Skjedebetennelse i og etter overgangsalderen

Mindre østrogenproduksjon gjør slimhinnen i skjeden tynnere og det oppstår lettere rifter og blødninger. Det øker risikoen for skjedebetennelse.

OVERGANGSALDER GIR TYNNE SLIMHINNER: Østrogenbehandling kan bedre problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
OVERGANGSALDER GIR TYNNE SLIMHINNER: Østrogenbehandling kan bedre problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skjedebetennelse der tynne slimhinner er medvirkende årsak har den medisinske betegnelse: atrofisk kolpitt. Infeksjon i skjeden blir også kalt vaginitt, vulvitt og bakteriell vaginose.

I overgangsalderen blir slimhinnen i skjeden tynnere og mindre motstandsdyktig. Det skyldes at kroppen lager mye mindre østrogen enn før. Det oppstår lett rifter, sår og blødninger i skjeden. Mottakeligheten for infeksjoner er økt.

Det er ikke bare kvinner i og etter overgangsalder som kan oppleve dette. Kvinner som fullammer kan oppleve noe av det samme. På grunn lavt østrogennivå, vil slimhinnen i skjeden i denne perioden være slik den blir i og etter overgangsalder.

Symptomer

Ved gynekologisk undersøkelse kan legen finne at slimhinnen i skjeden er tynn, tørr og lettblødende.

Diagnostikk

Legen vil stille endel spørsmål tilpasset hvilken fase av livet man er i. Dersom man er i alder hvor det er vanlig at overgangsalder kommer, vil det være naturlig med spørsmål knyttet til menstruasjonssykluser og eventuelle andre plager man kan ha rundt overgangsalder. Dersom det er aktuelt å behandle med østrogen, må legen også innhente informasjon knyttet til ulike risikofaktorer som vil være av betydning for å starte med østrogenbehandling, samt ønsker rundt dette fra den som har plagene.

Risikofaktorene som er viktig å få frem er om kvinnen har hatt blodpropp eller om det er mange i nær slekt som har hatt det, og om kvinnen har eller har hatt brystkreft, eller om hun har spesielle arvelige faktorer for brystkreft. Videre vil ofte legen gjøre en undersøkelse av underlivet og eventuelt ta celleprøve, bakterieprøve eller annet som er nødvendig ut fra plagene man har. Dersom det er nødvendig for vurdering av behandling, vil legen også måle blodtrykket.

Mistenkes andre sykdommer i underlivet, kan man bli henvist til en gynekolog.

Andre plager som man også kan oppleve i overgangsalder

Tørr og tynn slimhinne i skjeden og problemer knyttet til dette er en av plagene man kan få rundt overgangsalder. Man kan også oppleve å få hetetokter og uregelmessige blødninger. Blødningene kan både bli sjeldnere og større. Uregelmessige menstruasjoner kan starte flere år før overgangsalder.

LES OGSÅ: Dette er tidlig overgangsalder

Differensialdiagnoser - kan det være noe annet?

Blødninger i utflod og uregelmessige blødninger er ikke uvanlig rundt overgangsalder, men det kan også skyldes livmorkreft, blant annet. Man bør derfor alltid kontakte lege ved slike plager, slik at man også blir undersøkt med tanke på kreft.

Tørre slimhinner i underlivet kan også påvirke urinveiene slik at man får stadige urinveisinfeksjoner (blærekatarr), men stadige urinveisinfeksjoner, eller symptomer på dette, kan også forekomme ved kreft i kvinnelige kjønnsorganer og urinveier. Dette er ikke det vanligste og plager rundt overgangsalder og tørre slimhinner i underlivet også etter overgangsalder er oftest ikke farlig, kun plagsomt.

LES OGSÅ: Soppinfeksjon i underlivet

Behandling

Tilstanden skyldes østrogenmangel og kan behandles med dette. Når det gjelder valg av behandling knyttet opp mot østrogen, er det flere forhold som bør tas i betraktning. Blant disse er kvinnens alder, tidspunkt for overgangsalder, risikofaktorer som nevnt over og kvinnens ønsker.

Dersom man kun har plager fra kjønnsorganer og urinveier, kan man behandles med kunstig østrogen i form av vaginaltabletter, vaginalring eller vaginal krem.

Behandling med østrogen i pilleform (systemisk) må enten brukes syklisk, altså ikke kontinuerlig gjennom hele måneden, eller det må kombineres med gestagen (kunstig progesteron, kvinnelig kjønnshormon).

Dersom man har fjernet livmoren, blir behandlingen litt annerledes. Et alternativ kan være et preparat som heter Tibolon.

Behandling med østrogen gir økt risiko for blodpropp, hjerneslag og brystkreft. Samtidig reduserer det risikoen for benbrudd og kreft i tykktarm. Dersom man er under 60 år, er det totalt sett positiv helsegevinst ved å bruke hormonbehandling, men dette er avhengig av hvilke risikofaktorer man har. Lokalbehandling med blant annet østrogenholdig krem, vil ikke gi like stor påvirkning på resten av kroppen, som det østrogen i pilleform gjør.


Denne artikkelen er ikke ment å erstatte legekontakt.
Kilder: legemiddelhandboka.no (terapikapittel T14.3 Klimakteriske besvær) 12.06.17. Denne saken ble bygget på en opprinnelig sak av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, i 2006. Katharina Eimind har oppdatert saken i sin helhet og utvidet den betydelig juni 2017.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring