Behandling ved ufrivillig barnløshet

Flere par sliter med ufrivillig barnløshet, men heldigvis finnes det muligheter.

FINNES HÅP: Dersom behandling for ufrivillig barnløshet ikke fungerer, vil prøverørsbehandling være neste steg. FOTO: NTB Scanpix
FINNES HÅP: Dersom behandling for ufrivillig barnløshet ikke fungerer, vil prøverørsbehandling være neste steg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Over syv millioner barn har blitt født ved hjelp av prøverørsbehandling, som er den vanligste metoden for assistert befruktning. Det er snart 40 år siden Louise Brown ble født, verdens første prøverørsbaby. Etter henne, som i dag er tobarnsmor, har det blitt født mer enn syv millioner barn ved hjelp av denne metoden.

Ved original prøverørsbehandling blir eggceller tatt ut fra eggstokkene til kvinnen, og befruktet med sæd i et laboratorium. Noen dager senere settes det befruktede egget inn i livmoren.

Selv om metoden har fungert for mange par som har slitt med å bli gravide, fungerer det ikke for alle. Det finnes også mange andre metoder.

– Det er ikke slik at man starter med prøverørsbehandling om man sliter med å bli gravid. De fleste som opplever ufrivillig barnløshet, kan faktisk bli gravide uten prøverør, sier Peter Fedorcsak.

Fedorcsak jobber som leder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Kvinneklinikken, Oslo universitetssykehus.

Ulike årsaker til ufrivillig barnløshet

Det finnes mange forskjellige årsaker til ufrivillig barnløshet: Hormonforstyrrelser, eggløsningsforstyrrelser, skader i egglederne eller endometriose er vanlige årsaker hos kvinner.

– Flere av disse tilstandene kan medisineres. Det er viktig å gjøre en grundig utredning, og prøve ulike behandlingsmetoder, før man eventuelt forsøker prøverør. Problemet kan også ligge hos mannen – noen har for eksempel redusert sædkvalitet, forklarer Fedorcsak.

Om man har prøvd de ulike metodene som finnes, og ikke har blitt gravid etter å ha forsøkt i ett år med regelmessig samleie til riktig tid, kan prøverørsbehandling bli aktuelt.

– 35–40 prosent blir gravide med denne metoden etter ett forsøk, men de fleste må igjennom flere behandlinger. Allikevel er det alltid noen som ikke lykkes, selv etter gjentatte forsøk. Kvinnens alder kan være avgjørende, men i noen tilfeller finner man ingen konkret årsak.

Ulike metoder ved ufrivillig barnløshet

1. Barn fra nedfryst egg

Vanligvis blir flere egg befruktet ved prøverørsbehandling. Disse kan fryses ned, og oppbevares i flytende nitrogen. Senere kan eggene tines, og settes inn i livmoren til kvinnen, om hun ønsker søsken til barnet sitt.

Les mer om prøverørbehandling

2. Mikroinjeksjon

Noen menn har nedsatt fertilitet, og da kan denne metoden benyttes: Ved hjelp av en tynn glasspipette er det mulig å sprøyte én sædcelle inn i egget. Denne teknikken brukes på rundt halvparten av alle prøverørsbehandlinger i verden i dag.

3. Metoder ved kreft eller annen sykdom

Personer som får kreft eller annen sykdom som påvirker fertiliteten, kan få tilbud om å fryse ned eggstokker/sæd. Men for kvinner har det tidligere vært vanskelig, da det kreves langvarig hormonbehandling for å hente ut modne egg. Men i februar i år, ble det for første gang rapportert at umodne eggceller hentet fra eggstokkvev, som var frosset ned før kreftbehandling, hadde vokst og blitt så modne nok til befruktning.

4. Eggdonasjon

Prøverørsbehandling gjør det mulig å bli gravid med en annen kvinnes egg. En infertil kvinne som ønsker å bli gravid, kan lykkes ved hjelp av eggdonasjon, men dette er ikke tillatt i Norge. Hun blir da biologisk mor, men ikke genetisk mor til barnet.

5. Livmortransplantasjon

For tre år siden fikk en svensk kvinne transplantert livmoren til sin egen mor. Det betyr at hun fødte sitt eget barn, fra den samme livmoren hun selv ble født fra. Denne metoden har i ettertid blitt brukt hos kvinner som er født uten livmor.

PÅVIRKER IKKE HELSEN: Peter Fedorcsak forklarer at barn som fødes ved hjelp av assistert befruktning, ikke har større risiko for å utvikle helseplager sammenlignet med andre barn. FOTO: Privat
PÅVIRKER IKKE HELSEN: Peter Fedorcsak forklarer at barn som fødes ved hjelp av assistert befruktning, ikke har større risiko for å utvikle helseplager sammenlignet med andre barn. FOTO: Privat Vis mer

Ikke mer sykdom blant barn født ved hjelp av assistert befruktning

Hvordan vil disse metodene påvirke barna som blir født? Ifølge Fedorcsak er de aller fleste barna sunne og friske. Om en mor har født to barn, med eller uten prøverør, ser man ingen forskjell på dem.

– Å få et friskt barn er en gave i seg selv. Omtrent fem prosent av alle barn som blir født, har en medfødt sykdom. Denne andelen er ikke høyere hos barn født med prøverørsforsøk, men kvinnene som har behov for å bruke slike metoder, har større risiko for å få et barn med medfødt sykdom. Den viktigste risikofaktoren er mors alder.

Fire prosent av alle barn som fødes i dag, kommer til verden ved hjelp av assistert befruktning. Noen blir lei av å prøve, og ønsker kanskje å sette i gang med assistert befruktning. Fedorcsak mener derimot at det bør være siste mulighet.

– Selv om mange par lykkes på denne måten, er det ikke en enkel løsning. Mange pasienter synes at denne behandlingen er veldig tung og belastende. 30 prosent faller fra, fordi det blir for tøft. En del par går også fra hverandre etter en slik prosess. Derfor er det viktig å understreke at metoden kun skal benyttes ved behov.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring