Dette er tidlig overgangsalder

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i femtiårene. Ved tidlig overgangsalder starter symptomene før fylte 40 år.

TIDLIG OVERGANGSALDER? Hvis mor eller søster kom tidlig i overgangsalder, så er det risiko for at du også gjør det. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TIDLIG OVERGANGSALDER? Hvis mor eller søster kom tidlig i overgangsalder, så er det risiko for at du også gjør det. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hos de fleste kvinner inntrer overgangsalderen omkring 51–52 år, men hos noen få kommer den unormalt tidlig. Tidlig overgangsalder har flere betegnelser i det medisinske fagspråket:

 • Tidlig ovariesvikt
 • Prematur menopause
 • Klimakterium precox.

Hvis man kommer i overgangsalder før fylte 40 år vil man merke det ved at menstruasjonene stopper opp, og de vanlige symptomer på overgangsalder kan inntre med hetetokter, nattesvette og dårlig søvn.

LES OGSÅ: Overgangsalder – hva skjer i kroppen?

Hvor mange kommer i tidlig overgangsalder?

 • Menopause (siste menstruasjon) før 40 år forekommer hos 1 %.
 • Tidlig overgangsalder før 30 år er enda mer sjeldent – dette forekommer kun hos 1 promille.

Hva er årsakene til tidlig overgangsalder?

Ved tidlig overgangsalder er eggene i eggstokkene «brukt opp» eller ødelagt.

I 90 % av tilfellene kjenner man ikke årsaken.

 • Årsaken kan være at kvinnen har gjennomgått strålebehandling eller har fått cellegift som har ødelagt eggene i eggstokkene.
 • Kvinner som har fått fjernet eggstokker før 40 år er en undergruppe av for tidlig overgangsalder. Kirurgisk fjerning av eggstokker på grunn av godartede eller ondartede forandringer eller for å forebygge risiko for eggstokkreft kan gi spesielt store symptomer.
 • Ovariesvikt kan være resultat av infeksjon med for eksempel kusma, tuberkulose eller malaria.
 • Det kan foreligge genetisk feil og stoffskiftefeil.

P-piller gir ikke tidlig overgangsalder

Noen vil oppleve at menstruasjonen blir borte når de stopper med p-piller og gi dem skylden for eggstokksvikten. P-piller kan ikke ødelegge eggstokkene, men bruken av dem kan skjule svikten i eggstokkene, fordi p-pillen har tilført hormoner og har gitt normal syklus.

LES OGSÅ: Hvordan vite at man er i overgangsalderen?

Arvelighet

Det er en arvelig faktor for å komme tidlig i overgangsalderen. Hvis mor eller søster kom tidlig i overgangsalder, så er det risiko for at det samme kan gjenta seg. I de fleste tilfeller foreligger ikke en kjent arvegang. Hvis en kvinne kommer i overgangsalder før 30 år, vil man anbefale en kromosomanalyse fordi det ved kromosomforstyrrelser kan være øket risiko for andre helseproblemer som bør utredes.

Symptomer og råd ved overgangsalder

UREGELMESSIGE BLØDNINGER: Er gjerne et av de første symptomene på at overgangsalderen kan være på vei. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
UREGELMESSIGE BLØDNINGER: Er gjerne et av de første symptomene på at overgangsalderen kan være på vei. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer på tidlig overgangsalder

Symptomene er de samme som ved vanlig overgangsalder, som de fleste opplever omkring 50 år:

 • Menstruasjonen blir uregelmessig med lengre intervaller og så stopper helt opp.
 • Det er vanskelig eller umulig å bli gravid.
 • De vanlige symptomer med hetetokter, nattesvette og dårlig søvn viser seg.
 • Etter hvert kan det på grunn av østrogenmangel komme symptomer fra skjede og urinveier med smerter ved samleie, utflod, tilbakevendende urinveisinfeksjoner, eventuelt hyppig vannlating.
 • Ved tidlig overgangsalder er det økt risiko for osteoporose (beinskjørhet) med risiko for beinbrudd og smerter.

LES OGSÅ: Tørre slimhinner i skjeden

Kan det være andre årsaker til at menstruasjonen stopper?

Det kan være andre årsaker til at menstruasjonene stopper opp.

VARM: Hetetokter er en av de vanligste plagene ved overgangsalderen - også om den kommer tidlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VARM: Hetetokter er en av de vanligste plagene ved overgangsalderen - også om den kommer tidlig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når bør man oppsøke lege?

Hvis menstruasjonene har vært borte i 3–6 måneder, bør man søke lege. Fastlegen har rekvirere hormonanalyser, men i de fleste tilfeller av tidlig overgangsalder, vil kvinnen bli henvist til gynekolog for videre utredning, behandling og oppfølging.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnose stilles ved hormonanalyse av blodprøve. Ved svikt i eggstokkene vil østrogen (østradiol) være lavt fordi det ikke modnes egg. Hypofysehormonene FSH og LH vil være forhøyet, og FSH vil være høyere enn LH.

LES OGSÅ: Når kan jeg slutte med prevensjon?

Kan man forebygge for tidlig overgangsalder?

Det er i dag ikke mulig å forebygge spontan for tidlig overgangsalder. Man har ikke gode metoder for å spare på eggene.

Hvis en ung kvinne står overfor å skulle ha behandling med cellegift eller stråling, så er det mulig å hente ut egg for nedfrysing til senere bruk.

Med hormonbehandling i form av østrogen og progesteron/gestagen kan hormontapet erstattes. Det gis østrogen for å lindre symptomer og forebygge sykdom. Progesteron/gestagen må tilføres for å forebygge østrogens uheldige innvirkning på livmorslimhinnen. Behandling kan gis både som tabletter, som plaster eller spray på huden, og østrogen kan ev. kombineres med en hormonspiral. Hormoner kan utskrives på blå resept. Det tilrådes behandling til «naturlig overgangsalder», altså ca. 52 år. Det bør behandles med større doser av østrogen, enn det som brukes etter naturlig overgangsalder.

LES OGSÅ: Overgangsalder og østrogenbehandling

Hva om man ønsker å bli gravid?

For kvinner med barneønske kan man gi et håp om at 5-10% kan bli gravide, men det er ikke mulig å peke ut hvem som har denne muligheten. Hormonerstatning vil ikke påvirke eventuell fruktbarhet negativt. Eggdonasjon er en mulighet for å oppnå graviditet, men metoden er per i dag ikke tillatt i Norge.

Kvinner som har fått fjernet eggstokker i ung alder klager ofte over sterkt redusert lyst på sex som man mener kan skyldes mangel på testosteron, og behandling har vært diskutert. Dessverre finnes det ikke på markedet et testosteronprodukt som egner seg for kvinner. Alle testosteron-produkter er beregnet på menn, og dosen er altfor høy for kvinner.

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

Prognose og dødelighet

Bortfall av østrogen vil i de fleste tilfeller redusere livskvaliteten. Uten behandling har kvinnen økt risiko for hjertekar-sykdom, tidlig kognitiv svikt (demens) og for benskjørhet med økt risiko for brudd. Det er beregnet at levetiden kan være to år kortere hvis det ikke gis behandling. Risiko for brystkreft kan være lavere hos de med tidlig overgangsalder, og østrogenbehandling øker ikke risikoen ut over det som er vanlig risiko for aldersgruppen.

Tidlig overgangsalder kan skyldes en autoimmun tilstand hvor kroppen ødelegger eget vev som eggstokker og andre kjertler som for eksempel skjoldbruskkjertelen, binyrer og bukspyttkjertelen. Disse organer bør derfor sjekkes for mulig svikt.

Kilder:

Skrevet av Mette Haase Moen, legespesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Kilder: 1) Panay N et al. Management of premature ovarian failure. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2009;23:129-40. 2) Sullivan SD et al. Hormone replacement therapy in young women with primary ovarian insufficiency and early menopause. Fertil Steril, 2016; 106: 1588–99 3) Norsk veileder i gynekologi 2015. (april 2019)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring