgende råd mot overgangsplagene:

  • Hetetokter: Pust dypt og slapp av under hetetokter. Unngå utløsende årsaker, som sterk mat. Ta på deg klær i flere lag som du lett kan ta av og på. Avkjøl håndleddene under kaldt vann. Føler du deg svært varm kan du ta en kald dusj. Sov i et kjølig rom. Ha vifte og kald drikke ved sengen og bruk lett bomullssengetøy.
  • Tørr eller kløende skjede og smerter under samleie: Spør legen din om du kan ha en infeksjon. Prøv et reseptfritt glidemiddel før samleie. Det finnes også hormonholdige legemidler som settes i skjeden.
  • Liten sexlyst: Dersom du mister lysten på sex, og dette plager deg, bør du prøve å snakke med din seksualpartner om dette. Noen ganger kan en terapeut hjelpe. Husk at manglende sexlyst etter menopause er normalt, og ikke en sykdom.
  • Urinveisproblemer som inkontinens: Inkontinens er å ikke klare å holde på urin. Prøv bekkenbunnsøvelser. Disse innebærer gjentatt sammentrekning og avslapning av muskler som kontrollerer vannlatingen. En lege, sykepleier eller fysioterapeut kan forklare hvordan dette gjøres. Husk å drikke rikelig med vann. Dette kan bidra til å forhindre infeksjon.
  • Tristhet eller energiløshet: Gjør ting du setter pris på. Husk å oppsøke venner. Spis sunt og tren regelmessig. Pass på å få nok søvn. Du kan også lære noen stressmestringsteknikker.

Overgangsplager i flere år

Det er svært individuelt hvor lenge kvinner kan ha overgangsplager. I den norske Kvinnekohorten i Hordaland, rapporterte én prosent av kvinnene daglige symptomer i opptil 10 år. De fleste som har mye plager har dette i to til fire år, og altså noen vesentlig lenger.

ULIK VARIGHET: Det er svært individuelt hvor lenge kvinner kan ha overgangsplager. De fleste som har mye plager har dette i to til fire år Foto: Maskot
ULIK VARIGHET: Det er svært individuelt hvor lenge kvinner kan ha overgangsplager. De fleste som har mye plager har dette i to til fire år Foto: Maskot Vis mer

- Det betyr at det er en god del kvinner som trenger hjelp med sine plager, for eksempel i form av østrogenbehandling i en periode. Kanskje disse kvinnene får for lite hjelp i dag på grunn av en i og for seg sunn skepsis mot behandlingen. Men det er også grunn til å minne om av 1/3 av kvinnene ikke har symptomer i det hele tatt, og 1/3 har symptomer mindre enn en dag i uka, sier Gjelsvik.

- Hetetokter - særlig om natten - kan vedvare, for noen resten av livet, sier Nesheim.

LES OGSÅ: Kvinner med endometriose bør være forsiktig med østrogenbehandling etter overgangsalder

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring